Sanatate

#cancer #tumoare #chirurgie #chimioterapie #radioterapie #celulele canceroase #oncologie

Expertul Acasa.ro, dr Nicu Cimpoesu, medic specialist oncolog: Ce este cancerul

Pana in anul 2020, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), se estimeaza diagnosticarea a aproximativ 15 milioane de cazuri noi de cancer la nivel mondial. Desi incidenta cancerelor este in crestere, majoritatea pacientilor nou diagnosticati stiu foarte putin despre boala lor.
 

"Cancer" este un termen generic utilizat pentru a desemna un grup de peste 100 de boli cu caracteristici comune (fenotip malign). Aceste boli sunt diferite prin localizare, progresie, prognostic, tratament si complicatii.

Corpul uman este compus dintr-un numar extrem de mare de celule a caror functie, crestere, diviziune si moarte sunt strict controlate. Factori externi (fumat, alcool, obezitate, activitate fizica scazuta, poluare, toxice profesionale, radiatii solare, virusuri, paraziti etc.) si interni (defecte genetice, deficite imunologice, factori endocrini ) pot induce aparitia de leziuni in materialul genetic al unei celule care sa treaca neobservate de aceste mecanisme de control ducand astfel la o multiplicare necontrolata a unei linii celulare generand aparitia tumorilor. 

Cancerul poate sa apara oriunde in corp. Celulele canceroase infiltreaza tesutul din care au luat nastere, pot invada alte tesuturi si organe adiacente ori se pot raspandi la distanta pe cale limfatica ori sanguina. Astfel apar metastazele.

Tesutul de baza de unde a pornit da numele cancerului (carcinoame, sarcoame, limfoame, leucemii,  melanoame etc) . Acelasi tip de cancer are caracteristici diferite in functie de fiecare pacient.

Cele trei tipuri majore de tratament sunt : chirurgia - tratament local, radioterapia - tratament loco-regional si chimioterapia - tratament sistemic.

Campaniile de preventie, diagnosticul precoce, imbunatatirea terapiilor vechi si aparitia unor terapii noi pot duce la prelungirea supravietuirii cu o calitate satisfacatoare a vietii sau chiar vindecarea acestor pacienti.

Date de contact:
Dr Nicu Cimpoesu
Medic specialist oncologie medicala
Centrul medical Hifu Terramed Conformal
Str. Pelinului nr. 22, Sector 3, Bucuresti
Tel.: 021.344.00.40/021.344.00.39
Web: hifu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Nicu Cimpoesu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea