Sanatate

#chirurgie maxilo-faciala #extractie dentara #stomatologie

Expertul Acasa.ro, dr Mihaela Radulescu, medic specialist chirurgie maxilo-faciala: Tot ce trebuie sa stii despre extractia dentara

Extractia dentara (exodontia) este o interventie chirurgicala pe care organismul si psihicul pacientului o percepe ca pe o trauma. De cele mai multe ori, pacientul care se prezinta pentru “o extractie de masea” este agitat, anxios, are indoieli. Este momentul in care rolul medicului este de a discuta cu pacientul, de a-i raspunde la toate intrebarile si de a-i explica necesitatea, pasii si urmarile interventiei.


Totodata, medicul va lua la cunostinta, verbal si pe baza unui chestionar completat si semnat de pacient, starea generala de sanatate a acestuia, iar - in functie de aceasta si de conditiile locale, intraorale, se alege momentul interventiei, stabilindu-se sau nu, totodata, un tratament pre-/postoperator, cu colaborare interdisciplinara, dupa caz. Scopul discutiei este castigarea increderii pacientului careia, din experienta de 20 de ani, ii acord un rol esential si favorabil in efectuarea manoperei propriu-zise si evolutia postoperatorie.

“O sa ma doara?”

Cea mai frecventa este teama de durere. Pacientul trebuie convins de eficienta substantelor anestezice si de faptul ca acestea pot fi potentate /nu prin metode suplimentare (inhalosedare, sedare intravenoasa). De asemenea pacientul trebuie sa inteleaga ca, odata finalizata extractia dentara, va fi monitorizat si se va interveni in cazul aparitiei complicatiilor postextractionale, ajutind la ameliorarea semnelor /simptomelor neplacute (durere, hemoragie).

“Trebuie scos?”
 

Medicul trebuie sa explice clar, pe intelesul pacientului, necesitatea extractiei, indicatie data de examenul clinic, radiologic sau de planul de tratament (extractiile in scop ortodontic, in special a molarilor de minte si a premolarilor).

 

“Cat ma costa?”

Extractia nu are un pret fix si nu este ieftina. Pretul variaza in functie de gradul de dificultate dat de morfologia radiculara, nivelul eruptiei in cavitatea orala (frecvent la molarii de minte), modificari anchilozante la nivel radicular etc. Trebuie precizat ca o parte din pret este reprezentat de materiale consumabile:substante anestezice, materiale de aditie intraalveolare, fire de sutura etc.

Conceptul “fauritorului de bucurie” implica, dupa mine, determinarea pacientului de a veni de partea mea, de “a fi cu mine” deoarece in chirurgie, poate mai mult decat in alta specializate, in evolutia cu succes a tratamentului contribuie maiestria chirurgului, dar si psihicul si terenul pacientului.

Sursa foto: medigo.com


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mihaela Radulescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea