Sanatate

#tratament ten acneic #ten acneic #acnee

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Ce NU este bine sa faci cand ai un ten acneic

Tenul acneic poate fi un cosmar pentru cei/cele care se confrunta cu aceasta problema, mai ales vara, dupa expunerea la soare! Este adevarat ca tratamentul acneei dureaza, dar, din fericire, da rezultate, daca sunt respectate anumite reguli de igiena si chiar alimentare.

1. Sa nu te tratezi singura fara a apela la sfatul unui specialist, adica la sfatul unui medic dermatolog (consultatie initiala, cand se stabileste un prim protocol de tratament, urmata de controale regulate pentru ajustarea tratamentului). Cand se ajunge la un rezultat bun, urmeaza tratamentele de intretinere la cabinetul de cosmetica.

Foarte important! Nu incercati sa va curatati singuri fata pentru ca nu veti reusi decat sa inrautatiti starea locala. Nu veti reusi sa eliminati in totalitate punctele negre, cosurile, chisturile, iar din acest motiv ele se vor inflama sau chiar se vor suprainfecta, iar tenul va arata mult mai rau.

Daca insistati sa va faceti singuri extractiile, veti traumatiza foliculul pilosebaceu si veti rupe glanda sebacee (care este o glanda formata din mai multi acini) in mai multe parti si veti constata ca tenul se incarca si mai mult.

2. Sa nu folosesti produse antiacneice la sfatul apropiatilor, internetului, atotstiutorilor. Acneea este o patologie plurietiologica (are mai multe cauze, despre care poti citi AICI), la fiecare predominand un factor determinant. Sunt protocoale de tratamente medicale stabilite in urma studiilor clinice care se ajusteaza fiecarui tip de acnee. Aceste protocoale, la fel si produsele cu care se lucreaza, sunt cunoscute de medicii dermatologi, care in functie de evolutia acneei, vor stii sa le adapteze fiecarui pacient in parte.

3. Sa nu te expui la soare pentru ca dupa o initiala falsa imbunatatire a starii locale, va urma o agravare evidenta si greu de tratat. Care sunt motivele? Soarele deshidrateaza pielea (este perioada cand pacientul crede ca este mai bine), iar celulele glandelor sebacee resimt deshidratarea si isi vor mari mai mult cantitatea de sebum produsa. Ele vor incerca sa faca un strat de grasime cat mai consistent care sa impiedice evaporarea apei din piele si sa opreasca astfel deshidratarea. Aceasta hiperseboree va agrava acneea! In plus, pielea deshidratata nu isi mai poate realiza mecanismul natural de exfoliere prin care zilnic se elimina celule moarte. Ca atare, la suprafata pielii se va acumula un strat de celule moarte care impiedica sebumul sa iasa la suprafata si se va acumula sub piele, formand chisturi.

4. Sa nu folosesti produse prea astringente care inlatura prea agresiv filmul hidrolipidic! Ele vor deshidrata pielea si vei intra in cercul vicios, greu de intrerupt, descris mai sus.

5. Sa nu folosesti alte produse decat cele medicale sau dermato-cosmetice destinate tenului acneic. Orice alta ,,gaselnita” va fi rea pentru ten: Uleiurile miraculoase astupa canaliculele intercelulare si vor sufoca pielea si mai mult, sau alte produse pot provoca alergii grave, altele degreseaza fata prea brutal.

6. Sa nu mananci mezeluri, mancare semipreparata care are multi conservanti, prajeli, mancare foarte grasa, lapte si dulciuri. Sunt indicate felurile de mancare proaspat preparate in casa, fructe si legume fierte sau proaspete in salata. Si sa nu uitam hidratarea corespunzatoare.

7. Niciodata sa nu lasati fata nedemachiata! Folositi gelul special dimineata si seara, si dupa fiecare ora de sport in care transpiri.

8. Nu folosesti produse comedogenice, adica produse care astupa porii sau sunt prea grase si incarca tenul. Atentie la fondul de ten si la crema cu SPF, pincipalii vinovati de astfel de probleme.

9. Sa nu treaca o saptamana fara a-ti schimba prosopul de fata, fata de perna si fara a curata ustensile de machiaj.

10. Sa nu pui mana pe fata, sa nu se atinga telefonul de fata, sa nu cada parul pe fata (parul trebuie prins sau tuns).

11. La pacientii acneici este interzis gomajul, frecarea fetei cu prosopul, cu tot felul de perii, ustensile de curatare din comert. Orice traumatism mecanic va creste stare de inflamatie prezenta si va irita sau sensibiliza tenul. In plus, vor aparea defecte de pigmentare.

In incheiere, va rog sa nu va descurajati! Tratamentul pentru acnee este de durata, apoi este obligatoriu intretinerea tenului. Uneori este nevoie de mai multe tratamente pana il gasim pe cel care se potriveste perfect tenului tau, dar cu siguranta se gaseste solutia potrivita pentru fiecare. Important este sa apelezi la specialistul potrivit, unul bine pregatit. Daca vrei sa afli mai multe despre sanatatea si frumusetea pielii, ao la dispozitie blogul de Healthy Beauty, aici.  

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Manuela Ravescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea