IT

#aplicatii #aplicatii smartphone # itpc #aplicatii foto #prelucrare foto

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Aplicatii pentru prelucrarea de fotografii pe smartphone

De cand camerele foto au devenit suficient de compacte pentru a putea fi integrate in smartphone-uri, fotografierea a devenit pasiunea multora dintre utilizatorii acestori echipamente. Si pentru ca fotografierea si distribuirea pe retelele sociale nu mai este suficienta, dezvoltatorii de software au scos o sumedenie de aplicatii pentru prelucrarea fotografiilor chiar pe smartphone-ul cu care au fost facute.

Si pentru ca cele mai raspandite sisteme de operare pentru smartphone-uri sunt Windows Phone, Android si iOS, voi prezenta cate 5 aplicatii gratuite de prelucrare a fotografiilor pentru fiecare din aceste sisteme.

Windows Phone

Camera360 

In acest moment aplicatia este instalata pe mai mult de 150 de milioane de echipamente ce ruleaza cu Windows Phone, acest lucru facand-o pe departe cea mai populara aplicatie de prelucrare a fotografiilor pentru acest sistem de operare. Instrumentul principal al aplicatiei este Creative Compass Tool, insotita de optiunea Smart Photo Editing, in voga acum, de o sumedenie de efecte speciale sau de live preview.

Creative Compass Tool ofera 6 scene prestabilite de fotografiere, care ajuta la calibrarea camerei foto pentru fotografii cat mai reusite: Auto, Portrait, Scenery, Food, Night si Microspur. Optiunea Double Exposure permite combinarea a doua fotografii, optiunea Manual Focus permite fotografierea cu efect bokeh (efect de blur foarte accentuat pe fundal). Automated Photo Diary, un fel de jurnal fotografic automat, adauga un index cu data fiecarei fotografii facute, iar pentru ca distribuirea sa fie facuta direct din aplicatie, exista optiunea Easy Social Sharing. Cu siguranta Camera360 nu este degeaba cea mai populara aplicatie de acest tip. Are toate caracteristicile necesare pentru un fotograf amator.

Fotor

Utilizatorii acestei aplciatii o includ in categoria aplicatii profesionale. Combina functii de editare incepand de la cele de baza (taiere, rotire, redimensionare), cu efecte speciale de calitate, cum ar fi tehnologia one-tap-enhance, rame foto sau colaje. Fotor mai ofera module pentru ajustarea luminozitatii, pentru sporirea contururilor sau pentru adaugarea manuala a efectului bokeh. Aplicatia include 9 categorii de efecte pentru fotografiere, precum si posibilitatea de creare a colajelor, de adaugare de rame, etc. Fotor ofera o libertate foarte mare in prelucrarea fotografiilor facute cu o camera foto de pe smartphone.

Photosynth

O aplicatie specializata pe fotografiere panoramica, Photosynth pentru Windows Phone este un excelent instrument de prelucrare a fotografiilor pentru crearea de imagini panoramice. De altfel, este singura aplicatie de WP care permite capturarea si prelucrarea de fotografii pe 360° atat vertical cat si orizontal, rezultand astfel fotografii sferice. Modulul de distribuire pe retelele sociale integreaza serviciul Photosynth.net, dar se poate face si distribuire directa pe Bing, unde exista o sectiune speciala de fotografie panoramica.

SuperPhoto

Doriti sa faceti fotografii deosebite, prelucrate cu efecte de toate tipurile? Ar trebui atunci sa instalati aplicatia de Windows Phone cu, probabil, cele mai multe efecte. SuperPhoto le include in categorii precum Filtre, 3D, Combos, Texturi, Rame foto, Bokeh si Patterns. Aplciatia are nevoie de conexiune la Internet pentru a putea utiliza toate efectele.

Fantasia Painter

Dupa cum sugereaza si numele, aplicatia Fantasia Painter ofera multe efecte de culoare, textura si luminozitate care vor face ca fotografiile sa para pictate. Este o aplicatie pentru aceia care, dupa ce au facut o fotografie, vor sa isi „descatuseze artistul din ei”, prelucrand-o cu efecte artistice.

Android 

PicsArt - Photo Studio

Insotita de o retea sociala cu ajutorul careia pot fi popularizate fotografiile distribuite, PicsArt - Photo Studio este cu siguranta cea mai populara aplicatie de prelucrare de fotografii pentru Android, cu mai mult de 80 de milioane de utilizatori pe intreg mapamondul. Interesant este ca dezvoltatorii acestei aplicatii au optat pentru implementarea de caracteristici, instrumente si module sugerate de utilizatori, ceea ce-i mareste popularitatea constant. Efectele ar trebui probate, pentru ca enumerarea lor nu are sens. Voi aminti doar de efectul cartoonizer, adica transformarea fotografiilor intr-o varietate de modele de desene animate (efect intalnit, cu aceeasi calitate, la Fantasia Painter).

