Sanatate

#drob #alcool #oua #paste #cozonac #salata #excese

Expertul Acasa.ro, dr Monica Jugravu: Atentie la excesele de Paste!

Mai este foarte putin si vine Pastele. Pregatirile sunt in toi, se face aprovizionarea, se face meniul pascal. Bineinteles ca ouale, mielul si cozonacul sunt pe primul plan. Masa de Paste este foarte bogata in produse ''bomba'' pentru sistemul digestiv. Ouale si carnea de miel sunt indigeste, consumate in cantitate excesiva, asa ca fiti atenti la proportii. Este foarte bine sa fim cumpatati si sa nu facem niciun fel de exces.

In mod normal, este recomandat consumul a doua-trei oua/saptamana. O sa va intrebati cum ramane cu ouale traditionale, iar eu am sa va spun ca puteti face o exceptie in aceste zile, adica puteti consuma cel mult doua-trei oua/zi.

Nici cu friptura de miel n-am sa va incurajez prea tare -150-200 gr/zi - este suficient.

Nu uitati sa asezonati toate bunatatile cu multa salata verde sau salata de spanac proaspat.

Preveniti neplacerile!

O atentie deosebita trebuie s-o acorde meniului de Paste persoanele cu sindrom dispeptic biliodigestiv, adica cele care prezinta colecistita, gastrita, ulcer.

Nu faceti excese pentru ca organele afectate vor raspunde prompt si va vor face sa suferiti. Dureri de cap, greata, varsaturi, constipatie, diaree, balonari, senzatie de disconfort abdominal nu sunt deloc dorite in zilele de sarbatoare, asa ca ganditi-va de doua ori inainte sa mai luati un ou, o bucatica de drob, una de friptura sau o mare felie de cozonac.

Dupa o masa copioasa, stropita bineinteles si cu unu-doua pahare de vin, n-ar fi rau sa iesiti la o plimbare in aer liber. La masa de seara mancati o salata de legume proaspete.

Celor cu probleme cardiace le recomand cumpatare si mare atentie la consumul de sare.

Este foarte usor sa dai sfaturi, nu-i asa? Fiecare stie ce are de facut, dar este bine sa fim in cunostinta de cauza, altfel am spune ca n-am stiut.

Este foarte important de mentionat ca persoanele care au tinut post trebuie sa aiba mare grija si sa manance foarte putin cantitativ din tot ce au pregatit. In timpul postului s-a produs o carenta in proteine de origine animala, de aceea excesul acestora le poate face foarte rau.

Am sa va dau un mic exemplu al unei paciente care avea o colecistita, a tinut post, iar in prima zi de Paste a mancat nici mai mult, nici mai putin de 10 oua si o mare bucata de friptura de miel. A doua zi de Paste a petrecut-o pe un pat de spital, cu perfuzii, ceaiuri si departe de familie. Oare a meritat?! 
Va doresc pofta buna (nu uitati de salata), miscare in aer liber, sarbatori fericite si multa sanatate!

Date de contact:

Dr Jugravu Monica
CMI Dr Jugravu Monica
www.medicdefamilie.com
monicajugravu@yahoo.com
Telefon:  0723397457

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Monica Roxana Jugravu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea