IT

#WorldIP #IP #aflare IP #loclaizare

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum aflam IP-ul unui site

Desi nu este o informatie relevanta pentru toti utilizatorii si nici absolut necesara pentru functionarea corecta a unui site, cateodata aflarea IP-ului unui site poate fi importanta sau cel putin interesanta. Fara a intra in detalii, IP (Internet Protocol) reprezinta un protocol prin care o entitate (fie ea un echipament, un site sau o aplicatie web) se conecteaza Internet.

In ce priveste site-urile, majoritatea furnizorilor de servicii de gazduire aloca fiecarui site in parte un IP propriu, dintr-o gama mai larga, denumita clasa alocata in prealabil doar respectivului furnizor. Toate IP-urile (si alocarile) sunt consemnate in bazele de date publice ale Autoritatilor Regionale pentru Internet (RIPE NCC pentru Europa, Orientul Mijlociu si o parte din Asia, AfriNIC pentru Africa, ARIN pentru SUA; Canada si Caraibe, APNIC pentru restul Asiei, Australia si Noua Zeelanda, LACNIC pentru America Latina si ICANN, careia ii sunt subordonate toate celelalte). Odata ce am aflat IP-ul unui site, putem afla cine il gazduieste si in ce tara.

Metodele vechi de aflare a IP-ului necesitau nu doar cunostinte avansate in IT, dar si timp. Acum insa, au fost dezvoltate plugin-uri pentru browsere, asa incat aceasta informatie sa fie disponibila printr-un singur click.

Pentru Mozilla Firefox

Gama de plugin-uri pentru Mozilla Firefox este enorma, iar pentru ceea ce trateaza acest articol, plugin-ul cel mai calificat este WorldIP, care poate fi instalat direct din interfata de extensii a browser-ului sau poate fi cautat pe Google (text recomandat: WorldIP plugin pentru Firefox) si instalat prin apasarea butonului Adaugati la Firefox. Dupa instalare browser-ul trebuie restartat, apoi in partea dreapta-sus va aparea informatia legata de IP si de tara unde este gazduit site-ul. Prin configurarea plugin-ului, aceste informatii pot fi mutate intr-un loc mai convenabil, spre exemplu in bara de plugin-uri, de jos, care nu va fi vizibila decat daca este activata din Meniu->Optiuni->Bara Add-on. Odata mutat in bara de plugin-uri, informatia disponibila va putea fi inteleasa in felul urmator: tara in care este gazduit site-ul, IP-ul site-ului, compania care il gazduieste (cu albastru) si IP-ul propriu al echipamentului (cu rosu).

Pentru Google Chrome

Plugin-urile de Chrome (sau Chromium pentru Linux) functioneaza diferit de cele de la Firefox. In primul rand, dupa instalare nu este necesara restartarea browser-ului. Cel mai eficient plugin de localizare pentru Chrome este cel de la TCPIPUTILS.com, denumit IP Address and Domain Information. El nu poate fi configurat pentru a afisa permanent datele, la fel ca WorldIP. In cazul acestui plugin, va trebui ca utilizatorul sa dea click pe iconita din dreapta-sus care va aparea dupa instalare imediat in stanga iconitei de meniu. Informatia disponibila difera si ea ca structura de plugin-ul de la Firefox, iar ea va putea fi inteleasa in felul urmator: in tab-ul IPv4 va putea fi identificat IP-ul, iar mai jos, in dreptul liniei ASN name (ISP) va putea fi gasit numele furnizorului de servicii de gazduire pentru site. Si mai jos, sub Whois information, pot fi gasite informatii mult mai detaliate despre acesta: datele de contact, adresa si chiar si o harta cu localizarea exacta a adresei.

Pentru alte browsere

Personal, eu utilizez cel mai frecvent cele doua browsere deja mentionate. Am cautat ceva pentru Internet Explorer si nu am reusit sa gasesc altceva decat WhipsLookUp, pe care insa nu am reusit sa-l fac sa functioneze. Am descoperit insa ca IP Address and Domain Information este disponibil nu doar pentru Chrome, dar si pentru Opera si pentru Safari.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea