Sanatate

#stomatologie #coroane #Expertul Acasa.ro dr Lucy Visinescu #albire dentara #fatete

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Fatete, coroane sau punti dentare?

Daca sunteti dornici de o schimbare a zambetului dumneavoastra, cu un impact major in viata personala si profesionala, cosmetica dentara poate rezolva acest lucru prin mai multe moduri: fatete, coroane sau punti dentare. Depinde de ceea ce va doriti si de bugetul alocat cosmetizarii danturii dumneavoastra.

Este bine de stiut ca orice proces de cosmetica dentara incepe cu o curatare si o albire dentara, ce redau stralucirea dintilor si imbunatatesc aspectul prin deschiderea culorii uneori cu zece trepte, in scala Vita, in cazul albirilor profesionale in cabinet.

Urmeaza acoperirea petelor ce n-au putut fi scoase la albirea dentara si corectarea formei si dimensiunilor, alinierii, spatierilor sau lipsurilor dentare, defectelor de structura sau mascarea aspectului matuit, fisurat aparut odata cu inaintarea in varsta.

Optiuni:

  • Fatetele dentare, care mascheaza petele de culoare, defectele de structura si fisurile smaltului, obturatiile inestetice, inchid spatii pana la 2 mm intre dintii vecini si acopera radacinile descoperite prin retractia gingivala fiziologica sau prin gingivectomie cu gingivoplastie (remodelare gingivala) in scopul alungirii estetice a coroanei. 

Fatetele dentare pot remodela forma dintilor cu inchiderea spatiilor triunghiulare goale, inestetice, de la baza dintilor, unde ar trebui sa fie papila dentara, care fie s-a atrofiat, fie nu a existat vreodata. Aspectul matuit, tern al suprafetelor dentare aparut la persoanele care consuma mult vin, cafea, bauturi acidulate sau din citrice, precum si la persoanele varstnice poate de asemenea fi corectat prin fatete dentare.

Este bine de stiut ca fatetele dentare pot fi directe (confectionate in cabinet din rasini compozite) si indirecte (confectionate in laboratorul de tehnica dentara din compozit sau ceramica). Cele indirecte au o estetica superioara, in special cele ceramice, si o durabilitatea mai mare. Pentru mentinerea rezultatelor este necesara o igiena dentara riguroasa si controale regulate la stomatolog.

  • Coroanele dentare acopera dintele in totalitate, spre deosebire de fatete, care acopera doar fata externa, vizibila a dintelui. Coroanele dentare sunt utilizate pentru conservarea structurilor dentare cand gradul de distructie coronara este mare, in special la dintii devitali (care nu mai au nervi) cu risc crescut de fractura, pentru mascarea unor defecte majore de forma sau culoare ce nu pot fi rezolvate de fatetele dentare, pentru acoperirea unei reconstituiri corono-radiculare sau a unui bont protetic pe un implant.

Coroanele dentare pot fi metalice (din paladiu, aliaj de aur, aliaj de crom  și aliaj de nichel) sau ceramice (metalo-ceramice sau integralceramice). 

Ca urmare a diferitelor reactii alergice pe care le pot da metalele, sunt indicate in special coroanele integral ceramice, cele pe suport de zirconiu avand rezistenta celor metalo-ceramice si fiind inerte biologic.

Chiar si in cazul coroanelor dentare pe implant se poate opta pentru varianta integral ceramica, atunci cand implanturile pot beneficia de bonturi protetice ceramice.

  • Puntile dentare, care umplu spatiile date de dintii lipsa, prin ancorarea de dintii vecini fie prin coroane dentare, fie prin incrustatii dentare (mici pinteni fixati in locasuri pe dintii vecini). Puntea dentara este formata din coroanele ce acopara dintii-stalpi, minim doi, cate unul de fiecare parte a bresei edentate (numarul dintilor absenti), si din corpul de punte, ce poate cuprinde unul pana la trei dinti lipsa, depinde insa foarte mult de starea si implantarea osoasa a dintilor-stalpi. Puntile dentare mai sunt utilizate si pentru solidarizarea dintilor spatiati, dupa  rezolvarea problemelor parodontale si pentru rezolvarea edentatiilor tratate cu implanturi dentare.

Ca si coroanele dentare, si puntile dentare pot fi metalice sau ceramice. Dintre cele metalice multa vreme aurul a fost preferat datorita biocompatibilitatii ridicate, astazi insa folosindu-se mai mult cele ceramice, metaloceramice sau integral ceramice, in functie de situatia clinica si de bugetul alocat tratamentului, atat datotita aspectului fizionomic, cat si a rezistentei mai bune.

 

Date de contact:
Tel. 0744 68 76 65
Email: lucy.visinescu@gmail.com
Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea