Sanatate

#boli #sunatoare #mesteacan #urzica #detoxifiere #soc #cure #fenicul

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Cele mai bune plante pentru detoxifierea organismului

Cura de detoxifiere este deosebit de benefica dupa perioada sarbatorilor de iarna, cand alimentatia a fost bogata în proteine si grasimi animale, dulciuri concentrate si alcool, în dauna unei alimentatii naturale si vii, iar miscarea în aer liber si activitatea fizica au fost mult diminuate.


D
etoxifierea reprezinta procesul de eliminare a toxinelor acumulate în organism. În mod normal, acesta dispune de propriile mijloace de detoxifiere. In conditiile vietii actuale, alimentatia dezechilibrata, stresul, poluarea, lipsa de miscare, abuzul de medicamente, toti sunt factori care se cumuleaza si depasesc capacitatile organismului de eliminare a toxinelor si astfel pot aparea tulburari hormonale, metabolice, circulatorii, mergand chiar pana la aparitia unor boli grave.

Cura de detoxifiere previne aparitia unor boli grave

Detoxifierea poate fi realizata atat de persoanele sanatoase, cat si de cele care au diverse afectiuni. În cazul celor care nu se confrunta cu probleme de sanatate, acest proces ajuta organismul sa elimine o serie de toxine sau compusi nocivi, sa-si imbunatateasca metabolismul, sa mentina tineretea tenului, sa inlature efectele negative ale radicalilor liberi asupra organismului (boli cardio-vasculare, degenerative, îmbatranire prematura, boli canceroase).

Cure de detoxifiere de lunga sau de scurta durata

Este indicat sa efectuam o cura de detoxifiere de cel putin de 4 ori/an (la fiecare schimbare de anotimp), ceea ce ne va permite sa ne pastram sanatatea si frumusetea. Aceasta poate dura de la 7 pana la 30 zile, in functie de tolerabilitatea individuala. Putem efectua si o microcura de detoxifiere, adica o zi sau doua pe saptamana putem incerca sa renuntam la alcool, fumat, cafea, mancare si bautura din comert, proteine si grasimi animale, sa adoptam o alimentatie cat mai naturala, mai putin prelucrata termic, bazata pe legume si fructe (salate cat mai diversificate si mai colorate, sucuri naturale), ceaiuri cu actiune detoxifianta.

Pentru o cura de detoxifiere eficienta trebuie sa urmam urmatoarele etape:

  • adoptarea unei alimentatii cat mai naturale, care sa cuprinda multe legume, fructe, zarzavaturi in stare proaspata, cat mai putin prelucrate termic, din surse bio pentru a evita contaminarea cu compusi chimici. Acestea ne aduc un aport natural de vitamine, minerale, antioxidanti, clorofila, enzime, fibre si ajuta la imbunatatirea digestiei, reglarea tranzitului intestinal, cresterea imunitatii;

  • consumul de grasimi sanatoase: ulei presat la rece de masline, de samburi de struguri, fructe oleaginoase si seminte: nuci, arahide, seminte de susan, de in, de floarea-soarelui si dovleac, consumate crude, fara adaos de sare;

  • eliminarea din alimentatie a grasimii animale, a zaharului, a produselor de patiserie, de cofetarie din comert, reducerea cantitatii de sare;

  • hidratare (2-3 l/zi) cu apa, ceai, supe si ciorbe (de legume), sucuri naturale din fructe si legume;

  • renuntarea la o serie de obiceiuri nocive: alcool, tutun, mancare de tip fast-food, bauturi racoritoare si energizante din comert;

  • sa încercam sa facem miscare zilnic sau gimnastica la sala;

  • sa respectam orele de odihna.

Plante cu efect detoxifiant

În paralel cu adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei alimentatii naturale, vom folosi o serie de plante cu rol important în detoxifierea la nivel digestiv, hepato-biliar, renal, sanguin. Aceste plante amelioreaza digestia, combat constipatia, stimuleaza secretia si excretia de bila, favorizeaza diureza, accelereaza metabolismul, imbunatatesc circulatia. Este vorba despre urzica, papadie, cicoare, anghinare, mesteacan, soc, trei-frati-patati, coada-calului, coada-soricelului, musetel, brusture, ienupar, frasin, coriandru, fenicul, armurariu, sunatoare. Benefice sunt si sucurile de orz verde, suc natural de aloe, extract de spirulina, chlorella.

Ceaiul alb, verde, negru, pu-erh, roiboos (cate 2-3 cani/zi) sunt deosebit de benefice, ne hidrateaza si, in acelasi timp, sunt o sursa de antioxidanti, imbunatatesc digestia, stimuleaza procesul de ardere a grasimilor, accelereaza metabolismul si detoxifierea.

Începeti ziua cu un pahar mare de apa plata (eventual calduta) cu adaos de suc de lamaie.

Pentru a accelera procesele metabolice de eliminare a toxinelor, în aceasta perioada este bine sa efectuam cateva sedinte de reflexoterapie, drenaj limfatic si masaj terapeutic, acupunctura, care în plus ne echilibreaza din punct de vedere energetic si emotional.

Cere sfatul medicului inainte sa incepi cura de detoxifiere

Inainte de a incepe o cura de detoxifiere pentru o perioada mai lunga de timp, consultati medicul apifitoterapeut pentru evaluarea starii de sanatate (eventual cu efectuarea de analize medicale).

 Gradul de intoxicare al organismului (prezenta metalelor grele, a reziduurilor pesticide, nicotina) poate fi determinat printr-o analiza rapida si sigura, cu ajutorul aparatului de biorezonanta, care ne ofera si date referitoare la deficitul de vitamine, minerale , aminoacizi, antioxidanti, starea diferitelor aparate si sisteme.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea