Sanatate

#insotitor # spondilita anchilozanta #kinetoterapie #deformari articulare

Expertul Acasa.ro, Marcel Dragus: Spondilita anchilozanta (SA) – stii cum sa traiesti cu aceasta boala?

Spondilita anchilozanta este o boala inflamatorie cronica, autoimuna, ce afecteaza in special coloana vertebrala, articulatiile sacroiliace, articulatiile superioare si periferice. Boala se incadreaza in grupul spondilartropatiilor seronegative (alaturi de sindromul Reiter, artrita reactiva, artrita psoriazica, artrita enteropatica, spondilartropatiile nediferentiate si spondilartrita cronica juvenila), fiind din pacate capul de serie al acestui grup de afectiuni.

Impactul pe care il produce spondilita anchilozanta asupra vietii bolnavului este foarte puternic, fiind reprezentat in special de faptul ca debuteaza la varste tinere (20-25 de ani) in perioada cea mai productiva a vietii, are o evolutie rapid progresiva spre anchiloza si invaliditate, ce determina pensionarea in primul an dupa diagnostic a 5% dintre pacienti. Din pacate, 80% dintre acestia devin invalizi dupa 10 ani, timp in care se instaleaza o invaliditate severa ce nu le mai permite autoingrijirea, multi dintre ei apeland frecvent la un insotitor.

Ne punem fireste intrebarea – bine, dar ce se poate face, chiar nu exista un tratament adecvat?

Mult timp, tratamentul in SA a fost marcat de lipsa optiunilor terapeutice cu impact real asupra incetinirii sau stoparii evolutiei naturale a bolii. Terapia biologica din ultimii ani a modificat insa prognosticul pacientilor cu SA, determinand nu doar ameliorari semnificative ale activitatii bolii, ci si incetinirea evolutiei bolii. Se poate asocial un tratament naturist cu plante cu actiune antiinflamatorie (gheara-diavolului, gheara-matei, scoarta-salcie) si extracte cu antioxidanti.

Kinetoterapia este esentiala in caz de spondilita anchilozanta

Daca tratamentul medicamentos este absolut necesar (stabilit de medicul reumatolog), mentinerea functionalitatii si reeducarea functionala a articulatiilor afectate au o importanta fundamentala pentru prevenirea, intarzierea si corijarea deformarilor articulare, posturale, ale aliniamentului coloanei vertebrale. Desi medicatia contribuie la mentinerea sau refacerea amplitudinii de miscare prin starea de indoloritate si controlul procesului inflamator, metodele si tehnicile kinetice sunt cele care asigura functionalitatea optima si corecta a segmentelor corpului la pacientul cu spondilita anchilozanta. De asemenea, cu ajutorul kinetoterapiei respiratorii, devine posibila mentinerea functiei respiratorii cu prevenirea decompensarii ventilatorii.

Spondilita este o boala paradoxala prin modul in care actioneaza – pe de o parte osifica articulatiile inflamate, pe de alta parte produce demineralizare osoasa.

Avand in vedere faptul ca datele statistice din ultimii ani semnaleaza frecvente foarte mari ale demineralizarii osoase in cadrul spondilitei, consider necesara informarea cititorilor nostri cu privire la solicitarea catre reumatolog a unei evaluari a densitatii minerale osoase (DEXA) si instituirea de tratament antiosteoporotic atunci cand e cazul.

In incheiere, sa nu uitati ca miscarea, exercitiile fizice facute zilnic, fara a forta corpul, pastreaza supletea articulatiilor, intaresc muschii si oasele, maresc capacitatea respiratorie, regleaza circulatia sanguina in intregul corp si ne aduc o stare de bine in care ne simtim puternici, vioi si multumiti de noi.

Marcel Dragus

Kinetoterapeut

Tehnician maseur

Telefon: 0745.37.51.96

E-mail:  marcel_dragus@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marcel Dragus

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea