IT

#fotografii #camere foto #smartphone-uri #aparate de fotografiat

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Aparatele de fotografiat versus camerele foto de pe smartphone-uri

Fotografierea este, in acest moment, mai mult decat o pasiune, o indeletnicire a majoritatii oamenilor, iar acest lucru se intampla in special datorita integrarii camerelor miniaturale digitale in telefoanele mobile. Cu 20 de ani in urma insa, fotografiile erau facute aproape exclusiv de catre profesionisti, iar amatorii care detineau aparate de fotografiat aveau parte de o intreaga aventura pentru a transforma imaginile capturate pe film in fotografii imprimate pe hartie.

Incepand cu primul telefon mobil comercial dotat cu o camera foto, J-SH04 de la Sharp, fenomenul foto-amatorismului a luat o amploare inimaginabila.

In 2004, tsunami-ul provocat de cutremurul care a avut loc in Oceanul Indian a fost mediatizat mai mult prin intermediul fotografiilor facute de asa-numitii reporteri civili cu camere foto de pe telefoanele mobile decat prin fotografiile reporterilor profesionisti.

Evident, acest fenomen nu a inlaturat fotografii profesionisti. Si nici nu a descurajat producatorii de aparate de fotografiat.

Atunci cand vine vorba despre o lupta intre tehnologia de fotografiere de pe echipamentele de comunicare mobila si cea de pe aparate exclusiv destinate acestei arte, cuvantul de ordine este digital.

De la primele camere foto digitale aparute la sfarsitul anilor ’80 si pana in prezent, fotografia digitala a castigat teren din ce in ce mai mult, ajungandu-se la situatia in care filmul foto aproape ca a disparut din comert, singurii care mai ravnesc la astfel de produse fiind profesionistii nostalgici si cercetatorii.

Primul aparat foto digital dedicat, care a inregistrat fotografii in fisiere digitale a fost construit de Fuji in 1988. Este vorba despre modelul DS-1P, echipament care nu a fost niciodata comercializat la scara larga.

Primul telefon mobil dotat cu o camera foto a fost un Motorola Startac, telefon modificat de catre Philippe Kahn ca sa functioneze cu o camera foto miniaturala digitala. Ideea lui era sa creeze „…o versiune a fotografiei Polaroid pentru secolul 21”. Prima fotografie care a fost facuta cu acest aparat, pe data de 11 iunie 1997, a fost cea a fiicei sale, Sophie, care tocmai se nascuse.

Sony Ericsson, Nokia si Samsung Electronics

Daca in perioada 2002 – 2009 batalia pe piata telefoanelor mobile cu camera foto avea sa se poarte intre Sony Ericsson si Nokia, fiecare dintre cele doua companii reusind din cand in cand sa aduca noutati, cum ar fi blitz-ul sau capacitati mai mari ale obiectivului (ritmul de crestere a fost de aproximativ un megapixel pe an), in 2009 intra in scena Samsung Electronics cu modelul GT-i8510 INNOV8 care avea o camera foto de 8 megapixeli, si astfel jocurile se schimba. Din acest moment, producatorii se axeaza pe tehnologii adiacente, cum ar fi transmiterea, compresarea sau modificarea fotografiilor, si mai putin pe densitatea pixelilor.

Totusi, unul dintre cele mai mari avantaje pe care le-a oferit tehnologia digitala de fotografiere a fost rezolutia extrem de ridicata. Astfel, exista si echipamente mobile cu camera foto de 41 megapixeli (Nokia 808 PureView) si echipamente comerciale dedicate de fotografiere cu rezolutie de 80 megapixeli (Mamiya 645DF DSLR) sau echipamente speciale de fotografiere de 1,8 GIGApixeli (camera de supraveghere din satelit ARGUS-IS).

Cele doua fenomene, foto-profesionismul si foto-amatorismul si-au trasat in mod clar drumul pentru urmatorii ani, echipamentele profesioniste fiind folosite totusi si de amatori, la fel cum si profesionistii ajung cateodata in situatia in care sa utilizeze echipamente create special pentru amatori.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea