IT

#antivirus #aplicatie #browser #fisiere #dezinstalare aplicatie

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum se dezinstaleaza complet o aplicatie

Nu de putine ori se intampla ca, odata cu o aplicatie pe care ne-o dorim, sa fie instalata si o aplicatie nedorita, fie ca este vorba despre un plug-in de browser, un motor de cautare sau o aplicatie antivirus. Aceasta aplicatie va trebui dezinstalata. Evident, mai exista si situatia in care descoperim o aplicatie mai buna decat cea folosita anterior, asa ca dorim sa o instalam si sa o dezinstalam pe cea dinainte.

Din pacate, dezinstalarea aplicatiilor nu este chiar atat de curata pe cat ne dorim. In urma acestei operatiuni raman reziduuri care pot influenta negativ functionarea sistemului, si aici ma refer la sistemele de operare Windows. Asa incat, dupa dezinstalare, este foarte necesara o curatare a sistemului, care insa necesita cunostinte putin mai avansate, sau programe software specifice.

Dezinstalarea

Dezinstalarea in sine a aplicatiilor nu ar trebui sa fie prea complicata avand in vedere ca in cadrul lor exista o componenta special creata pentru acest lucru, anume optiunea „Uninstall” (sau „Dezinstalare”, daca interfata este in limba romana). Pornirea acestei componente va necesita atentia utilizatorului, intrucat el trebuie sa-si dea acordul pentru actiunile succesive pe care dezinstalarea le presupune. Cea mai mare problema apare atunci cand componenta va spune ca aplicatia are fisiere partajate cu mai multe aplicatii si va cere utilizatorului sa ia decizia de a sterge respectivele fisiere sau de a le lasa pe HDD. In general, fisierele sunt partajate intre aplicatiile oferite de acelasi creator de programe, asa ca, daca se doreste dezinstalarea unei singure aplicatii dintr-o suita, este bine ca acele fisiere sa ramana, iar daca se doreste dezinstalarea a tot ce este oferit de un anumit creator de programe, sa fie sterse.

Curatarea

Mi s-a intamplat in cateva randuri ca, atunci cand am incercat sa instalez o aplicatie, sistemul sa-mi afiseze un mesaj prin care ma informa ca exista o versiune mai noua a aplicatiei deja instalata. Acest lucru nu era adevarat din moment ce eu tocmai dezinstalasem respectiva versiune. Ce se intampla, de fapt? Nu curatam sistemul de reziduurile lasate in urma de aplicatie, asa incat acestea aveau influente asupra lui. Reziduurile despre care vorbesc sunt de fapt fisiere care faceau parte din aplicatia pe care tocmai o dezinstalasem. Iar unul dintre acele fisiere (de tip registru) comunica sistemului versiunea aplicatiei care fusese dezinstalata, asa incat acesta o percepea ca facand inca parte din sistem.

Pentru curatarea sistemului este nevoie fie de cercetarea lui cu rabdare si inlaturarea manuala a componentelor ramase, fie de utilizarea unor aplicatii speciale care fac lucrul acesta. Avand in vedere ca o curatare manuala prezinta riscul inlaturarii unor componente ale sistemului de operare care sunt importante pentru buna functionare a acestuia, voi prezenta doar varianta utilizarii de aplicatii specializate in curatarea automata a sistemului.

Pentru dezinstalarea curata se poate utiliza aplicatia Revo Uninstaller (pe site-ul producatorului exista doua versiuni, una comerciala si una gratuita; pentru ce avem noi nevoie, cea gratuita este suficienta). Este o aplicatie care cauta inainte de dezinstalare toate componentele aplicatiei si le sterge, daca utilizatorul doreste acest lucru, pe toate, inclusiv componentele de tip registru. Pentru o curatare a sistemului dupa dezinstalare, exista aplicatiile care analizeaza integral sistemul de operare si il curata de toate reziduurile ramase dupa anumite operatiuni, inclusiv de registre sau scurtaturi (System Cleaner, Registry Mechanic etc). Multe dintre aceste aplicatii au versiuni gratuite.

Mentinerea unui sistem de operare curat este foarte necesara pentru ca echipamentul pe care acesta este instalat sa functioneze corect mai mult timp.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea