IT

#retea de socializare #facebook #Ovidiu Leonte #thefacebook #istoria facebook

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Istoria Facebook

In 1993, Mark Zuckerberg, la vremea respectiva student in anul 2 la Harvard, realiza prototipul site-ului Facebook, cu numele de Facemash. Site-ul punea una langa alta doua fotografii din variantele online ale cartilor de chipuri (FaceBooks) pe care colegiile si universitatile din SUA le pun la dispozitie elevilor pentru a se populariza, utilizatorii trebuind sa o aleaga pe cea mai „tare”.

Evident ca programul trebuia sa poata avea acces la anumite zone restrictionate ale serverelor universitatilor incluse in proiectul sau. In primele patru ore de la lansare, Facemash a inregistrat 450 de vizitatori, un numar care si astazi ar reprezenta pentru multe site-uri un motiv de lauda. Site-ul a fost inchis in cateva zile de administratia Harvard, iar Mark Zuckerberg a fost acuzat, printre altele, de violarea intimitatii si de violarea securitatii serverelor. Desi risca exmatricularea, administratia universitatii a decis sa renunte la acuzatii.

Anul urmator, in Februarie, a lansat site-ul TheFacebook, pe domeniul thefacebook.com. Trei dintre colegii sai, gemenii Cameron si Tyler Winklevoss si Divya Narendra l-au acuzat pe Zuckerberg ca le-a furat ideile pentru reteaua sociala pe care voiau sa o creeze impreuna, iar mai tarziu au intentat un proces care a fost finalizat abia in Iunie 2008.

Accesul la reteaua sociala a fost initial restrictionat la studentii de la Harvard, fiind extins apoi, incepand din Martie 2004 la mai multe colegii, printre care, Yale, Stanford, colegiile Ivy League, MIT si alte universitati din SUA si Canada. In aceasta perioada Mark Zuckerberg i-a cooptat pe Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Andrew McCollum si Chris Hughes pentru a-l ajuta sa promoveze site-ul. Tot in aceeasi perioada Mark Zuckerberg a fost abordat de Sean Parker pentru a-l ajuta la finantarea proiectului, acesta din urma devenind Presedintele companiei. Ca urmare a eforturilor sale, prima finantare primita de TheFacebook a fost din partea co-fondatorului PayPal, Peter Thiel. Imediat dupa aceasta finantare Zuckerberg a decis sa renunte la particula The. Asa a luat fiinta Facebook. Domeniul facebook.com a fost achizitionat cu pretul de 200 000 $. Incepand din 2005, accesul la retea a fost extins la elevi de liceu, apoi la angajatii anumitor companii, pentru ca ulterior, in Septembrie 2006 sa extinda accesul la orice persoana care avea minim 13 ani si o adresa valida de mail. Accesul la reteaua sociala este inca extins la aceasta categorie de varsta, doar ca Facebook permite oricui sa pretinda ca are 13 ani si sa devina membru.

Saltul real la compania care avea sa devina numarul unu in clasamentul retelelor sociale l-a facut Facebook in 2007, cand numarul de pagini care promovau companiile a depasit 100 000, iar Microsoft a achizitionat 1,6% din actiunile Facebook pentru 240 milioane $. Aceasta achizitie a ridicat, cel putin teoretic, compania Facebook la valoarea estimata de 15 miliarde $. Dupa ce in Octombrie 2008 sediul principal al Facebook a fost mutat in Dublin, Irlanda, in Septembrie 2009 compania a anuntat ca a inregistrat pentru prima oara profit. Dupa aceasta data traficul Facebook a crescut, in 2013 inregistrand un miliard de utilizatori activi.

Dupa mai multe modificari aduse site-ului, unele apreciate, altele mai putin apreciate, in 2012 Mark Zuckerberg a decis sa listeze public compania Facebook (procedeul poarta numele de IPOInitial Public Offering), evaluand-o la 14 miliarde $, cea mai ridicata evaluare a unei companii nou listate. Si nu era singurul record. Spre exemplu, desi cu greu s-au mentinut la limita de ofertare de 38$ bucata, actiunile Facebook au inregistrat cel mai mare volum de actiuni tranzactionate intr-o singura zi, si anume 460 de milioane.

Problemele din prima zi de tranzactionare si din zilele care au urmat a determinat autoritatile sa investigheze listarea la bursa. Pana in acest moment, cand valoarea actiunilor a scazut cu aproape 25%, problema IPO nu a fost solutionata.

In Ianuarie 2013 Facebook a anuntat lansarea GraphSearch, motor de cautare propriu care indexeaza in principal bazele de date Facebook. Doua luni mai tarziu a lansat Home, o interfata pentru aplicatia Facebook pentru Android. HTC-First, cunoscut sub numele Myst, are preinstalata interfata Home. In Iunie 2013 Facebook a anuntat oficial lansarea hashtags # pentru o mai usoara cautare si marcare a discutiilor pe profil.

In al patrulea trimestru al anului 2012 veniturile Facebook au fost de 1 585 miliarde $, iar profitul s-a ridicat la 64 milioane $, mai bine de 20% din aceasta suma fiind din publicitate. In calitate de retea sociala, Facebook detine locul intai, beneficiind de atentia a 51% din utilizatorii de Internet la nivel mondial.

Filmul The Social Network cu Jesse Eisenberg in rolul lui Mark Zuckerberg portretizeaza destul de exact evolutia retelei sociale pana la listarea ei la bursa. Filmul ne propune un Mark Zuckerberg putin arogant si perfect stapan pe situatie. Gurile rele spun insa ca portretul este intr-o oarecare masura idealizat.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea