IT

#computer #pc #transport computer #depozitare computer #pornire computer

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum se transporta un computer

Cand m-am mutat, acum vreo 8 ani, dintr-un apartament in altul, mi-am dus prima oara computerul in noua casa, pentru m-am gandit ca-l protejez asa. Cand m-am intors cu al doilea transport, electricianul facea ceva la contor, catarat pe… computerul meu.

 

Am facut pe loc o criza si m-am luat rau de el. Scuza lui a fost: „Nu e, ma, ca asta-i doar carcasa, nu o botesc, si, in plus, nu am cum sa-ti stric computerul ca stau pe el” si intr-adevar, nu se stricase, dar vreo doi ani, pana cand m-am hotarat sa cumpar alta carcasa, am stat cu doua talpi negre pe partea de sus a carcasei computerului meu.

Pentru ca acum mi-am facut un mic upgrade la computer, mi-am amintit de intamplarea asta. Si pentru ca upgrade-ul l-am facut la un service – a fost vorba despre un sistem de racire pe ulei, care a insemnat ceva ce ma depasea – si atunci cand am ajuns acasa am vrut repede-repede sa-l pornescm, insa stiam ca nu se poate, m-am gandit sa-mi iau laptopul si sa scriu un articol despre cum se transporta, cum se depoziteaza si in ce conditii se poate porni un computer. Da' incepem cu inceputul.

 

Cum transportam computerul

Sa presupunem ca acum, de Sarbatori, ne cumparam un computer. Din momentul in care a fost platita factura, echipamentul intra complet in responsabilitatea noastra. Deci, cum facem? Ei bine, la transportarea lui (indiferent ca vom merge pe jos, vom folosi masina sau transportul in comun) trebuie luate cateva precautii.

In primul rand nu trebui trantit. Electricianul care mi-a lucrat cu 8 ani in urma ar fi de parere, probabil, ca, de fapt, carcasa il va proteja suficient cat sa nu-i dauneze un astfel de tratament. Ei bine, s-ar insela. Atunci cand trantim computerul, cateva dintre componentele din interior pot suferi daune, unele ireparabile. Spre exemplu, controllerul HDD-ului se poate distruge, RAM-ul se poate desprinde, iar placa grafica poate sa se desprinda din slotul ei sau chiar sa se rupa. Asa ca o manevrare atenta ne poate salva de dureri de cap ulterioare.

In al doilea rand trebuie sa tinem seama de conditiile meteo. Transportat prin ploaie, computerul va avea de suferit din cauza apei care s-ar scurge in el. La fel si pe ninsoare.

In al treilea rand, pentru transportul pe distante mici (de fapt, ma refer la schimbarea locului dintr-o parte in alta a biroului, sau dintr-un colt in altul al camerei), nu trebuie sa uitam sa-l inchidem si sa-l deconectam de la reteaua de curent. Altfel, anumite componente (din nou HDD-ul este cel mai expus la riscuri) se poate deteriora din cauza vibratiilor, care nu sunt indicate in timpul functionarii.

Ce nu afecteaza computerul in timpul transportului? Ei bine, computerul poate fi transportat si in picioare, si culcat, acest lucru neafectandu-i buna functionare. In plus, odata ce a fost pus intr-o cutie, pe cat posibil cea originala, alaturi de bucatile de polistiren pe care le avea la achizitie (patura, ca la vechile televizoare, nu este tocmai indicata), el poate fi impins usor – evident, nu pe scari – sau manevrat cu ceva mai putina grija, evitandu-se totusi socurile majore.

Cum depozitam computerul

Daca trebuie depozitat o vreme, computerul este bine sa fie pus in cutia in care ne-a fost livrat. Si sa nu uitam, normal, bucatile de polistiren, care il fixeaza mai bine, pentru a nu vibra. Daca nu avem o cutie, e bine sa confectionam sau sa achizitionam una, pe care apoi sa o dotam cu bucati de polistiren. Dupa ce am facut asta, trebuie sa tinem cont ca, fiind confectionata din tabla, carcasa nu va rezista la presiuni foarte mari. Ce inseamna asta? Inseamna ca nu este bine sa fie depozitate pe cutia computerului lucruri grele. Nici macar monitorul, mai ales daca este pus in picioare, pe suport. Va presa carcasa prin cutie, iar in timp va ajunge sa o deformeze. Acest lucru poate deteriora placa de baza sau alte componente. Daca tot am amintit de monitor, si acesta este bine sa fie depozitat tot in cutia originala (am presupus ca monitorul este flat-screen si ca are o cutie). Nu trebuie sa uitam ca umezeala, temperaturile extreme sau vibratiile pot dauna. Deci este bine sa se aleaga un spatiu inchis, cu o climatizare pe cat posibil constanta, fara umezeala si in care nu se vor produce socuri.

Sfaturi despre pornirea computerului

Un computer (sau un laptop) cumparat astazi – sau de Craciun – va trebui lasat putin timp inainte de a fi pornit. Lucrul acesta este necesar din cauza diferentei de temperatura intre mediul de transport (afara) si mediul de functionare (in casa, la birou). La trecerea de la o temperatura foarte scazuta la una mai ridicata creeaza condens pe componente. Acest condens este, de fapt, apa. Iar daca, atunci cand sunt pornite, componentele au in ele apa, ele vor face scurtcircuit, devenind inutilizabile.

Intre o ora si trei ore este absolut necesar ca echipamentul sa stea nepornit dupa aducerea in casa. Daca avem o zona tampon – un hol sau o veranda, unde temperatura sa fie undeva intre cea de-afara si cea din casa, timpul poate fi ceva mai scurt.

Este bine sa conectati toate cablurile inainte de a porni computerul, altfel va va da, in primul rand, impresia ca este defect. Daca la transport computerul poate fi tinut si culcat, si in picioare si rasturnat etc, la functionare este bine sa stea in picioare. Componentele functioneaza optim daca au o anumita orientare, iar constructorul va tine cont de ea la asamblarea computerului. Nu trebuie sa incercam sa modificam pozitiile pinilor sau ale sigurantelor exterioare. Acest lucru poate deteriora definitiv o componenta sau alta. Un exemplu il reprezinta comutatorul de pe unele surse, care sunt atat pentru retelele europene de curent, de 220 Volti, cat si pentru cele americane, de 110 Volti. Schimbarea pe 110 V si conectarea la o sursa de 220 V cu siguranta va arde sursa.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea