Sanatate

#durere #kinetoterapie #hernie de disc #zona lombara #zona cervicala

Expertul Acasa.ro, kinetoterapeut Radu Stefan Buculea: Ce tipuri de exercitii sunt indicate in cazul herniei de disc

Hernia de disc reprezinta o afectiune de natura neurologica, ce se caracterizeaza clinic prin aparitia unor dureri de spate foarte intense la nivelul coloanei vertebrale.

Hernia este de cele mai multe ori posterioara si ipsilaterala (de aceeasi parte) defectului.

Hernia poate sa apara la orice nivel al coloanei vertebrale, insa cele mai frecvente doua localizari sunt reprezentate de zona lombara si cea cervicala.

Hernia discala lombara este cea care determina majoritatea durerilor cronice de spate (lumbago), precum si dureri care iradiaza in membrul inferior (sciatica).

Hernia lombara este mult mai frecventa decat cea cervicala, si apare in special la nivelul L5- S1. Se pare ca in aceasta zona ligamentele sunt mai putin rezistente si mult mai subtiri.

Frecventa aparitiei acestei afectiuni este relativ crescuta, variind intre 1-10% din populatia adulta. Cel mai afectat grup este cel cu varsta intre 25-45 de ani.

Factori de risc

Un factor de risc foarte important in aparitia herniei de disc este reprezentat de fumat, deoarece acesta are legatura directa cu oxigenarea corecta a coloanei si implicit a discului. Astfel poate sa apara deshidratarea si degenerarea discala, care in timp vor determina hernia.

Specialistii considera ca hernia de disc are o importanta componenta genetica, in special in cazul pacientilor cu hernie lombara.

Alti factori de risc sunt reprezentati de:

  • varsta;
  • activitatea fizica intensa la locul de munca;
  • obezitate;
  • stil de viata sedentar;
  • Vibratii excesive la care este supusa coloana;
  • malformatii congenitale ale coloanei si canalului vertebral.


Majoritatea herniilor apar in zona lombara. Aceasta localizare este de 15 ori mai frecventa decat cea cervicala si este una din cele mai frecvente cauze de dureri de spate.

Discurile cervicale sunt implicate in hernii in procente diferite: in 8% din situatii sunt implicate discurile cervicale, iar in 1-2 % sunt implicate discurile toracice.

Herniile cervicale apar mai ales la nivelul C5-C6 si C6-C7, iar cel mai frecvent pot fi prinse in aceste hernii plexurile cervical si brahial.


Herniile de disc afecteaza mai ales persoanele de varsta medie, adultii tineri cu profesii active.

Cum se manifesta hernia de disc

Simptomele variaza foarte mult in functie de localizarea exacta a herniei, precum si in functie de tesutul moale implicat si afectat. Durerea resimtita de pacient poate varia de la moderata la foarte intensa, lancinanta (junghiuri) si poate sa iradieze de-a lungul tracturilor nervoase.

Adesea, herniile nu sunt diagnosticate imediat deoarece pacientii amana prezentarea la medic sau simptomele sunt nespecifice.
Uneori pacientii au hernie de disc insa sunt asimpotmatici.

Simptomatologia herniei lombare

Localizarea cea mai frecventa a herniei lombare este intre L4-L5 sau intre L5-S1. Simptomele afecteaza zona lombara inferioara, fesele, coapsele si pot iradia spre gamba si chiar picior. Dintre nervii implicati cel mai adesea este vorba de nervul sciatic, determinand aspectul clinic clasic de sciatica, insa poate fi afectat si nervul femural.

Simptomele descrise de pacient includ:

1. Spasm muscular;

2. Hipotrofie sau atrofie musculara in teritoriul afectat;

3. Durere iradiata de-a lungul nervilor;

4. Agravarea durerii la tuse, stranut, ras (prin cresterea presiunii in canalul vertebral);

5. Parestezii si alte tulburari senzitive la nivelul membrului inferior.

Simptomatologia herniei cervicale

Simptomele pot fi localizate la nivelul regiunii posterioare a craniului, gatului, centurii scapulare, scapulelor, umerilor si membrelor superioare, iar daca exista afectarea plexurilor brahial si cervical intensitatea lor este crescuta.

Cel mai frecvent simptomele sunt:

  • Astenie musculara la nivelul membrelor superioare;
  • Durere intensa la nivelul umerilor si scapulelor;
  • Dureri in regiunea nucala;
  • Imposibilitatea de intoarcere a capului sau de efectuare a miscarilor bruste;
  • Durerei iradiate in umar, brat, antebrat si mai rar la nivelul palmei, degetelor;
  • Spasm al musculaturii vertebrale superioare;
  • Durerea accentuata la ras, tusit, stranut.

Exista cateva caracteristici ale durerii din hernia de disc:

1. Este unilaterala;

2. Este continua, nu are caracter pulsatil;

3. Apare la adoptarea aceleiasi pozitii.

Tratamentul kinetic pentru hernia de disc

Tratamentul kinetoterapeutic reprezinta tratamentul bazat pe exercitii fizice. in cazul herniei de disc, aceasta forma de terapie este recomandata in toate stadiile evolutive, dar trebuie individualizata in functie de stadiu si de particularitatile bolnavului.

Stadiul acut al bolii se caracterizeaza prin dureri intense ale coloanei vertebrale afectate, cu sau fara iradieri. Durerile nu cedeaza la repaus in decubit dorsal (culcat pe spate) si este prezenta contractura musculara a muschilor spatelui care poate sa blocheze miscarile coloanei. in aceasta faza programul kinetoterapeutic presupune aplicarea unor metode de relaxare a musculatorii contractate. De exemplu, in cazul herniei de disc lombare, pentru relaxarea musculaturii si implicit pentru calmarea durerii, se pot aplica exercitiile hold-relax modificate, cu rezistenta moderata, spre minim. Se poate asocia si masajul pentru relaxarea musculaturii.

Stadiul subacut se caracterizeaza prin: disparitia durerii in repaus (in decubit dorsal), bolnavul putandu-se misca in pat fara dureri foarte mari si poate sta pe scaun un timp limitat. Se poate deplasa daca nu-si misca coloana si nu-si provoaca dureri. in aceasta faza se poate incepe tratamentul kinetoterapeutic propriu-zis. Cel mai cunoscut program de kinetoterapie in tratarea herniei de disc este programul Williams. Pe langa tehnicile de relaxare, acum se pot aplica si tehnici de asuplizare a trunchiului inferior.

Perioada cronica permite bolnavului sa-si mobilizeze coloana, durerile declansate astfel fiind suportabile, de intensitate moderata. in acest stadiu se poate incepe si tonifierea musculaturii slabe prin exercitii de kinetoterapie adecvate. Scopul tonifierii musculaturii abdominale si a celei extensoare a spatelui este de a realiza o pozitie neutra a spatelui, a pelvisului si de a crea o presiune abdominala care sa fie capabila sa preia o parte din presiunea la care sunt expuse discurile intervertebrale.

Programul de kinetoterapie trebuie adaptat in functie de localizarea afectiunii (la nivel cervical, toracal sau lombar) si de profesia pe care o are pacientul. Astfel, pentru bolnavii care isi desfasoara activitatea in pozitie ortostatica (in picioare), exercitiile vor fi adaptate pentru intretinerea si dezvoltarea musculaturii de sustinere pe verticala a coloanei vertebrale. Pentru persoanele a caror activitate presupune miscari complexe ale membrelor superioare si flectari ale trunchiului, exercitiile de kinetoterapie vor fi adaptate astfel incat sa consolideze functia de baza a sistemului vertebro-ischio-gambier.

Cel mai des folosit program de recuperare pentru hernia de disc lombara, si in acelasi timp cu rezultate la marea majoritate a pacientilor, este programul Williams.

In articolul de saptamana viitoare iti vom prezentare pe larg ce exercitii include programul Williams.

Date de contact:

 
Radu Stefan Buculea
Kinetoterapeut

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Radu Buculea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea