Sanatate

#candidoza #chlamydia #infectii genitale #vaginita bacteriana #Mycoplasma

Expertul Acasa.ro, dr Viorel Vacaru: Consecintele infectiilor vaginale asupra fertilitatii si reproducerii

Infectiile vaginale sau vulvo-vaginale sunt afectiuni foarte frecvente in practica ginecologica, iar, la nivel mondial, anual sunt raportate aproximativ 5-10 milioane de vizite la medicul ginecolog/an, sunt asociate cu vaginite, duc la alterarea calitatii vietii si au un risc inalt de recaderi si recidive (infectia apare din nou dupa o vindecare clinica).


La nivel mondial, aproximativ 1 miliard de femei pe an sufera infectii de tract urinar sau infectii vaginale, iar o femeie din trei, pana la varsta de 25 ani, va avea cel putin un episod diagnosticat si tratat de infectie de tract urinar.

Aproape toate femeile au o flora vaginala anormala la un moment dat, in orice luna, fie ca au ciclu menstrual sau sunt in postmenopauza, iar in timpul ciclului menstrual, doar 22% din femei mentin o flora dominata de lactobacili.

Se estimeaza ca, la un moment dat, pana la 78 % din femei vor avea o flora vaginala dezechilibrata, desi nu prezinta simptomele clasice. De aceea, echilibrul intre flora vaginala lactobacilara / bacteriana este esential.

Prezinta un tablou deseori acut, sever (cu inflamatie locala), leucoree (scurgeri vaginale), prurit, iritatie, disconfort, furnicaturi, durere, senzatii de arsura, disurie (arsuri mictionale) si dispareunie (durere in timpul raporturilor sexuale). Daca la inceput acestea par banale, ele constituie totusi o problema importanta de sanatate, atat prin dezvoltarea lor, cat si prin consecintele negative ale acestora asupra fertilitatii si reproducerii.

Un diagnostic corect, urmat de un tratament bine ales si corect condus, in paralel cu explicarea clara a regulilor minime de igiena genitala si sexuala au consecinte favorabile pe termen lung, in special la segmentul tanar al populatiei feminine, care este de altfel cel mai afectat de aceasta patologie.

Leucoreea apare in special la femeile care se afla in perioada de activitate genitala. Acest rezumat asupra consecintelor arata importanta stabilirii unui diagnostic etiologic si a unui tratament adecvat. In acest stadiu de leucoree simpla se recomanda ca, dupa un examen atent, sa se aplice un tratament eficient pentru a preveni orice alte complicatii.

In plus, la femeia insarcinata, infectiile vaginale pot fi responsabile de prematuritate si de infectii materno-fetale si neo-natale.

In cazul aparitiei simptomelor de infectie vaginala este foarte important programarea de urgenta a unui consult medical in cel mult o saptamana de la aparitia simptomatologiei. Cadrele medicale ce pot diagnostica si trata o infectie vaginala sunt: medici medicina de familie, medici medicina interna, medici ginecologi, medici dermato-venerologi.

Infectiile vaginale recurente necesita tratament recomandat de catre un medic ginecolog. Medicul poate pune diagnosticul de infectie vaginala pe baza istoricului medical si al examenului vaginal. Daca simptomatologia nu este tipica atunci medicul poate recomanda efectuarea unui frotiu (lame) din secretia vaginala.

Studii recente au aratat ca infectiile vaginale lasate netratate si automedicatia pot duce la complicatii, mai ales pentru femei gravide. Pentru vaginita bacteriana, acestea includ nastere prematura, infectii post-partum si boala inflamatorie pelvina, precum si complicatii postoperatorii (dupa avort, histerectomie, operatia cezariana). Creste vulnerabilitatea la infectarea cu HIV si, eventual, infertilitate.

In plus, exista complicatii care duc la disconfort zilnic, cum ar fi: disconfort persistent, infectii superficiale ale pielii si complicatii precum gonoreea si infectie cu Candida.

Infectiile vaginale au de obicei trei tipuri de cauze: candida, tricomonas si germenii piogeni banali.

Gonococii si Chlamydiae sunt in special responsabili pentru cervicite sau cervo-vaginite muco-purulente. In functie de circumstante, vaginitele pot fi mono sau pluri-microbiene si dependente, fie numai de agentul cauzal atunci cand este vorba de un germen exogen – cel mai des transmis sexual (gonococ, Trichomonas), fie de o deficienta de teren si de o modificare a florei vaginale endogene.

Vaginitele micozice, de exemplu, sunt de obicei favorizate de estro-progestative, sarcina, diabet, hiperestrogenie, antibiotice si imunosupresoare. Desi caracteristicile clinice sunt adesea de natura sa influenteze diagnosticul bacteriologic, sunt intotdeauna posibile atipiile, si infectiile cu germeni asociasi sunt frecvente.

Examenele de laborator pot sa determine un diagnostic precis al gemenului sau germenilor in cauza. Pana la obtinerea rezultatelor, este necesar un tratament local, dar care nu vindeca pacienta.

Adeseori acest tratament este suficient. Totusi, in caz de tricomonaza sau de micoze recurente, sunt necesare atat calea generala asociata, cat si tratamentul ambilor parteneri.

In cazurile particulare de infectie cu gonococ, cu Chlamydia sau cu Mycoplasma, tratamentul oral cu un antibiotic activ trebuie sa fie aplicat ambilor parteneri. Se intampla, totusi, ca examenele de laborator sa nu se poata face, atunci cand, de exemplu, resursele economice ale pacientelor sunt limitate sau echipamentele insuficiente, in special in zona rurala. Pe de alta parte, studiile facute pe distribuirea diferitilor germeni responsabili de vulvo-vaginite scot in evidenta numarul important de infectii mixte (micotice si bacteriene).

Avand in vedere pe de o parte frecventa acestor infectii cu germeni asociati, si pe de alta parte dificultatile de practica sistematica a examenelor de laborator, trebuie luat in considerare un tratament  local, polivalent, aplicat in cel mai scurt timp posibil, pentru a evita reaparitia, asociat unui tratament sistemic pentru cazurile de Trichomonas. In plus, tratamentul per os al partenerului este necesar, avand in vedere ca Trichomonas este o boala cu transmitere sexuala.

De prima intentie: un tratament antiinfectios eficace de spectru larg care respecta lactobacilii. Capsulele vaginale au mai putine efecte secundare decat medicamentele cu administrare orala, deoarece sunt absorbite local si influenteaza doar regiunea genitala.

 
Dr Viorel Vacaru
Director medical si reglementari in domeniul farmaceutic
Laboratoire Innotech International
Reprezentanta pentru Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Viorel Vacaru