Sanatate

#candidoza vaginala #candidoza #candidoze recurente #tratament candidoze #antibiotic candidoza #eritem de scutec

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog: Tot ce trebuie sa stii despre candidoza

Candidoza este o infectie produsa de Candida albicans (cel mai frecvent, dar se descriu si alte tipuri precum Candida krusei, glabrata). Poate afecta pielea, mucoasa bucala, genitala, tractul digestiv. Candida creste in mici cantitati pe mucoasele si pielea noastra, dar in anumite conditii se poate inmulti si determina manifestari clinice. 75% din femei au cel putin un episod de candidoza vaginala in timpul vietii.

Candida necesita anumite conditii care sa ii permita cresterea. Se dezvolta in primul rand pe zonele mai putin aerisite, calde si umede ale corpului, cum ar fi pliurile cutanate, spatiile interdigitale. La copii afecteaza zona de scutec. Candidozele bucale se intalnesc adesea la purtatorii de proteza dentara, fumatori sau cei care au deficit de secretie salivara.

In anumite conditii de imunodepresie se poate extinde de la o simpla infectie localizata la manifestari severe, sistemice.

Care sunt situatiile care favorizeaza dezvoltarea candidozei?

  1. Tratamentul prelungit cu antibiotice, mai ales antibiotice cu spectru larg, care determina un dezechilibru al florei digestive, distrug bacteriile sanatoase, cu rol in functionarea nomala a propriului ecosistem si permit candidei sa se inmulteasca.
  2. Sistemul imunitar slabit. cei cu imunodepresii severe, precum cancere sau HIV, pot avea manifestari foarte grave ale infectiei candidozice cu afectarea multor organe. De asemenea se descriu alterari ale sistemului imun, unele mostenite, parte a unor sindroame care predispun la infectii cronice, recurente cu candida, greu responsive la orice tip de tratament.
  3. Diabetul zaharat prin intreg rasunetul sau asupra organismului predispune la infectii cu candida. Infectiile cutanate cu candida, cele de mucoase, recurente sunt un semnal de alarma pentru un posibil diabet zaharat.
  4. Tratamentul cu corticoizi care scad apararea imuna duce la candidoze. Administrati inhalator, ei determina candidoza bucala.
  5. Protezele dentare, scaderea secretie salivare ca urmare a unor boli sau tratamente creeaza conditii pentru dezvoltarea acestei ciuperci. Fumatul este factor favorizant.
  6. Tratamentele cu estrogeni, regasiti inclusiv in contraceptive, favorizeaza candida.
  7. Sarcina poate duce la candidoze.

Candida se poate transmite intre parteneri prin contact sexual. Nu este incadrata insa in bolile cu transmitere sexuala, deoarece femeile fac usor candidoze in afara contactului sexual. Apropierea vaginului de anus, prezenta fungilor in mod normal pe mucoasa genitala pot fi raspunzatoare de candidoze recurente. Contactul sexual oral predispune mai mult la transmiterea infectiei.

Cum se manifesta?

Simptomele si semnele clinice variaza functie de localizare. Pe piele prefera zonele mai putin aerisite cum ar fi spatiul submamar, interdigital, inghinal.

Pielea devine rosie, cu mici puncte in periferie, este lucioasa, cu aspect umed, uneori cu depozit albicios in suprafata, maceratie si fisuri.

Si in zona de scutec, manifestarile sunt similare.

La nivelul unghiei, afectarea incepe dinspre radacina acesteia, da o culoare verde unghiei, iar tegumentele din jur pot fi rosii, umflate si dureroase.

Pe mucoasa bucala poate determina depozite albicioase, usor de indepartat. In alte forme da leziuni asa-zise atrofice, mucoasa bucala, limba apar rosii, depapilate, asociind senzatie de arsura. Contaminarea maxima este dimineata si se reduce dupa igiena bucala si alimentatie.

Pe mucoasa vaginala la femei da roseata, cu depozit albicios, secretie cu aspect branzos, fara modificari semnificative de miros. La barbati apar la nivelul glandului sau preputului zone rosii, uneori descuamate, cu fisuri, depozit albicios in suprafata. in candidozele vechi, recurente, decalotarea poate fi dificila.

Cum se trateaza?

Simplu, cu antimicotice si o igiena corespunzatoare.

Se prefera tratamentele sistemice de ce mai multe ori, desi in formele izolate, simpla aplicare a unei creme antimicotice, ovule pot fi suficiente.

Cel mai dificil sunt de tratat formele recurente de infectie. Se prefera prelungirea tratamentului sistemic cu una-doua saptamani dupa oprirea manifestarilor de boala.

Pentru candidozele vechi se recurge chiar la luni de terapie cu administrarea antimicoticului o data pe luna.

Pentru purtatorii de proteza dentara este foarte importanta igiena bucala. Folosirea apei de gura pe baza de clorhexidina, acid benzoic e foarte utila. La fel cum utila este si aerisirea si pastrarea uscata a tegumentelor in cazul afectarii la acest nivel.

Ce trebuie avut in vedere cand suferim de candidoza?

  1. Identificarea cauzei: medicamente, sistem imun slabit, conditii de igiena care predispun la asa ceva (“maini de spalatoreasa” este o denumire generica pentru candidoza interdigitala, favorizata de umezeala continua). Atentie la diabetul zaharat! Cand suferiti de candidoza si nu stiti cauza, evaluati glicemia!
  2. Tratamentul nu se face dupa ureche, ci sub supravegherea medicului. Uneori, raspunsul la terapie este scazut, trebuie multa rabdare si o atenta observare mai ales ca antimicoticele necesita o functionare normala a ficatului.
  3. Evitati materialele sintetice, cele care nu lasa pielea sa respire.
  4. Aveti grija la piscine, saune.
  5. Miturile despre influenta alimentatiei aupra candidozei sunt nenumarate. Cert este ca dulciurile, mai ales cele cu sucroza, stimuleaza dezvoltarea ciupercii. Evitati fumatul!
  6. Atentie la eritemul de scutec, fesier. La baza de cele mai multe ori sta candidoza, iar parintii il trateaza gresit cu dermatocorticoizi. Dupa primele aplicari roseata, componenta de eczema se poate reduce, dar candida infloreste, din cauza scaderii apararii imune pe care aceste creme o determina. Antimicoticul este solutia-cheie. Orice roseata in zona de scutec se trateaza la medicul specialist.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

E-mail: simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian