Sanatate

#intorsura #afectiuni iarna # cod ger #luxatie

Expertul Acasa.ro, dr Nazer Tarek: Ai cazut pe gheata? Iata ce trebuie sa stii!

Cu totii ne bucuram cand vine iarna si ninge, ne place sa ne jucam si sa ne distram facand oameni de zapada, schiind sau patinand, insa in sezonul rece se intampla sa cadem macar o data alunecand pe zapada, iar aceste cazaturi ne pot cauza diverse afectiuni.

Cele mai frecvente probleme ortopedice intalnite in sezonul de iarna sunt:

Entorsa - o afectiune traumatica care se produce prin rasucirea ligamentelor unei articulatii in urma unui traumatism sau unei miscari gresite.

Ea reprezinta o leziune de tesut moale, tendoane si ligamente care sufera o intindere sau chiar o ruptura.

Entorsele pot avea 3 grade:

  •  gradul I - atunci cand este o mica intindere a ligamentelor insotita de edem local;
  • gradul II - intindere mai puternica sau ruperea partiala a ligamentelor, unde apare edem cu o zona de echimoza locala si durere la atingere zonei afectate
  • gradul III - ruperea completa a ligamentelor cu edem si echimoze avansate si durere fara a atinge zona respectiva.

Tratamentul entorsei variaza de la repaus pana la imobilizarea membrului afectat timp de 14 zile sau uneori tratament chirurgical - in functie de gradul entorsei!

Luxatia reprezinta intinderea sau ruperea ligamentelor asociate cu deplasarea capetelor osoase afara din cavitatea articulara.

Cele mai frecvente luxatii sunt cele de umar sau de glezna.

Semnele clinice pentru luxatie sunt durerea, urmata de aparitia edemului, tumefierii articulare si senzatiei de deplasare a osului din cavitatea articulara.

Luxatia este o urgenta ortopedica, tratamentul consta in reducerea luxatiei si imobilizarea articulatiei in aparat gipsat sau orteza si tratament cu antiinflamatoare - pentru calmarea durerii - si exercitii cu membrul afectat pentru evitarea atrofiei musculare.

Fractura reprezinta ruptura unui os sau a unui cartilaj osos. Sistemul osos mentine forma corpului si ajuta la activitatiile zilnice , oasele ar trebui sa fie puternice si flexible incat sa suporte loviturile usoare , insa cand acest os este supus unui traumatism mai puternic cedeaza si se fractureaza.

Cele mai frecvente fracturi sunt: bimaleolare de la nivelul gleznei si epifizei distale de radius de la nivelul punmului . Aceste fracturi pot fi tratate ortopedic prin imobilizare gipsata sau cu orteza, iar in cazul fracturilor cu deplasare este necesar tratamentul chirurgical .

Orice persoana care sufera un traumatism prin cadere ar trebui sa fie vazut de medicul ortoped pentru evaluare si tratament de specialitate .

Sursa foto: nydailynews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nazer Tarek

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea