Daca tot este plin de verdeturi in piata, este cazul sa tinem o dieta sanatoasa bazata pe multe fructe si legume! In acest fel, ne detoxifiem si reusim si dam jos cele cateva kilograme inestetice care vor fi vizibile odata ce vom imbraca haine din ce in ce mai subtiri!
Luni
Pranz: Bors de dovlecei
Fierbe doi-trei dovlecei taiati cubulete in putina apa cu un varf de cutit de sare. Strecoara-i si fierbe in zeama trei-patru fire ceapa verde tocata si doua linguri de orez. Cand s-a fiert orezul pune dovleceii, o cana de bors fiert separat, verdeata tocata si mai da-le intr-un clocot. Stinge focul si presara patrunjel verde.
Cina: Pilaf cu ardei si boabe de porumb
Pilaf din 100 g orez, doua lingurite de ulei, o jumatate de ceapa tocata, un catel de usturoi, o lingurita vegeta si 400 ml apa. Amesteca-l cu o jumatate de cana de ardei gras taiat, rondele de masline si 100 g boabe de porumb din conserva. E bun cu busuioc verde.
Marti
Pranz: Mazare cu marar
Fierbe o ceapa mica (3-4 fire ceapa verde) cu o lingurita de ulei si o cana de apa pana se inmoaie, adauga 250 g mazare boabe si las-o sa fiarba. Pune doua-trei lingurite pasta de tomate si mai fierbe 15 minute, potriveste la gust cu sare si o jumatate de lingurita de zahar si adauga mararul tocat.
Cina: Cartofi fierti cu mujdei de usturoi
Fierbe doi-trei cartofi in coaja, curata-i si taie-i cubulete si amesteca-i cu mujdeiul frecat cu putina sare, o lingurita de ulei si apa minerala. Serveste-i fierbinti cu o salata de untisor (una-doua legaturi de untisor, o lingurita ulei de masline, sare si zeama de la jumatate de lamaie).
Miercuri
Pranz: Ciorba de sfecla
O ceapa, un morcov, o radacina de patrunjel, o felie de telina, o sfecla potrivita curatate si date pe razatoarea mare se calesc in doua lingurite de ulei. Se sting cu 500 ml apa clocotita si se fierb acoperit. Se adauga un cartof taiat cubulete si se mai fierb 15 minute. Se acreste cu zeama de lamaie si se presara patrunjel verde.
Cina: Cartofi copti cu tofu afumat
Spala doi-trei cartofi si coace-i in cuptor. Taie-i pe jumatate si mananca-i cat sunt calzi cu tofu (branza vegetala) afumat ras deasupra si salata verde cu ceapa si lamaie.
Joi
Pranz: Mancare de fasole verde
Fierbe 200 g fasole verde congelata in apa clocotita cu sare. Strecoara si asaza intr-un vas un strat de pastai, un strat de felii de rosii, sare, piper si cativa stropi de ulei, alt strat de fasole, iar deasupra rosii. Da la cuptor pana scade sosul si presara patrunjel tocat. Se poate manca si rece, cu o salata dintr-un mar si un morcov rase, doua lingurite zeama de lamaie, 50 ml zeama de portocala, sare, piper.
Cina: Spaghete "a la bolognese" cu soia
Fierbe 100 g spaghete, limpezeste-le si lasa-le la scurs. Fierbe 50 g soia granule in apa cu o lingurita vegeta si strecoar-o. Caleste o ceapa in o lingurita de ulei, pune doua rosii date pe razatoare, sare, piper, oregano si usturoi pisat, adauga soia si toarna sosul fierbinte peste spaghete. Poti rade deasupra o felie subtire de cascaval vegetal.
Vineri
Pranz: Supa-crema de praz
Taie marunt o ceapa, doua fire de praz si doi cartofi mici, curatati. Se fierb in 500 ml de apa cu sare, se strecoara, se paseaza, se dau prin sita si se amesteca cu zeama. Se pun din nou la fiert, se adauga o lingura patrunjel tocat, o lingurita de ulei, sare si piper si se serveste cu crutoane dintr-o felie de paine neagra, uscate in cuptor.
Mancare de spanac
Spala si opareste in apa cu sare 250 g spanac, scurge-l si toaca-l. Caleste o ceapa mica intr-o lingurita de ulei, adauga spanacul, doua lingurite de bulion, putina zeama in care a fiert spanacul, sare si piper si mai fierbe-le 10 minute. Presara marar, patrunjel si, eventual, menta tocate fin. Poti pune odata cu bulionul si unu-doi catei de usturoi zdrobiti.
Cina: Salata de conopida cu ciuperci si patrunjel verde
Desfa buchetele o conopida mica si opareste-le in apa cu sare. Caleste 200 g ciuperci tocate cu un catel de usturoi si doua fire ceapa verde intr-o lingurita de ulei, pana se inmoaie. Amesteca-le cu conopida scursa, sare, piper, zeama de lamaie si patrunjel.
Mic dejun la alegere:
- musli cu suc natural de fructe;
- paine graham cu miere si o cana de ceai
- doua felii de cascaval vegetal cu paine prajita si doua rosii
Gustare:
fructe proaspete la alegere.
Elisabeta Ratiu
Consultant tratamente corporale Centrul de Slabire BettyBlue
Adresa: Piata Unirii, Str. Baia de Fier 10, Bucuresti
Telefon: 0727.76.70.08; 021-314.19.25
Web: bettyblue.ro
E-mail: bettybluesalon@yahoo.com,
Centrul de Slabire BettyBlue Victoriei
Adresa: Calea Victoriei 204, colt cu Str. Gina Patrichi, etaj 1
Telefon: 021-650.38.71, 0733.31.94.47
E-mail: bettybluevictoriei@yahoo.com