Sanatate

#igiena orala #anomalii limba #masticatie #deglutitie #limba paroasa # limba geografica

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Limba si anomaliile ei

Limba este un organ musculos, cu rol in vorbire, masticatie si deglutitie si poate prezenta mai multe tipuri de anomalii: macro- si microglosia,  ankiloglosia, limba paroasa, limba neagra paroasa, limba geografica, limba atrofica.

 
 Ankiloglosia
este o afectiune congenitala, data de dezvoltarea insuficienta a frenului lingual, o membrana fina, ce leaga limba de planseul bucal.

In cazul ankiloglosiei, frenul lingual este scurt si gros, limitand miscarile normale ale limbii, nepermitand sugarului sa suga normal, cu intarcarea fortata a acestuia, iar ulterior facand dificile masticatia, deglutitia si vorbirea. Se rezolva prin incizarea frenului lingual, frenectomie, sub anestezie locala.

Macroglosia este, de asemenea, o afectiune congenitala, caracterizata prin dezvoltarea exagerata a limbii, cu afectarea functiilor masticatorii, de deglutitie, vorbire, dar si respiratorii, prin obturarea faringelui si estetica, prin proeminarea in afara gurii si salivatia abundenta.

Macroglosia poate fi localizata la un segment al limbii sau generalizata, cu efecte grave, putand duce la asfixiere, prin blocarea pasajului respirator aerian, sau la inanitie - prin imposibilitatea alimentarii corecte. In acest caz, limba iese din gura, saliva se scurge din gura, mucoasele sunt uscate si predispuse la infectii. Se poate redimensiona prin glosectomie partiala, care rezeca o parte din limba.

Limba paroasa apare in special dupa tratamentele antibiotice indelungate ce distrug echilibrul florei bucale saprofite si permit proliferarea candidei ce determina aparitia candidozei bucale. Poate aparea si in starile de deshidratare, in boala de reflux gastroesofagian, in radioterapie, alcoolism sau o igiena bucala deficitara. Se recomanda o igiena bucala riguroasa, raclarea limbii cu lame sau periuta de dinti si administrarea de topice antifungice.


 
Limba neagra paroasa este o tulburare caracterizata prin modificarea aspectului limbii din cauza dezvoltarii exagerate a papilelor gustative filiforme, care se alungesc si nu reusesc sa se desprinda, dand un aspect paros ca niste pete negre maronii pe mijlocul limbii.

Aceasta se intampla in tratamentele indelungate cu antibiotice, la fumatori, la alcoolici, in cazul folosirii apelor de gura antiseptice sau cu alcool, sau poate fi de cauza necunoscuta. Remediul il constituie o buna igiena oro-dentara, care sa implice si raclarea limbii cu periuta de dinti uscata sau raclete speciale, eventual tratament antifungic daca se suspicioneaza o infectie cu Candida Albicans.

Glosita mediana este o anomalie congenitala a limbii, manifesta prin atrofia papilelor cu aspect descuamat in partea centrala a limbii, anterior de papilele circumvalate. Apare mai des la barbati decat la femei sub forma unor leziuni netede, plane, mai mici de 2 cm, fiind diagnosticata la adult, uneori insotita si de leziuni eritemoatoase pe palatul moale in zona mediana.
 
Limba geografica sau glosita migratoare se prezinta ca un desen cu linii albe pe suprafata limbii, uneori delimitand suprafete mai rosiatice, ce-si pot schimba forma. Alteori pot aparea macule rosiatice, netede, fara delimitare de linii albe, mai evidente pe o limba albicioasa incarcata de placa bacteriana sau depozite de Candida Albicans. Poate aparea si la copil si la adult si, in afara de un tratament simptomatic cu antifungice topice si prednisolon, nu beneficiaza de un alt tratament.

Microglosia este o afectiune congenitala mai rara, in care limba este subdimensionata si care pune probleme la vorbire si inghitire. Nu se trateaza.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea