Sanatate

#vitamina d #suplimente vitamina d #surse vitamina D

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Vitamina D, o vitamina-minune sau una criminala?

Care este adevarul despre vitamina D, este ea o vitamina minune sau una criminala? Ar fi minunat sa stim ca exista o vitamina-minune, care ne intareste oasele, ne protejeaza impotriva diabetului, sclerozei multiple, bolilor de inima, cancerelor, depresiilor, dementei si ne ajuta chiar si in curele de slabire. Cercetatorii sperau ca aceasta minune sa fie vitamina D, sintetizata in organism sub actiunea razelor ultraviolete ale soarelui.
 
Se stie ca vitamina D este foarte importanta pentru a avea oase sanatoase si puternice, de la tinerete pana la batranete, lipsa ei in copilarie producand rahitismul, cu oase moi si modificari ale scheletului, iar la adult - osteomalacia si osteoporoza, cu oase moi si casante.
 
 
S-a crezut ca exista o legatura si intre nivelul scazut de vitamina D produs prin mutatiile genetice din scleroza multipla, o boala autoimuna cu afectare nervoasa, dar nu s-au gasit suficiente dovezi, in plus boala este destul de frecventa la Ecuator, unde lumina soarelui ar trebui sa determine o sinteza crescuta de vitamina D.
 
Nici in cazul diabetului, rezultatele nu sunt edificatoare, nivelul scazut de vitamina D intalnit la diabeticii de tip II fiind cauzat, se pare, de depozitele adipoase, care fac vitamina mai putin disponibila organismului.
 
In schimb, s-a demonstrat ca administrarea de vitamina D in dietele hipocalorice ajuta la scaderea in greutate.
 
Cunoscut fiind rolul vitaminei D in dezvoltarea si functionarea creierului s-a crezut ca exista o legatura intre nivelul vitaminei D din sange si depresiile aparute in special la cei meteodependenti, in lipsa luminii soarelui, insa se pare ca nu sunt suficiente date in acest sens, ca si in sprijinul asocierii nivelului vitaminei D cu aparitia dementei senile a batranilor, manifestate cu scaderea atentiei si a memoriei.
 
Totusi, se pare ca vitamina D scade riscul de cancer de colon si, se pare, si de pancreas, de san si de prostata, desi datele pentru ultimele sunt insuficiente.
 
De asemenea, scade riscul atacului de cord, infarctului miocardic si incidenta bolilor de inima, mai ales daca se asociaza cu un regim de viata sanatos, miscare in aer liber si expunere la lumina soarelui.
 
Vitamina D se sintetizeaza prin expunerea la soare 10-15 minute de cateva ori pe saptamana, insa in perioadele ploioase si iarna, cand lumina soarelui este mai slaba, ca si in cazul utilizarii protectiei solare pentru prevenirea cancerelor de piele, sinteza de vitamina D este diminuata, de aceea este bine sa se apeleze la sursele alimentare sau suplimentele vitaminice.

 

Surse de vitamina D

Alimente bogate in vitamina D sunt somonul, pestele spada si macroul, iar cantitati mai mici se gasesc in sardine, ton, galbenus de ou, ficat de vita, lapte si cereale. Cremele de branza si inghetata nu contin vitamina D!
 
Iata de ce un mic dejun compus din lapte, cereale, suc de portocale, iaurt, ou, paine integrala asigura necesarul zilnic de vitamina D, ca si miscarea in aer liber.
In cazul in care sunt necesare suplimente de vitamina D, acestea pot fi vitamina D2-ergocalciferolul, tipul gasit si in alimente, sau vitamina D3-colecalciferolul, tipul sintetizat de organism la soare.

 

Categorii de persoane predispuse la deficit de vitamina D

Deficitul de vitamina D poate aparea la persoanele de peste 50 de ani sau la cele cu tenul mai inchis la culoare, la cele care locuiesc in zone cu cer innorat sau locuinte intunecoase, la obezi sau la bolnavii cu afectiuni hepatice, digestive, by-pass gastric, cu boala Crohn sau cu alergii la lapte si intoleranta la lactoza.
 
Simptomele deficitului de vitamina D sunt slabe si doar in cele majore apar oase moi si casante, ca in osteomalacia adultului, asociata si cu dureri musculare, sau in rahitismul copiilor asociat cu probleme scheletale. Din fericire, aceste afectiuni sunt tot mai rare ca urmare a aditivarii cu vitamina D a laptelui de consum si altor produse alimentare.
 
Nivelul vitaminei D se poate determina printr-un simplu test de sange numit 25-hidroxivitaminaD, nivelul normal fiind 20-30ng/ml.
 
Dozele zilnice de vitamina D recomandate sunt de 600 UI pentru adultii sub 70 de ani si de 800 UI pentru cei peste 70 de ani.
 
In cazul copiiilor nou-nascuti, doza zilnica recomandata este de 400 UI si este furnizata de laptele praf recomandat de neonatolog, sau se completeaza prin suplimente in cazul copiilor hraniti la san, laptele matern neavand suficienta vitamina D.

 

Supradozele, periculoase

Atentie insa la dozele administrate, supradozele putand da greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, sete excesiva, dureri musculare si chiar probleme mai grave.
 
Copiii cu varsta peste un an si adolescentii au nevoie de 400-600 UI vitamina D/zi, care de obicei se administreaza sub forma de multivitamine, doar consumul de lapte neasigurand necesarul dezvoltarii normale a copilului. Atentie la copiii cu boli cronice, cum este fibroza chistica, la care vitamina D in exces poate da complicatii, de aceea intrebati medicul inainte de administrarea oricaror medicamente.
 
Prea multa vitamina D poate fi daunatoare prin cresterea calciului in sange, a calcemiei, cu efecte adverse asupra vaselor de sange, inimii, si a rinichilor, doza maxima suportata de organismul uman fiind de 4.000 UI/zi, de aceea cea mai sigura sursa de vitamina D este cea naturala, organismul sintetizandu-si doar cat are nevoie.
 
Mare atentie si la interactiunile medicamentoase, astfel laxativele, steroizii, anticolesterolicele, digoxina pot determina cresteri ale calcemiei si ale ritmului cardiac, de aceea chiar si vitaminele ar trebui sa fie luate dupa prescriptie medicala, pentru a nu face mai mult rau decat bine.
 
Uitati de stresul dintilor galbeni si patati si zambiti fericiti, alb stralucitor in ziua nuntii voastre. Mirii verii 2013 beneficiaza la Dental Diamonds Studio de o superoferta pana la 1 septembrie: "Doua albiri dentare profesionale in cabinet, cu lampa, la pretul uneia singure pentru cei ce-si unesc destinele vara aceasta".  Detalii la numarul de telefon 0744.68.76 65 (dr Lucy Visinescu). 
 
Sursa: WebMD
 
Dr Lucy Visinescu
medic specialist stomatolog

Dental Diamonds Studio

 

Adresa: Str Alexandru Constantinescu nr 20

Sector 1, Bucuresti

Telefon: 0744.687.665
E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea