Sanatate

#fumatori #boala parodontala #igiena orala #cancer #nicotina # gudron #bol parodontale

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Femeile au un motiv in plus sa se lase de fumat

Femeile au un motiv in plus sa se lase de fumat dupa menopauza, pe langa aspectul inestetic al pielii si accentuarea ridurilor periorale. Pierderea dintilor prin parodontoza, ca urmare a resorbtiei osoase si a pierderii implantarii, este mult mai frecvent intalnita la femeile care fumeaza decat la cele care nu fumeaza si chiar decat la barbatii fumatori de aceeasi varsta, potrivit unui nou studiu publicat in "Journal of American Dental Association" de cercetatorii de la Universitatea din Buffalo.

Nici chiar igiena dentara riguroasa si controalele stomatologice periodice asociate cu o profilaxie stricta nu reusesc sa previna pierderea dintilor ca urmare a consecintelor fumatului asociate cu modificarile hormonale postmenopauza.

Chiar daca s-a inregistrat o scadere a numarului de pacienti care-si pierd dintii din cauza unei igiene dentare deficitare ca urmare a saraciei sau bolilor generale asociate, gen cancer, diabet, artrita reumatoida, accidente vasculare cerebrale, s-a constatat ca cei care au tendinta de a fuma un pachet de tigari pe zi sau chiar mai mult isi pierd dintii prin boala parodontala chiar daca nu exista afectare carioasa.

 Aceasta, din cauza implicatiilor fumului de tigara si substantelor continute de acesta, nicotina si gudroanele, care sunt direct implicate in formarea placii bacteriene si a tartrului intr-un ritm mult mai rapid la fumatori decat la nefumatori, precum si in stimularea activitatii microbiene, care duce in final  la pierderea dintilor.

Nicotina, prin vasoconstrictia produsa, scade fluxul sangvin la nivelul gingiilor, si ca urmare si aportul de oxigen si substante nutritive scade fluxul salivar si capacitatea de autocuratire si autoaparare la nivelul cavitatii bucale.

Mai mult, s-a demonstart ca nicotina scade densitatea osoasa si cantitatea de minerale din corp, care, suprapusa peste scaderea de hormoni estrogeni postmenopauza, agraveaza boala parodontala la femeile fumatoare aflate la menopauza.

In plus s-a demonstrat ca fumatul este un factor predispozant important incriminat in aparitia unor cancere ale mucoaselor si partilor moi de la nivelul cavitatii bucale, precum si ale plamanilor, esofagului, stomacului si altor organe.

Si pentru ca o imagine spune cat o mie de cuvinte, las imaginile sa vorbeasca. 

Iata diferenta dintre:

  • doua gemene, una fumatoare, alta nefumatoare:

 

  • dintre un plaman sanatos si un plaman de fumator

  • dintre o dantura frumoasa si sanatoasa si o dantura de fumator

 

Sursa foto: whole-person-counseling.com

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea