IT

#e-mail #linux #outlook #thunderbird #autentificare

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Clienti populari de e-mail

E-mailurile au devenit mult prea importante pentru fiecare dintre noi pentru a le putea ignora. Celor ce au mai multe conturi de mail le poate fi greu sa si le verifice constant, deoarece asta inseamna de cele mai multe ori dezautentificarea de pe unul din conturi si autentificarea pe un altul. Desi Google permite autentificarea cu mai multe conturi deodata, totusi verificarea mail-urilor intr-un web browser poate fi dificila. Din acest motiv exista clientii de mail.

Cei mai populari clienti de mail

Din cauza ca sunt asociati in general cu sistemele de operare populare, precum Windows sau Ubuntu, cei mai populari clienti de mail sunt pe departe Outlook si Mozilla Thunderbird. Primul face parte din suita Office de la Microsoft, iar al doilea este un software gratuit si open source de la Mozilla, aceeasi organizatie care a creat browser-ul Firefox. Pentru utilizarea si configurarea ambilor clienti exista avantaje si dezavantaje, iar alegerea poate fi destul de complicata. Utilizarea ambelor aplicatii deodata nu este eficienta deoarece consuma resurse mari, si nu doar procesor si memorie, ci si spatiu pe disc, evident in functie de volumul mail-urilor primite si trimise.

Criterii de alegere

Cel ai simplu criteriu este cel de alegere in functie de sistemul de operare. Outlook nu poate fi utilizat direct pe Linux (doar prin aplicatia cross-platform WINE), pe cand Thunderbird are o varianta .EXE pentru Windows. In consecinta, pentru utilizatorii Windows raman alte criterii de departajare. Volumul de resurse consumate nu este unul dintre ele, deoarece ambele aplicatii utilizeaza cam la fel de multe resurse, evident in functie de computer si de numarul de conturi de mail configurat.

Primul criteriu este compatibilitatea cu diferiti furnizori de servicii de mail. Astfel, conturile de mail pe Yahoo nu pot fi configurate pe Outlook. Thunderbird permite insa configurarea lor fara probleme.

Totusi, desi incredibil de configurabil din multe puncte de vedere, Thunderbird dispune de o suita destul de saraca in ce priveste colectia de fonturi ce pot fi utilizate pentru scrierea mail-urilor. In plus, configurarea anumitor caracteristici necesita cunostinte ceva mai avansate decat in cazul Outlook.

Un avantaj deosebit pe care il are Thunderbird este posibilitatea de arhivare a mail-urilor (compactare la Outlook), categoria implicita fiind anii in care au fost primite. Indexarea arhivelor este automata, astfel ca o cautare se va desfasura foarte rapid. Acest lucru nu este tocmai valabil pentru Outlook, unde compactarea creeaza ceva probleme de acces, in plus se realizeaza destul de dificil.

Ambele aplicatii au posibilitatea de a fi instalate in limba romana, ambele dispun de dictionar roman de corecturi a textului si ambele se integreaza in meniul de context (click dreapta) al Windows.

Un avantaj net pe care il are Outlook este integrarea nativa si fara probleme cu suita Office, iar unul pe care il are Thunderbird este gratuitatea. In plus, nenumaratele add-on-uri create pentru aceasta pot oferi o utilitate ce nu va putea fi gasita la Outlook.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea