Sanatate

#dinti stralucitori #pivoti din fibra de sticla #coroane ceramice # tratamentul de canal dentar

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Ce este si cand este necesar tratamentul de canal dentar

Tratamentul de canal dentar poate fi necesar atunci cand caria evolueaza foarte mult si atinge spatiul din interiorul dintelui, numit camera pulpara, unde se afla nervul, vasele de sange si tesutul moale al dintelui.
 

Uneori, aceasta se poate insoti de dureri atroce, localizate la nivelul dintelui, apoi iradiate la dintii vecini, in  hemimaxilarul de aceeasi parte, pentru ca mai apoi sa iradieze si la antagonisti si in tot capul, dand asa-numita" turbare a dintilor".
Alteori, nu apare durere, evolutia avand loc asimptomatic si se poate complica cu afectarea osului si aparitia de abcese dentare, granuloame si chisturi.

Tratamentul de canal dentar se poate indica si in cazul efectuarii unor punti dentare, cand dintele urmeaza sa fie stalp de punte, pentru a evita complicatiile inflamatorii ulterioare protezarii dentare.

 

 

In ce consta tratamentul de canal, numit tratament endodontic?

Sub anestezie locala, efectuata in functie de starea generala de sanatate si de bolile mentionate medicului la inceputul tratamentului, se indeparteaza tesuturile dentare afectate de carie (dentina alterata) si se creeaza accesul spre camera pulpara, pentru ca apoi sa se intre cu ace de diferite lungimi si calibre si sa se indeparteze tesuturile moi de pe canalele radiculare.

In mod obisnuit, dintii frontali, de la canin la canin au un singur canal, iar dintii laterali au de la doua-cinci canale, in functie de localizare si de particularitatile morfologice individuale.

Dupa indepartarea tesutului moale, numit generic "nerv" , se dezinfecteaza canalele cu solutii antiseptice, se masoara lungimea lor cu aparate speciale numite apex-locator sau "apex-finder" , se usuca cu aer si conuri de hartie calibrate si se obtureaza cu gutaperca, sub forma de conuri (condensare laterala) sau sub forma lichida (condensare verticala).

Urmeaza refacerea morfo-functionala a coroanei dintelui cu rasini compozite, eventual armate cu pivoti din fibra de sticla, daca rezistenta mecanica a peretilor dentari este redusa.

Este indicata acoperirea cu coroane integral ceramice sau metalo-ceramice a dintilor cu tratament endodontic, a caror rezistenta la presiunile masticatorii este redusa, pentru a preveni fracturarea peretilor coronari. De cele mai multe ori, fracturarea se produce la zonele de minima rezistenta, sub rebordul alveolar (nivelul gingiei), facandu-i irecuperabili si impunand extractia lor.
 
Un dinte cu tratament de canal este un dinte devital, fara nerv, care nu mai doare, ale carui tesuturi dure nu mai sunt hranite de pulpa dentara care a fost indepartata prin devitalizare si ca urmare sunt mai fragile, mai casante si modificate de culoare, aspect important in special in zona frontala.
Iata de ce ar fi bine sa avem grija de dintii nostri si sa-i pastram pe cat posibil vitali.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea