IT

#it #gadgeturi #hdd #stick #ssd #memorie #flash # expert It # dispozitiv stocare

Expertul IT&C, Ovidiu Leonte: Le folosesti, dar nu stii exact ce sunt. SSD-urile de la A la Z

SSD-urile sunt dispozitive de stocare aproximativ similare cu HDD-urile, dar care spre deosebire de acestea, nu contin parti movabile, fiind construite doar din circuite, precum stick-urile de memorie flash

Datorita acestui model de constructie, SSD-ul are cel putin doua avantaje directe. Primul consta in faptul ca accesarea datelor inscrise pe el se face foarte rapid, mult mai rapid decat in cazul HDD-urilor. Al doilea il constituie faptul ca are o restenta la soc mult mai mare, intrucat cele mai mari daune pe care le sufera HDD-ul vin de la dislocarea partilor movabile.

CITESTE SI 

Cum salvezi un laptop pe care l-ai udat

Utilizarea unui SSD pe un computer sau un laptop se va remarca imediat prin viteza de pornire a echipamentului si in special prin viteza de transfer a datelor de pe orice alt dispozitiv de stocare pe el. Totusi, desi constructorii nu prea fac multa reclama pe acest lucru, tehnicilenii si specialistii, precum si utilizatorii care le folosesc inca de la aparitia primelor modele, avertizeaza ca in timp ele devin putin cate putin inutilizabile. In ce sens si ce se intampla de fapt? Ar fi detalii mult prea tehnice pentru a-si avea locul in acest articol. Totusi, intr-un fel, utilizatorii trebuie sa stie cat timp mai pot utiliza un SSD, cate sectoare sunt inca functionale, si alte date care ar putea sa-i afecteze functionalitatea, cum ar fi optimizarea.

Pentru ca acest lucru sa fie cat mai exact, constuctorii de SSD-uri au creat si aplicatii pentru verificare si administrarea lor, asa incat utilizatorii sa poata verifica oricand datele tehnice care ar putea sa le influenteze performantele. Pentru a comenta putin aceste aplicatii, voi prezenta cei mai cunoscuti producatori de SSD-uri, precum si produsele pe care le au la vanzare.

Care este SSD-ul potrivit pentru tine?

Kingston ofera mai multe game de SSD-uri, in functie de zona din care vin clientii, respectiv Consumer, pentru consumatorii casnici, Business, pentru echipamentele destinate afaceristilor, Enterprise, pentru echipamentele constuite special pentru actiuni precum backup, networking sau gazduire de site-uri, System Builders, componente ale SSD-urilor, pe care constructorii sa le utilizeze in asamblarea unor produse finite, si Enthusiasts, pentru cei care isi permit sa cheltuiasca mult pentru performante aproape inutilizabile.

Software-ul oferit de Kingston pentru aceste echipamente se numeste Kingston Toolbox, care permite utilizatorilor sa afle despre SSD-ul lor informatii precum versiuea de Firmware instalata, atributele S.M.A.R.T. sau Serial Number-ul echipamentului. Sistemele de operare pentru care aceasta aplicatie este valabila sunt Windows XP, Windows Vista, Windows 7 si Windows 8.

Intel ofera cateva serii de SSD-uri, cum ar fi: DC S3700, DC S3500, Pro 1500, 525 si 530. Intel SSD Toolbox este software-ul pus la dispozitie de Intel pentru administrarea dispozitivelor, iar performantele acestui instrument includ detectarea sanatii SSD-ului, estimarea duratei de viata ramase, atributele S.M.A.R.T, datele de identificare a echipamentului, dar si posibilitatea de oprimizare a performantelor SSD-urilor prin functia Trim, inclusiv in situatia in care acestea sunt conectate in RAID.

CITESTE SI

Cum alegi corect becurile. Sfatul expertului!

Samsung ofera seriile de SSD-uri 840 PRO si EVO. Software-ul de administrare se numeste Samsung Magician si este un instrument extrem de puternic de administrare, configurare si moitorizare a SSD-ului. Ce este foarte important de stiut in acest caz este faptul ca acest software nu este compatibil cu toate modelele de la Samsung, iar utilizarea lui pentru cele incompatibile poate sa le produca daune ireparabile. Versiunile de optimizare sunt predefinite, oferind trei variante: Maximum Performance, Maximum Capacity si Maximum Reliability. Totusi, din tab-ul Advanced se pot modifica din caracteristicile acestor predefiniri.

Seagate ofera seriile de SSD-uri 600 SSD (disponibile in capacitati de 120 — 480GB), 600 Pro SSD (100 — 480GB), 1200 SSD (200 — 800GB si performanta de 12Gb/s SAS), Enterprise SATA SSD (100 — 480GB) si Pulsar (100 — 800GB, cu performante de SAS 6Gb/s, SATA 3Gb/s, SATA 6Gb/s). Vestea trista este ca SeaTools de la Seagate nu a fost actualizat pentru a putea fi utilizat cu SSD-urile, ramanand valabil doar pentru drive-uri SATA, USB, ATA si SCSI.

Pentru profesionisti

Si Corsair ofera SSD-urile grupate pe serii: Neutron Series, Neutron Series GTX, Force Series GS, Force Series LS, Force Series 3 si Accelerator Series (care insa este mai mult un accesoriu pentru accelerarea HDD-urilor decat un SSD in sine). Corsair SSD Toolbox, software-ul pentru administrarea SSD-urilor de la Corsair, ofera si el instrumente pentru identificarea datelor dispozitivului, pentru atributele S.M.A.R.T., pentru optimizare, si are in plus instrumente pentru clonarea discului si pentru stergere.

 

OCZ ofera o gama de produse SSD cu interfata SATA 3, cum ar fi Vector (128 – 512GB, pana la 550MB/s si 100 000 IOPS), Vector 150 (120 – 480GB, pana la 550MB/s si 100 000 IOPS), Vertex 3.20 (20 – 240GB, pana la 550MB/s si 75 000 IOPS), Vertex 4 (64 – 512GB, pana la 560MB/s si 90 000 IOPS) sau Vertex 450 (28 – 512GBpana la 540MB/s si 90 000 IOPS). Pe interfata PCI Express modelele disponibile sunt RevoDrive 3 (20GB – 780GB, pana la 1000MB/s si 130 000 IOPS) si RevoDrive 3 x2 (240GB – 960GB, pana la 1500MB/s si 230 000 IOPS). OCZ Toolbox ofera, pe langa toate celelalte caracteristici pe care le ofera si celelalte toolbox-uri, si un instrument de actualizare a firmaware-ului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea