Sanatate

#trichomonioza #candidoze #boli ginecologice vara #boli ginecologice

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Problemele ginecologice frecvente in sezonul cald

Ne bucuram in sfarsit de zile calde si insorite, stam la soare, inotam in piscine si stranduri... Noi, femeile, chiar si in aceste conditii, trebuie sa dam dovada de prudenta, caci, in urma inotului in ape reci sau calde-rauri, lacuri, piscine, ape termale, putem contracta boli ginecologice.

Pentru mentinerea sanatatii la nivelul aparatului genital este esentiala igiena intima adecvata prin:

  • evitarea stricta a scaldatului in baltile si lacurile neamenajate din jurul marilor orase
  • evitarea piscinelor foarte aglomerate si prost intretinute
  • efectuarea unui dus inainte de fiecare intrare in psicina si la iesirea din ea
  • folosirea obligatorie a unui prosop propriu atunci cand inchiriem un sezlong, la fel daca ne asezam pe marginea piscinei
  • mentinerea unui ph vaginal adecvat, adica acid, reprezinta un mod de protectie naturala importanta, intrucat majoritatea micro-organismelor patogene nu se dezvolta intr-un mediu acid. Spalarea frecventa cu sapunuri obisnuite, gel de dus nu este recomandata, deoarece aceste sapunuri sunt alcaline si perturba aciditatea mediului vaginal. Drept rezultat, bacteriile daunatoare care cresc bine intr-un mediu alcalin sunt favorizate sa se dezvolte, iar infectiile vaginale pot fi consecinta.
  • alimentatie naturala care sa cuprinda multe verdeturi, legume cu frunze verzi, fructe proaspete, lactate acide (chefir, sana, iaurt).

Care sunt cele mai frecvente afectiuni pe care le putem contracta?

Infectiile micotice (candidozele) sunt cele mai frecvente infectii genitale suferite de femei in sezonul cald; boala este favorizata de transpiratie sau de umezeala intretinuta de costumul de baie; in plus, clorul utilizat pentru dezinfectia apelor poate duce la dereglarea florei vaginale foarte rapid, chiar si in cazul femeilor care nu si-au inceput viata sexuala.

O alta infectie genitala este trichomonioza; parazitul Trichomonas vaginalis se transmite usor de la o persoana la alta in special prin apa calda a piscinelor, dar si utilizarea in comun a prosoapelor.

Vaginita bacteriana  (vaginoza) apare in conditiile in care flora vaginala normala (dominata de lactobacili) este substituita cu o flora complexa si abundenta de bacterii care se gasesc in mod normal in vagin, cel mai adesea cu Gardnerella vaginalis. Aceasta infectie este foarte comuna in randul persoanelor cu o viata sexuala activa, care au schimbat mai multi parteneri.

Este recomandabil ca, inca de la primele simptome aparute (mancarimi vaginale, senzatia usturime, modificari ale secretiilor vaginale – cantitativ, de culoare, miros) sa mergem la un control ginecologic si sa efectuam o analiza a secretiei vaginale pentru depistarea cauzei; poate fi vorba de o iritatie a mucoase vaginale cauzate de dezinfectantii din apa, de o infectie candidozica sau de o infectie bacteriana.

Mai multe detalii despre preventie si tratamentul bolilor ginecologice, gasesti aici.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Ruxandra Constantina