Photo Editor by Aviary

Printr-o interfata intuitiva, cu Photo Editor se prelucreaza foarte usor orice fotografie facuta cu smartphone-ul, printre elementele incluse numarandu-se one-tap-enhance, efecte si rame foto, taiere, rotire, redimensionare, ajustare a colurilor, a luminii, a contrastului si a saturatiei. Photo Editor face parte din categoria de aplicatii profesionale de prelucrare a fotografiilor.

Streamzoo – Filters & Collage

Streamzoo este o aplicatie care iese in evidenta prin filtre, colaje si distribuire. Se pot ajusta luminozitatea, contrastul, saturatia si elementul HUE, se pot combina o sumedenie de fotografii in colaje din cele mai trasnite, se pot taia in orice format se doreste, iar distribuirea se face foarte usor, avand inclus si modulul de distribuire pentru Flickr.

Photo Editor for Android

O aplicatie extrem de simpla, cu efecte multe (sepia, sketch - un fel de cartoonizer, dar care creaza doar contur in creion -, efect alb-negru, Bokeh, mirroring, spray, etc). Este o aplicatie excelenta pentru cei care pur si simplu doresc sa fotografieze, sa aplice efecte si sa distribuie.

Adobe Photoshop Express

Un Adobe Photoshop gratuit pentru Android. Excelent pentru cei familiarizati cu varianta desktop a acestei aplicatii, pentru ca pastreaza multe din functiile sale. Necesita un card SD pentru functionare.

iOS 

Instagram

Cine nu a auzit de Instagram? Disponibila si pentru Android, am preferat sa o includ la iOS pentru ca, dupa parerea mea (si nu numai, dupa cum am descoperit), functioneaza mult mai bine pe un iPhone decat pe orice alt echipament. La fel ca si PicsArt, Instagram are in spate o retea sociala, ceea ce face ca popularitatea ei sa fie extrem de mare, cu 150 de milioane de utilizatori pe ambele sisteme de operare, si pe Windows, MacOS si Linux. Deja am vorbit de filtre, efecte, rame foto, ajustari de culoare, lumina sau saturatie, precum si de modul de distribuire. Toate le ofera si Instagram. Unii utilizatori spun ca nu ar trebui sa existe smartphone fara aceasta aplciatie.

Picture Effect Magic

Este vorba de efecte mai de „modern art”, de calitate, care imita perfect creionul sau pensula cu culoare pe baza de ulei. Are o paleta extrem de mare de efecte, printre care enumar doar pe cele mai populare: sepia, alb-negru, mirroring, vartej, lumina neon, curcubeu sau emboss. Are inclusiv o functie de colaj, care ajuta utilizatorul sa adauge mici obiecte in fotografie, precum floricele, gandacei sau fluturi.

Color Effects

Deosebit de spectaculos este faptul ca, cu ajutorul acestei aplicatii, se poate prelucra o fotografie aplicandu-i efectul alb-negru pe toata suprafata, mai putin un obiect sau o persoana selectate dinainte. Efectul lansat de filmul „Lista lui Schindler”, cu alte cuvinte. Cu aceasta aplicatie pot fi prelucrate inclusiv fotografii importate din telefon sau de pe retelele de socializare.

GLMPS

Mi-a placut mult GLMPS. Pregatesti smartphone-ul pentru a face o fotografie si apesi pe butonul de shutter. Iar GLMPS ce face? Incepe sa filmeze cateva secunde, dupa care declanseaza si face si fotografia. Asa incat iese un interesant colaj, in care sunt surprinse, in format video, pregatirile scenei fotografiate. Un efect similar apare in unele filme si probabil de asta m-a impresionat atat.

Self Camera

 

Nu sunt multe aplicatii care fac ce face Self Camera. Aplicatia adauga o perioada scurta de intarziere pentru ca cel ce vrea sa se fotografieze cu telefonul, daca nu are pe nimeni in preajma, sa se poata indeparta de telefon si sa se poata aseza in pozitia in care doreste sa fie fotografiat. Nu are foarte multe efecte, dar este excelenta pentru cei care au nevoie de un intazietor de declansare care chiar sa functioneze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea