Sanatate

# cum ma spal pe dinti corect #igiena bucala

Expertul Acasa.ro, dr Postelnicu Ionella Georgiana: Cum ma spal pe dinti corect?

Multe probleme dentare pornesc de la modul cum ne spalam pe dinti si al instrumentarului neadecvat. Iata ce avem de facut pentru a evita seria de probleme care poate aparea in urma procedeului incorect – diferite boli si aspectul inestetic al danturii.

1. Ce probleme pot aparea daca ma spal pe dinti incorect?

Spalatul pe dinti nu este doar o masura de prevenire a cariilor si a pastrarii unui aspect placut al gurii, ci si o obligatie daca nu vrei sa te pricopsesti cu anumite boli. Cercetatorii au stabilit legatura intre lipsa unei igiene dentare adecvate si aparitia unor boli la care nu te-ai fi gandit.

Pe langa gingivita si parodontoza, principalele boli cauzate de lipsa igienei dentare, exista si alte probleme cauzate de aceasta. Dementa, bolile cardiovasculare, cancerul pancreatic sau bolile pulmonare, toate se inscriu in categoria victimelor lipsei de igiena dentara.

2. Care este tehnica unui periaj corect?

Pasii unui periaj corect:

1. Aplica putina pasta de dinti pe periuta de dinti.

2. Incepe intotdeauna dintr-o parte a dintilor de sus (de exemplu, maselutele din stanga, sus) si periaza-i in directia acelor de ceasornic. Se vor peria cca. 2-3 dinti odata.

3. Tine periuta paralel cu dintii si directioneaza perisorii astfel incat sa se aseze usor sub gingii, ca si cum ai matura.

4. Executa miscari circulare de mica amplitudine (miscari du-te/vino).

5. Sanatatea gingiilor este la fel de importanta, periaza dintii pana la gingie.

6. Suprafetele interioare ale dintilor nu trebuie neglijate. Placa bacteriana se acumuleaza si aici, dar si pe suprafetele masticatorii.

7. Periaza cu minutiozitate suprafata anterioara, posterioara si masticatorie.

8. Nu uita sa periezi usor interiorul obrazului, dar si limba, cu partea dorsala a periutei, ce trebuie sa aiba striatii speciale.

9. La final, clateste gura bine de tot.

10. Inlocuieste periuta de dinti cel putin o data la 3 luni.

3. Cat timp si ce periuta (sunt periuta soft, medium, hart, periuta electrica si dusuri bucale) folosesc daca 

A) sunt copil, am dinti de lapte?

Igiena orala incepe odata cu primul dintisor de lapte – acesta se poate curata cu o periuta moale sau un pansament steril. Chiar si inainte de aparitia primilor dinti de lapte, poti curata gingiile bebelusului cu o compresa sterila, umeda.

Odata ce apar primii dinti de lapte, acestia trebuie periati de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu o periuta cu peri moi, speciala pentru copii. Curatarea limbii, din spate in fata, este si ea importanta pentru eliminarea bacteriilor adunate in timpul noptii.

Dupa ce copilul are deprinderea de a scuipa singur pasta de dinti (de obicei in jurul varstei de 2 ani), poti folosi o cantitate de pasta de dinti destinata copiilor, de dimensiunea unui bob de mazare. Pana la aceasta varsta, ar trebui sa reusesti sa ii periezi dintii copilului de doua ori pe zi, dimineata si seara. Desi nu exista un timp optim pentru periaj, daca il executi corect, ar trebui sa dureze 2-3 minute. 

Spalarea dintilor cu regularitate nu este singurul lucru care conteaza pentru o buna igiena orala. Alimentatia bogata in calciu si lipsita de alimente prea dulci, prea reci sau prea fierbinti este si ea un factor important in mentinerea sanatatii dentare.

Nu uita! Zaharul favorizeaza formarea tartrului si aparitia cariilor. Odata ce invata sa se clateasca bine dupa periajul dentar, copiii pot sa foloseasca si apa de gura. Ata dentara poate fi si ea utilizata de cel putin doua ori pe zi, pentru a curata suprafetele dintilor inaccesibile periutei.

Toate aceste sfaturi de igiena orala pentru copii trebuie asociate cu vizitele la medicul stomatolog. 


B) sunt copil cu dintii definitivi? Dar daca port aparat dentar?
C) sunt adult?

Toate etapele mai sus mentionate plus ata dentara, periutele interdentare si utilizarea unui dus bucal. 


D) sunt batran si am proteza?

Purtarea unei proteze dentare necesita igiena orala zilnica riguroasa, care ajuta la evitarea aparitia ulceratiilor mucoasei si de asemenea a candidozei bucale.

Daca la inceput medicul stomatolog recomanda purtarea protezei pe tot parcursul zilei pentru acomodare, cu timpul sfatul acestuia este sa renuntati pe timpul noptii la ea, astfel tesuturile se vor relaxa si se vor preveni depunerile de tartru si bacterii.

Pentru o igiena riguroasa, trebuie tinut cont de urmatoarele sfaturi:

  • Scoaterea cu grija a protezelor fixate cu solutie adeziva – Se clateste gura cu apa, apoi se desprind cu grija protezele prin miscari lente de balans si se indeparteaza restul de crema din cavitatea bucala cu ajutorul unei periute de dinti si apa calduta.

  • Ingrijirea gingiilor si tesuturilor bucale – Se curata zilnic cu o periuta moale sau cu ajutorul unui tifon, prin masaj, cu scopul stimularii circulatiei sangelui in zona respectiva. Daca pe arcada mai exista dinti naturali de care se ancoreaza proteza, acestia trebuie neaparat curatati foarte bine de 2 ori pe zi, dimineata, inainte de micul dejun si seara, inainte de culcare. Procesul de igienizare este complet abia dupa folosirea apei de gura, ce are un efect antibacterian, dar si cicatrizant totodata, prevenind iritatiile gingivale.

  • Curatarea protezelor dentare – Dupa indepartarea acesteia din cavitatea bucala, ea este tinuta sub jet de apa, eliminandu-se resturile mari alimentare. Urmeaza apoi periajul protezei, efectuat cu o perie mai mare de unghii si sapun (de preferinta lichid), NU cu pasta de dinti care este abraziva. La final, se introduce intr- o solutie formata din apa calduta si o tableta de curatare (de exemplu : “Corega”, “Prote Fix”). Inainte de urmatoare utilizare a protezei, aceasta se clateste sub jet bland de apa rece, de fiecare data fiind de preferat ca acest lucru sa se faca avand chiuveta plina cu apa pentru a nu risca sa se fractureze daca este scapata din maini. Nu trebuie neglijat sa se curete prin periaj si suprafata limbii.

Pacientii purtatori de proteze sunt predispusi sa faca candidoza bucala, fiind necesar sa se prezinte la stomatolog in cazul in care exista pe gingie o roseata permanenta, inflamatii sau depozite alb-galbui sau maronii (mai ales pe limba).

Mentinerea igienei corespunzatoare a cavitatii orale este un factor esential pentru sanatatea si confortul pacientului purtator de proteze dentare, dar si pentru eficacitatea pe termen lung a acestui tratament stomatologic.


E) sunt fumator?

Ce puteti face daca sunteti fumator:

  • Lasati-va de fumat! in general, o persoana reuseste sa se lase de fumat dupa sase incercari, iar la fiecare incercare sansa de succes se dubleaza.

  • Vizitati medicul stomatolog la fiecare trei luni, pentru depistarea cancerului si pentru o curatare profesionala.

  • Periati dintii de cel putin doua ori pe zi. Cel mai important periaj este cel de dinainte de culcare. Periajul trebuie sa dureze intre trei si cinci minute. Curatati cu grija linia gingiei.

  • Folositi zilnic ata dentara, dusul bucal;

  • Folositi o apa de gura antibacteriana fara alcool.

  • Puteti face singuri un examen oral pentru depistarea cancerului, verificand urmatoarele:

• leziuni pe fata, gat sau in gura, care nu se vindeca in doua saptamani; 

• sangerari gingivale repetate; 

• pete albe, rosii sau intunecate in gura; 

• verificati cerul gurii pentru pete sau umflaturi; 

• umflaturi sau denivelari pe buze, gingii, limba sau alte zone din gura; 

• amorteala, durere sau pierderea senzatiilor la nivelul gurii; 

• daca observati ceva neobisnuit, consultati imediat medicul. 

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Postelnicu Ionella Georgiana

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea