IT

#influenta #top 100 #notorietate # blogging international # blogging romanesc

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Clasamente in blogging international si romanesc

In articolul de saptamana trecuta ofeream un tutorial despre cum poate fi migrat un blog de pe platforma Tumblr pe WordPress, motivatia fiind achizitionarea de catre Yahoo a Tumblr. In articol mentionam cateva din cele mai populare si mai utilizate platforme de blogging de pe piata: Blogger, Israblog, LiveJournal, Movable Type si TypePad, Storylane, Yahoo! 360 si, bineinteles, Posterous. Acum ca Posterous nu mai este o optiune - platforma de blog Posterous se inchide, astazi fiind ultima zi cand pot fi recuperate datele - raman celelalte.

Cele mai utilizate, usor de folosit si care ofera cele mai multe optiuni (teme, plugin-uri, suport tehnic) sunt WordPress, Blogger, Movable Type si TypePad.

Platforme folosite de bloggerii din Top 100 international

Intr-un Top 100 bloguri realizat de tehnocrati.com, 48% dintre blogurile din acest clasament sunt create pe WordPress, 9% pe Movable Type si TypePad, iar Drupal detine locul 3, cu 6% dintre bloguri create pe aceasta platforma. Locul 2 absolut, cu 14% dintre blogurile din Top 100, este detinut de blogurile create pe platforme „custom”, adica practic create de la zero de catre bloggeri.

Influenta versus notorietate

Daca tot am vorbit despre Top 100 bloguri, ar fi interesant de discutat despre care sunt cele mai influente si mai vizitate bloguri romanesti si ce anume face un blog sa fie popular.

Puterea de influenta a unui blog nu este similara cu notorietatea lui. Vorbim, de fapt, de puterea unui blog de a implementa o idee sau de a schimba idei deja implementate. Stabilirea puterii de influenta a unui blog este extrem de complicata si controversata. Sondajele dau gres in acest domeniu in primul rand pentru ca oamenii vor recunoaste destul de greu ca se lasa influentati, iar bloggerii nu sunt intotdeauna foarte incantati de ideea de a fi aratati cu degetul ca responsabili pentru un anumit curs al unui eveniment.

In ce priveste notorietatea insa, lucrurile stau altfel. Desi nu exista mecanisme de masurare exhaustiva a notorietatii unui site, Trafic.ro a realizat un instrument extrem de popular, care ajuta la crearea unui clasament, desi va fi, cu siguranta, versatil.

Clasificare bloguri romanesti

Potrivit sursei citate, cel mai vizitat blog din clasamentul General este e-retete.ro, un blog de retete culinare, dupa cum sugereaza si titlul. Avand in vedere ca din primele 5 locuri in acest clasament, 4 sunt detinute de bloguri culinare (locul 2: retetecalamama.ro; locul 4: teoskitchen.ro; locul 5: laurasava.ro), putem lesne sa ne dam seama care este orientarea cititorilor de bloguri din Romania . Locul 4 este detinut de codrosu.ro, un blog din categoria divertisment.

Cel mai vizitat blog din sfera politica este cel al Senatorului Iulian Urban, urbaniulian.ro (locul 13 in categoria General denumita in continuare cG), iar locul intai in categoria bloguri personale este detinut de diane.ro (locul 6 in cG).

Computerblog.ro detine primul loc in categoria IT (locul 726 in cG), iar fashion-street.ro si oscarfoto.ro (undeva intre locurile 5000 si 5100 in cG) se lupta permanent pentru locul intai in clasamentul blogurilor de fotografie.

Reteta de succes pentru un blog este in primul rand activarea intr-un domeniu popular, iar potrivit clasamentelor, cel mai popular domeniu in Romania este cel culinar, urmat de divertisment si monden. Persoana care scrie blogul pare sa conteze mai putin, cel putin in Romania, la fel ca si popularizarea prin reclame a blogului. In aceasta privinta se pare ca cea mai eficienta popularizare ramane metoda „din gura in gura”, care acum a migrat spre reteaua de socializarea Facebook.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea