IT

#gadgeturi #internet #Google Glass #previzuni tehnologie #tehnologia spatiala #nano-tehnologie

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 3 previziuni pentru anul 2014

An de an, tehnologia se dezvolta, punandu-ne in fata unor realizari care, cu doar catva timp in urma ni se pareau scenarii science fiction. Daca anul 2013 a adus cateva surprize in domeniul cercetarii tehnologice – SUA a fost surclasata la acest capitol de China, care a lansat cateva misiuni spatiale de succes, au aparut ecranele senzitive cu senzori flexibili, au intrat in productie chip-urile de 14 nanometri – anul 2014 promite sa aduca si mai multe realizari care vor impresiona, chiar daca, in ciuda importantei pe care o vor avea, nu se va face prea multa publicitate in jurul lor. In acest sens au fost facute mai multe previziuni. Dar sa vedem care sunt acestea.

1. Internetul

In primul rand, cateva schimbari care se vor face simtite in Internet. Ca mijloc de informare, Internetul a devenit o sursa mai importanta decat radioul in 2003, a surclasat ziarul in 2008, iar anul viitor se pare ca va fi anul in care Internetul va fi preferat ca sursa de informatii si entertainment televiziunii. Tot internetul va fi si mediul in care vor avea loc cele mai multe apeluri telefonice.

2. Tehnologia spatiala

In ce priveste tehnologia spatiala, sunt si aici cateva evenimente mult asteptate, care isi vor gasi finalizarea anul viitor. Printre ele se numara lansarea panzei solare Sunjammer, un proiect mai vechi al NASA, care incearca sa demonstreze posibilitatile de propulsie pe care o nava spatiala le-ar avea prin utilizarea exclusiva a presiunii radiatiilor solare, captate intr-o imensa panza solara.

Misiunea Independenta a Indiei catre Marte, lansata ieri, 3 noiembrie, va ajunge, dupa o calatorie de 10 luni, pe orbita planetei Marte, la putin timp dupa sonda MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN  de la NASA.

Un alt eveniment mult asteptat este finalizarea Statiei Spatiale Internationale, preconizata sa aiba loc in 214, la doi ani de la primul termen care fusese inaintat. Tehnologia militara ia avans si ea, cu introducerea armelor laser pe navele de razboi si a robotilor de transport in armata SUA.

3. Gadgets

Si domeniul gadget-urilor   va beneficia de cateva majore inovatii. Crearea primelor circuite electronice memristor, care vor completa ansamblul de circuite electronice disponibile pana in prezent, mai exact rezistentele, bobinele de inductie si condensatorii. Aceste circuite fac parte din mult-laudata gama a nano-tehnologiei, care va oferi avantaje incalculabile tehnologiei in general, de la durata crescuta de viata a unei baterii, datorita consumului mic de energie, pana la viteze incredibile de pornire a unui gadget sau de transfer a datelor.

Tot in 2014 se preconizeaza ca primul avion propulsat exclusiv cu energie solara va zbura in jurul lumii.

Google Glass va fi lansat pentru publicul larg, iar acest gadget nu va fi singurul din noua gama de gadgeturi purtabile, care va duce mobilitatea mai departe. Ceasurile smart vor lua si ele avant, existand previziuni conform carora vanzarea acestora va creste de 10 ori, de la 500.000 la 5 milioane in 2014.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea