Sanatate

#cancer de prostata #hormonoterapie #CT #adenocarcinom de prostata #bronhoscopie

Expertul Acasa.ro, dr Nicu Cimpoesu: Un caz oncologic atipic

Pacient in varsta de 73 de ani, nefumator, diagnosticat in 2013 cu adenocarcinom de prostata local avansat in curs de hormonoterapie, acuza la 1 an de la diagnosticul initial, tuse seaca, durere toracica anterioara. In urma examenelor imagistice (radiografie pulmonara completata cu examen CT) si bronhoscopiei se deceleaza o formatiune tumorala endobronsica lobara stanga cu atelectazie secundara.

 


In mai 2013, pacientul intra in evidenta pentru initierea hormonoterapiei (blocada androgenica completa). Evalaurea initiala CT torace-abdomen-pelvis si examenul scintigrafic osos nu au decelat alte modificari in afara de cele regionale pelvine.

La evaluarile periodice de pe parcursul hormonoterapiei, valorile PSA au oscilat intre 27ng/ml (initial) si 9 ng/ml (minim). Ulterior, s-a constatat un trend usor ascendent.

In perioada februarie 2014-aprilie 2014, s-a efectuat radioterapie externa 64Gy volum tinta prostatic si 44Gy volum tinta pelvin. La initierea radioterapiei, valoarea PSA era 21ng/ml.

Dupa incheierea radioterapiei, au debutat fatigabilitatea, tusea seaca si durerea toracica anterioara.

In urma radiografiei cord-pulmon se evidentiaza o opacitate cu intensitate mica, cu aspect de voal, ce ocupa 2/3 superioare ale hemitoracelui stang cu reducerea marcata a desenului pulmonar stang.


La examinarea CT torace s-au observat: masa densa la nivelul LSS cu aspect CT sugestiv pentru atelectazie resorbtiva, amputarea ramului bronsic lobar superior stang cu inglobarea structurilor vasculare lobare superioare, tractionarea mediastinului si a scizurii oblice.; adenopatii hilare drepte,
supracarinare cu axul scurt de maxim 17 mm si suprahilare stangi care tind sa faca corp comun cu masa tumorala descrisa; fara modificari osoase pe segmentele scanate cT2 N3 Mx.

Consult pneumologic si bronhoscopie: infiltratie de mucoasa la nivelul peretelui anterior la ultimul cartilaj al primitivei, LSS obstruata in totalitate prin proces tumoral burjonat, infiltratie de mucoasa, compresiune extrinseca. S-au prelevat biopsii de la acest nivel.

 

Examen histopatologic: carcinom cu celula scuamoasa G3. De asemenea s-a ridicat suspiciunea unui TEP (hemidifragm drept ascensionat, revarsat pleural drept interscizural minim, modificari EKG, D-dimeri prezenti, CKMB si CK valori crescute si troponina normala).

Paraclinic de mentionat anemie medie normocroma, normocitara si PSA=709ng/ml. Se decide initierea chimioterapiei in luna mai 2014 cu Docetaxel 75mg/m2 si Cisplatin 75mg/m2.

Prima serie a fost slab tolerata clinic (astenie, fatigabilitate, vertij, inapetenta, greata) si paraclinic (anemie severa). Valoarea PSA la 21 de zile dupa prima serie a fost de 416ng/ml.

Seriile urmatoare s-a administrat doar Docetaxel 75mg/m2, bine tolerat clinic, necesitand suport hematologic pentru corectarea anemiei. PSA a avut un trend ascendent.

Dupa sase serii de chimioterapie, la evaluarea imagistica (CT si Scintigrafie osoasa) de etapa din septembrie 2014, s-au observat: masa tumorala LSS aspect stationar, usoara cresterea in dimensiuni a adenopatiilor mediastinale, aparitia de M1HEP si de leziuni osoase osteocondensante.

Strategie terapeutica: se considera ca abordarea M1HEP primeaza; CisDDP/CBDCA combinatie sau monoterapie in functie de toleranta, testare EGFR (c.scuamos, nefumator), trial clinic.

Influenta negativa a tumorii pulmonare asupra dinamicii PSA nu poate fi exclusa.

Concluzii: Asocierea a doua neoplazii reprezinta o provocare terapeutica datorita lipsei ghidurilor clinice si a limitarilor optiunilor de tratament din motive financiare.

Date de contact:
Dr Nicu Cimpoesu
Medic specialist oncologie medicala
Centrul medical Hifu Terramed Conformal
Str. Pelinului nr. 22, Sector 3, Bucuresti
Tel.: 021.344.00.40/021.344.00.39
Web: hifu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Nicu Cimpoesu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea