Sanatate

#vergeturi plasma #corectarea pleoapei superioare si inferioare #tratamente plasma #terapii estetica

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Tratarea inestetismelor pielii cu ajutorul terapiilor ce presupun riscuri minime si timp scazut de recuperare castiga teren in fata interventiilor chirurgicale. Drept urmare, progresele realizate de medicina estetica sunt uimitoare si vin in intampinarea exigentelor pacientilor. Una dintre cele mai revolutionare tehnologii este cea care foloseste plasma, cea de-a patra stare de agregare a materiei, alaturi de starile solid, lichid, gazos. Despre ce este vorba si cum actioneaza tehnologiile pe baza de plasma, explica dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog.

Cele mai cunoscute beneficii ale dispozitivelor care folosesc cea de-a patra stare a materiei sunt rejuvenarea si indepartarea diverselor leziuni benigne si a defectelor de pigmentare de la nivelul tegumentului.

Despre plasma

Acesta stare a materiei numita “plasma” este foarte raspandita in natura, cele mai cunoscute fiind fulgerele, ionosfera Terrei, magnetosfera din interiorul pamantului, interiorul soarelui, stelele. In mod artificial, plasma se obtine prin realizarea unui arc electric in interiorul unui izolator care poate fi plastic, ulei, mineral, gaz, vaccum. In cazul nostru, se obtine prin ionizarea gazului atmosferic de catre descarcarile electrice ale unui curent alternativ de frecventa foarte mare. Arcul electric obtinut, numit si plasma, este la o temperatura inalta, determinand astfel carbonizarea si deshidratarea straturilor superficiale ale pielii (tegumentul), dar si inlaturarea tesuturilor nedorite prezente pe piele.

Caldura produsa de arcul electric va difuza pana la nivelul dermului papilar si va stimula fibroblastii. Obtinem astfel cresterea sintezei de colagen si contractia fibrelor de colagen existente. Marele avantaj este ca fluxul de plasma va afecta strict locul spre care este tintit, in timp ce tesuturile inconjuratoare vor fi absolut neafectate. Plasma realizeaza instantaneu o contractie si o crestere a fermitatii pielii, reducand suprafeta tegumentului lucrat. Astfel se explica rezultatele exceptionale in realizarea blefaroplastiei nechirurgicale si a ceea ce se numeste „procedura de mini-lifting” la nivelul intregii fete.

Indicatiile tratamentului cu plasma:

  • corectarea pleoapei superioare si inferioare (pleoapa cazuta, riduri, pungi, cearcane)
  • skin tightening la nivelul fetei/gatului
  • ridurile peiorale
  • santurile nasolabiale
  • ridurile preauriculare
  • diminuarea cicatricilor
  • tratarea vergeturilor
  • indepartartea veruci, papiloame, keratoze seboreice, lentigine solare, pete datorita varstei

Reactia tegumentului

Asa cum se intampla in majoritatea procedurilor de corectare a texturii si arhitecturii tegumentului (resurfacing), si tratamentul cu plasma are la baza o lezare controlata a tegumentului. Prin urmare, pacientul trebuie informat cu privire la ceea ce se va intampla in urmatoarele 7 zile post-procedura si care este ritualul de ingrijire la domiciliu. Ideal ar fi ca procedura sa fie efectuata de specialisti care au absolvit un curs de pregatire pentru folosirea aparatelor cu plasma.

Dupa tratament, se vor forma cruste foarte mici si fine in locurile unde plasma a afectat tegumentul. Ele cad in aproximativ 7 zile. Este imperativ sa nu fie indepartate fortat. Daca s-au tratat pleoapele, in primele zile acestea vor fi rosii si umflate, cu atat mai mult cu cat s-a lucrat la intensitate mai mare. Dupa caderea crustelor, tegumentul nou va fi mai mic ca suprafata, ducand la efectele vizate in functie de necesitati, ridicarea pleoapei, lifting facial, intinderea ridurilor.

In plus, plasma stimuleaza proliferarea celulara si sinteza de colagen, astfel incat efectele pozitive se vor accentua in urmatoarele saptamani pana la 3 luni. In general, in ceea ce priveste tratamentele de regenerare, sunt necesare 2-3 sedinte la interval de 6 saptamani. Efectele sunt de durata, cel putin 3 ani. Sa nu uitam ca imbatranirea fiziologica are ritmul ei si atunci este bine sa realizam o sedinta de intretinere anuala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Manuela Ravescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea