Sanatate

#cum se citeste testul de sarcina #sarcina #test de sarcina

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Tot ce trebuie sa stii despre testul de sarcina

Testul de sarcina se gaseste in orice farmacie sau magazin cu produse de intretinere si nu ai nevoie de o reteta de la medic pentru a-l cumpara. Insa trebuie sa ai mare atentie, caci rezultatul este influentat de o serie de factori, cum ar fi durata de timp care a trecut de la contactul sexual pana efectuarea testului, perioada zilei sau medicamentele pe care le-ai luat in aceasta perioada. In continuare, iti voi spune tot ce trebuie sa stii pentru a te asigura ca rezultatul testului este cel corect.

Cum functioneaza testul de sarcina?

La putin timp dupa ce un ovul fecundat se implanteaza in uter, corpul tau incepe sa produca un hormon numit gonadotropina corionica umana (HCG), cunoscut si sub numele de hormon de sarcina. Nivelul acestuia creste rapid atunci cand sarcina s-a instalat, iar testele de sarcina pot sa-l depisteze in urina la aproximativ o saptamana dupa intarzierea ciclului. Mai devreme de atat, insa, testele nu au aceeasi precizie.

Cate tipuri de teste de sarcina exista?

Pe piata sunt mai multe tipuri de teste de sarcina, dar functioneaza asemanator. Aceste teste nu costa mult, se folosesc in intimitate si sunt usor de utilizat.  Trebuie sa introduci testul intr-o proba de urina sau sa pui cateva picaturi de urina intr-o fanta a testului si, in cateva minute, in functie de marca, vei afla rezultatul. Daca acesta este pozitiv, pe test vor aparea doua linii, semnul plus sau, la unele teste, cuvantul “pregnant”, adica “insarcinata”.

Majoritatea marcilor spun ca testul ar trebuie repetat la cateva zile, indiferent de rezultat. Este important sa citesti insa instructiunile de folosire, care difera de la test la test. Exista insa si teste de sarcina din sange, insa acestea se fac doar de catre medic. Acesta poate indica prezenta hormonului HCG mai devreme decat testul din urina.

Cand poate fi facut testul de sarcina?

Desi pe majoritatea testelor scrie ca pot depista o sarcina inca din prima zi a intarzierii ciclului menstrual, studiile contrazic putin prospectul. Medicii spun ca hormonul sarcinii se raspandeste in corp dupa 5 sau 6 zile de la fertilizare, asa ca dupa o 3-4 zile poti cumpara si testul, daca vrei ca acesta sa aiba rezultate cat mai aproape de realitate. In plus, daca bei prea multe lichide inainte sa faci testul, este posibil ca urina sa se dilueze si astfel, rezultatul testului sa fie incorect.  Pentru rezultate cat mai precise, fa testul de dimineata. De asemenea, anumite medicamente, precum cele pentru fertilitate, care contin hormoni de sarcina, pot influenta rezultatul testului. Anticonceptionalele, alcoolul sau tutunul nu influenteaza rezultatul.

Cat de sigur este rezultatul?

Majoritatea testelor de sarcina au o acuratete de 99%, daca au fost respectati corect toti pasii de mai sus. In plus, trebuie sa ai grija ca testul sa fie unul de calitate si sa fie inca in termenul de valabilitate. Daca pe test nu apare nicio bara sau semnele sunt neclare, trebuie sa repeti testul. De asemenea, trebuie sa ai grija si la rezultatele fals negative sau fals pozitive. Chisturile, sarcina intr-o pozitie ectopica sau menopauza pot influenta rezultatele unora dintre testele de sarcina.

Daca dupa repetarea testului, rezultatul este pozitiv, fa-ti cat mai repede o programare la ginecolog. Este foarte important ca un medic sa monitorizeze sarcina inca de la inceput pentru a se asigura ca, atat tu, cat si copilul, aveti parte de cel mai bun tratament.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Muheidli Chadi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea