IT

#tastatura #expert acasa.ro #Ovidiu Leonte #curatate tastatura #curatare tastatura laptop

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum sa cureti o tastatura

Dupa o perioada de utilizare, orice tastatura, fie ca este vorba despre una de computer sau despre una de laptop, ajunge sa se murdareasca. Iar de multe ori, daca nu este curatata mult timp, murdaria poate sa-i afecteze functionalitatea. Evident, pentru evitarea unor asemenea probleme, pe langa prevenirea murdariei (spalarea pe maini inainte de utilizarea tastaturii, evitarea consumului de alimente si bauturi deasupra tastaturii, etc), este bine sa stim si cum se poate curata o tastatura, in special pentru cei care, prin natura meseriei, nu pot evita murdarirea.

Sa incepem cu inceputul - aspirarea

Aspirarea trebuie facuta fie cu un aspirator manual mic, a carui putere de absorbtie sa poata fi reglata, fie cu un aspirator obisnuit, dar care sa aiba in capat un grilaj cu gauri mai mici decat tastele, altfel exista riscul ca tastele sa fie aspirate in aspirator, iar recuperarea lor va fi dificila. In mod normal ar trebui aspirate toate spatiile dintre taste, mergandu-se dintr-o parte in cealalta pe fiecare rand de taste. Este bine sa se aspire in jur de cinci minute pentru a se asigura o absorbtie cat mai mare a murdariei.

Curatarea in profunzime

In cazul in care aspirarea nu a fost suficienta iar tastatura inca nu functioneaza optim sau este in continuare murdara, va trebui curatata in profunzime. Pentru curatarea in profunzime este necesara scoaterea completa a tastelor. Stiu ca acest lucru sperie de obicei, din acest motiv este absolut necesara documentarea prealabila. De obicei producatorul (tastaturii sau a laptopului) ofera pe site-ul oficial sau pe diferite bloguri tehnice afiliate metoda de scoatere si remontare a tastelor. Dupa ce a fost studiata documentatia, este foarte important ca inainte de scoaterea tastelor sa se stabileasca ordinea fiecareia. Tastele sunt, la cele mai multe tastaturi, intersanjabile, astfel incat, daca nu se pastreaza pozitia initiala, tastatura va fi dupa remontare, inutila. Pentru retinerea ordinii se poate face o fotografie (atentie, trebuie sa nu fie necesara utilizarea tastaturii pentru a o accesa, iar la laptop, care este bine sa fie oprit inainte de demontarea tastaturii, fotografia ar trebui transferata pe un alt echipament), sau se poate nota, pur si simplu, pe o foaie de hartie, harta tastelor.

Scoaterea tastelor depinde, dupa cum spuneam, de producator, in consecinta nu pot intra in detalii. Dupa ce au fost scoase toate tastele, (la laptopuri trebuie scoase si suporturile, lucru ceva mai dificil, care ma obliga sa insist pentru o documentare temeinica) se poate trece la curatarea lor. Ele pot fi chiar spalate in apa calda (nu fierbinte), dar fara detergent deoarece acesta ar putea indeparta vopseaua de pe ele, in plus trebuie avut in vedere ca sunt mici si pot fi pierdute destul de usor. Apoi va trebui curatat suportul pentru taste, care poate avea, de asemenea in functie de producator, un schelet din plastic care nu poate fi indepartat decat prin demontarea integrala a tastaturii - caz in care va trebui curatat in situ cu betigase igienice si cu alcool tehnic - sau un cartilaj de silicon, care este suficient sa fie scuturat (usor insa, pentru a se evita ruperea). Daca totusi cartilajul este foarte murdar iar scuturarea nu este suficienta, atunci va trebui curatat tot cu betigase igienice si cu alcool tehnic. Sub acest cartilaj (sau sub suportul de plastic) este circuitul tastaturii, care este de obicei imprimat pe o foita subtire - uneori transparenta - de plastic. Daca este necesara si curatirea ei, trebuie ca la montarea cartilajului sau a suportului de plastic sa nu existe fire de praf pe el sau alte impuritati.

Montarea tastaturii se face tot conform documentatiei producatorului, mentinandu-se ordinea de montare indicata de acesta, de obicei tastele cu arc (Space, Enter, Tab) primele.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea