Sanatate

#tigari #fumat #efecte fumat #sport fumat

Expertul Acasa.ro, instructorul de fitness Serban Blebea: Cum ne lasam de fumat prin sport

Nicotina este unul dintre "drogurile" care creeaza cea mai mare dependenta, dauneaza grav sanatatii si este disponibila la orice colt de strada. Fumatul este un obicei daunator, enervant si periculos pentru cei din jur care nu fumeaza. Afecteaza copiii, care sunt expusi fumatului pasiv. Tigarile sunt responsabile pentru aproximativ 4,9 milioane de decese anual. Renuntatul la fumat nu este insa imposibil.

Este usor sa vorbesti despre renuntarea la nicotina atunci cand nu esti fumator.

Am inceput sa fumez la 17 ani, din curiozitate. Eram la un bal al bobocilor, unde am cunoscut o fata care fuma. Din vorba in vorba am ajuns sa ne cunoastem mai bine si imediat ce am trecut de intrebarile de complezenta, mi-a oferit o tigara. Prima oara am refuzat, dar, probabil impins de la spate de cei din jur si cu ajutorul catorva pahare de whisky, am cedat tentatiei. Se vedea de la o posta ca nu stiu sa fumez, dar am mascat cat de bine am putut acest lucru. Imi aduceam aminte de gesturile prietenilor care fumau de mai mult timp si am incercat sa le imit cat mai precis.

Dupa aceea am trecut la fumatul de la prieteni. Cu totii cunoastem senzatia aceea cand esti inconjurat de cinci persoane care fumeaza si tu esti singurul care nu are un obiect de activitate in timpul discutiei. Ceea ce era cel mai ciudat, ajunsesem sa fumez doar cand faceam sport, si mai exact fotbal. Simteam nevoia ca, dupa efortul acela intens, sa ma relaxez in compania unei tigari, desigur nu le cumparasem eu.

Odata cu trecerea anilor am ajuns sa imi cumpar singur tigarile, sa fumez de plictiseala si sa nu rezist fara un pachet de tigari pe zi. Totul a culminat intr-o seara, cand ma aflam la o intalnire cu prietenii si de abia imi cumparasem un pachet de tigari. Din vorba in vorba, nici nu am realizat cand am terminat acel pachet si imediat a intervenit o senzatie ciudata de moleseala, ameteala si durere de cap.

Am ajuns la concluzia ca fumatul nu imi aduce niciun beneficiu, mai mult, dupa un calcul simplu, am realizat ca imi cheltuiam aproape jumatate din salariul pe luna pe acest viciu. Trebuia sa iau masuri. Pe langa asta ma simteam extrem de vinovat de faptul ca nu reprezentam stilul de viata sanatos pe care il promovam.

Cum m-a ajutat sportul sa renunt la fumat?

In primul rand am identificat motivul pentru care fumam: factorul social si ocuparea timpului liber. Al doilea pas a fost remedierea acestor slabiciuni. Am renuntat la prietenii care fumau, am rarit iesirile cu ei in oras si am cautat sa ma inconjor de persoane nefumatoare.

Pe de alta parte, am realizat ca fumam din cauza plictiselii si a lipsei de ocupatie. Am inceput sa sporesc frecventa antrenamentelor si intensitatea acestora. Dupa antrenament, ultimul lucru la care ma gandeam erau tigarile, eram atat de slabit si epuizat din cauza exercitiilor fizice incat aveam nevoie de oxigen, apa si mancare ca sa ma pot recupera. Tigarile nu mai intrau in meniul meu zilnic.

Pe de alta parte, am observat o crestere a apetitului si am inceput sa mananc mai sanatos, cantitativ si calitativ. Din cauza programului incarcat apelasem cu ceva timp in urma la un serviciu de catering, care imi livra doua mese pe zi la sala de fitness unde lucram. Din cauza tigarilor ajungeam de multe ori sa plec cu cele doua feluri de mancare acasa si sa imi decalez ziua urmatoare, pentru ca imi pierdeam foarte usor pofta de mancare. Slabisem enorm si nu mai aduceam a antrenor de fitness. Totul s-a remediat dupa prima saptamana fara tigari.

Pentru femei, tigarile duc la aparitia celulitei inestetice. Cred ca asta ar putea fi un motiv in sine sa renunti la fumat, nu? Dupa ce investesti o gramada de bani in abonamente la sala de fitness, dermatologi (cea mai buna alegere) si masaje anticelulitice, strici totul prin fumat. Dar vom discuta despre celulita si cauza aparitiei ei in alt articol.

In final, totul tine de vointa, iar sportul te poate ajuta enorm in adoptarea unui stil de viata sanatos fara nicotina.

Date de contact:

Serban Blebea

Personal Trainer

serbanantrenor@yahoo.com

Tel: 0757103898

Web: www.fitnessantrenor.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Seban Blebea 2

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea