Sanatate

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Plantele si sarcina

Perioada de graviditate reprezinta una dintre cele mai frumoase momente din viata unei femei. In acelasi timp, trebuie sa fim constiente ca suntem direct responsabile de viata si sanatatea viitorului nostru copil, ca stilul nostru de viata (alimentatie, prezenta unor obiceiuri nocive, activitate fizica/sedentarism, prezenta stresului, nerespectarea orelor de odihna) se va reflecta in starea de sanatate a copilului. In primul rand trebuie sa avem grija cu alimentatia, deoarece graviditatea nu este perioada propice curelor de slabire, dar nici a supraalimentarii.

Este recomandabil sa avem o alimentatie echilibrata, moderata, diversificata, cat mai naturala, sa evitam consumul de alimente tip fast-food, patiserie si dulciuri din comert, bauturi sintetice.

Accentul trebuie sa cada pe alimente care sa ne asigure raportul optim intre proteine de calitate/lipide sanatoase/glucide cu eliberare lenta: carne de peste (de doua ori/saptamana), carne de curcan, oua, branzeturi, lactate, legume si verdeturi (cat mai putin prelucrate termic), uleiuri presate la rece, fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune, caju, seminte), fructe proaspete, cereale integrale.

De asemenea este bine sa efectuam zilnic miscare in aer liber sau gimnastica sub supravegherea unui specialist.

Consumul de medicamente, in special in primul trimestru, se va face doar cu recomandarea medicului ginecolog care va monitorizeaza sarcina.

Ca si in cazul medicamentelor, administrarea produselor naturiste (extracte din plante, produse apicole) se va face doar la indicatia si sub supravegherea unui medic fitoterapeut (sa nu uitam ca plantele contin principii active care le confera actiunea terapeutica, dar pot genera si efecte adverse, chiar daca este vorba doar de un simplu ceai).

Bineinteles, ca si in cazul medicamentelor, trebuie informat, fara exceptie si medicul ginecolog care monitorizeaza sarcina.

Plante de evitat in perioada sarcinii

In perioada sarcinii NU se vor administra purgative din plante ce contin alcaloizi (aloe, crusin), plante cu principii amare (coada-soricelului, rostopasca, pelin, obligeana), ulei esential de anason, fenicul, marar, patrunjel, ardei iute, plante ce contin estrogeni (salvie, lemn-dulce), derivati de opiu (seminte de mac), deoarece pot declansa contractii uterine.

Consumul de ceai verde, negru trebuie limitat pe perioada sarcinii si lactatiei, deoarece si acestea contin diferite concentratii de cafeina care pot provoca stari de agitatie si nervozitate care se transmit si la fat. De asemenea, consumul prelungit sau in cantitate mare de ceai verde poate antrena o pierdere de calciu si fier.

Plante recomandate dupa primul trimestru de sarcina

Exista si plante care pot fi folosite pe perioada sarcinii, fara a genera teoretic efecte adverse; deoarece nici in aceasta privinta nu exista pareri unanime, consumati-le in cantitati reduse si dupa primul trimestru de sarcina, sub forma de ceaiuri-infuzii: frunze de zmeura rosie, fructe de padure, citrice, mere, pere (pentru aportul de vitamine, minerale, antioxidanti), de menta si ghimbir (ceai slab, o cana/zi, pentru ameliorarea senzatiei de greata).

Sursa foto: erinstea.com 

Masajul bland, cu evitarea zonei abdominale si a sanilor, folosind anumite uleiuri speciale (ulei germeni grau, migdale, jojoba, ulei esential de trandafir, portocal, lavanda) este deosebit de util pentru decontracturarea zonei lombare, diminuarea durerilor din aceasta regiune, imbunatatirea circulatiei periferice, drenaj limfatic, ameliorarea celulitei si a vergeturilor, relaxare.

In general, in special pe perioada sarcinii si alaptarii, este bine sa consumam produse naturiste ce provin de la companii de prestigiu, din culturi ecologice, pentru a avea siguranta ca ele contin plante sigure, netratate cu pesticide sau insecticide, iar concentratia de substanta activa este cea inscrisa pe ambalaj.

De asemenea folositi produse pentru ingrijirea personala (sapun, crema de fata si de corp, deodorant) si pentru igiena casnica (detergenti) ce au in componenta doar principii naturale, fara aditivi sintetici, chimici, care pot produce dereglari hormonale atat la mama, cat si la fat.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea