IT

#laptop #laptop ud #baterie laptop #butoane touch-pad #ventilare #granule deshidratante

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum se salveaza un laptop udat

Ni s-a intamplat tuturor, probabil. Paharul cu apa sta acolo in fiecare dimineata. Dar intr-una din ele, un apel telefonic neasteptat, pisica ce sare sa fie mangaiata sau orice alt impuls surprinzator, iar paharul se rastoarna. Iar atunci, ingroziti, ne uitam cum apa patrunde printre tastele laptopului. Am mai patit-o? Atunci cu siguranta in urmatoarea secunda ne-am si luat adio de la echipament. Mai ales daca dimineata bautura preferata nu este apa, ci cafeaua. Sau ciocolata calda... Exista totusi vesti bune. Un laptop care tocmai a facut o baita poate fi salvat.

Faptul ca am varsat bautura pe el nu il trimite ireversibil in lumea echipamentelor avariate. Totusi, ce trebuie avut in vedere este faptul ca, din momentul in care a fost udat, un laptop nu va mai trebui utilizat minim doua zile, iar acesta este un caz fericit, in care sunt indeplinite conditiile optime de uscare.

Ce trebuie sa facem in caz de accident

Prima oara – si asta necesita o actiune extrem de rapida – trebuie scoasa bateria din laptop, la fel ca si ca cablul de alimentare. Curentul care strabate circuitele va arde componente daca va intalni umezeala. Motivul e simplu: circuitele nu sunt izolate. Ele sunt doar fixate pe o placa, cu distante extrem de mici intre ele, iar, atunci cand un strop de apa atinge doua circuite, izolatia asigurata de distanta dispare. Asa incat etapa aceasta are o importanta critica.

Imediat dupa ce ne-am asigurat ca laptopul nu mai este alimentat, trebuie intors cu tastatura in jos, dupa ce in prealabil a fost deschis maxim. Lichidul trebuie sa se scurga cat mai repede pentru a nu deteriora componentele mai departe, prin corodare, spre exemplu. Dupa ce s-a scurs lichidul, cu un servetel foarte absorbant va trebui adunata apa dintre taste, butoanele touch-pad-ului si ale orificii si fante. Nu este bine sa se sara aceasta etapa si nici sa fie tratata cu superficialitate, deoarece prin acest procedeu se va scoate cea mai mare cantitate din apa ramasa intre componentele laptopului. Cu rabdare, servetelul trebuie sa strabata toate fantele, trebuie sa intre printre toate tastele si sa stearga toate suprafetele.

Uscarea temeinica

Din considerentele prezentate mai sus, un circuit nu va putea functiona atat timp cat este umed. Asa incat, dupa scoaterea unei cat mai mari cantitati de lichid din laptop, trebuie sa se treaca la etapa de uscare temeinica. Ea consta din ventilarea cu aer rece (atentie!, nu cald, deoarece temperaturile mari la care se poate ajunge in interiorul laptopului pot topi materialului izolator al diferitor cabluri) a laptopului asezat intr-o pozitie care sa permita circulatia aerului prin toate fantele. Asta inseamna ca laptopul trebuie deschis aproximativ la 90° si asezat pe o parte, dupa care un ventilator va trebui sa sufle asupra lui o perioada indelungata.

O alta metoda este extragerea umezelii cu ajutorul granulelor deshidratante. Acestea sunt bilutele mici de silica-gel din pungutele care se gasesc in cutiile in care sunt impachetate echipamentele electronice. Cel putin 20-25 de pungute sunt necesare pentru ca uscarea sa fie temeinica. De fapt, cu cat mai multe, cu atat mai bine. Alaturi de laptop, acestea trebuie inchise intr-un recipient sau un sac de plastic, care apoi trebuie sigilat pentru ca umezeala din exterior sa nu patrunda. Laptopul trebuie, din nou, deschis la un unghi cat mai apropiat de 90°. In cazul in care nu aveti suficient silica-gel, se poate utiliza orez. Desi are proprietati de deshidratare mult inferioare silica-gelului, orezul poate da rezultate optime in special daca este utilizata o cantitate mare. Laptopul trebuie asezat pe o parte, deschis, intr-o cutie de plastic suficient de mare sau intr-un sac, iar apoi acesta trebuie umplut cu orez. Este vorba, evident, de cantitati mari de orez. Probabil cateva kilograme. Ideea e ca, in doua zile, orezul isi va face treaba.

Bauturile lipicioase

Cu cafeaua, ceaiul, ciocolata calda si alte bauturi lipicioase, situatia este putin diferita: tastatura trebuie obligatoriu demontata, la fel ca si alte componente ale laptopului, precum HDD-ul sau RAM-ul, sau orice alt component observam ca a fost atins de lichid. Pentru curatare nu este suficient in acest caz un servetel, ci este necesara utilizarea unei oarecare cantitati de alcool de puritate 99% sau de alcool izopropilic. Orice altceva, contine impuritati cu conductivitate, care se vor insinua intre circuite, compromitandu-le astfel izolatia. Turnarea alcoolului direct pe componente in cazul unui accident serios ar putea salva laptopul, dar este totusi o operatiune riscanta. Exista tehnicieni care scot pur si simplu componenta udata si ii stropesc din abundenta acele parti care contin circuite, cu alcool, dupa care le lasa sa se usuce. Metoda functioneaza cateodata, dar cateodata nu.

Dupa doua sau chiar trei zile de ventilare sau imersie in particule deshidratante, laptopul se poate conecta din nou la curent. In cazul in care totusi se dovedeste ca a fost avariat, HDD-ul ar putea fi salvat separat, la un atelier tehnic ce se ocupa cu astfel de operatii.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea