Sanatate

#artroscopia de umar #artroscopia #expert acasa.ro dr Nazer Tarek #dr Nazer Tarek

Expertul Acasa.ro, dr Nazer Tarek: Cand se face artroscopia de umar si de ce este recomandata

Artroscopia de umar este o procedura ce permite medicului ortoped sa intre in inspectie si sa efectueze tratamentul diferitelor afectiuni ale umarului. Este o procedura minim invaziva ce se face prin 3-4 incizii mici, prin care se vor introduce o camera si diferite instrumente ce permit rezolvarea problemei fara a apela la tehnica deschisa (incizia fiind foarte mare in cazul acesteia).

Umarul reprezinta o articulatie complexa ce necesita o atentie speciala in inspectia tuturor structurilor anatomice (capul humeral, cavitatea glenoida, labrumul glenoidal, ligamentele scapulo-humerale superior, mijlociu si inferior, ligamentului coraco-humeral, muschiului subscapular, muschiului suprascapular, etc) in timpul artroscopiei.

Artroscopia se poate utiliza in scop diagnostic si terapeutic in acelasi timp. Medicul vede pe ecran cu ajutorul camerei leziunile si le trateaza folosind instrumente speciale de artoscopie.

Cele mai frecvente probleme ale umarului care pot fi rezolvate artroscopic sunt:

  • leziune de coafa rotatorie
  • indepartarea de osteofit/corp liber intra-articular
  • leziune de labrum
  • impingment acromio-clavicular
  • instabilitate si luxatie recidivanta de umar
  • leziune de ligamente
  • leziune de cartilaj si artroza
  • redoare articulara si capsulita retractila

Orice umar dureros trebuie investigat prin examen clinic, ecografic si prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru a stabili diagnosticul a decide tratamentul adecvat in functie de afectiune.

Aceasta procedura se efectueaza sub anestezie totala, rareori folosindu-se cea regionala. Este necesara asezarea pacientului in pozitii speciale (beach chair sau decubit lateral) si internarea acestuia pentru o noapte sau doua.

Aceasta interventie dureaza intre 30-120 de minute in functie de patologie. Se foloseste un flux de lichid introdus intra-articular ce permite distensia articulatiei, ajutand la o mai buna vizualizare a componentelor intra-articulare. Medicul va folosi diferite instrumente (shaver, aplator, suturi, pense etc) pentru a rezolva problema existenta cu ajutorul a 3-5 portale (incizi) diferite.

De asemena si recuperarea variaza foarte mult in functie de afectiunea tratata, insa cu siguranta timpul de recuperare va fi mult mai scurt fata de metodele clasice de tratament prin tehnica deschisa.

Trebuie sa va adresati unui medic cu experienta in chirurgia artroscopica si sa nu neglijati nici o durere a umarului deoarece tratate in stadiile incipiente are rezultate mult mai bune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nazer Tarek

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea