Sanatate

#stomatolog #alergii #latex #cauciuc

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Alergii nebanuite pe care le poti face la stomatolog

Cauciucul natural sau latexul poate declansa alergii manifestate prin tumefactii sau eruptii cutanate si prurit, ca urmare a unui contact prelungit.

Intalnit in mod normal in numeroase produse de uz casnic si medical, latexul este prezent si in manusile de consultatie si tratament, in mastile faciale sau in diferite componente ale instrumentarului stomatologic. Deseori afecteaza chiar si medicii stomatologi, care utilizeaza ca masuri de protectie profesionala manusile din cauciuc si mastile faciale.

Pot insa afecta si pacientii foarte sensibili, cu teren alergogen, asa cum sunt cei cu mielodisplazii, cu astm bronsic, multiple interventii chirurgicale cu anestezie generala sau tratamente stomatologice indelungate, cu alergii alimentare cunoscute la banane, castane, alune, capsuni.

Simptomele manifeste ale reactiilor alergice la produse din latex sunt urticarie, eruptii cutanate, lacrimarea ochilor, mancarimi, dificultati la respiratie sau respiratie suieratoare, dermatita de contact care se manifesta prin uscarea pielii, descuamare si prurit.

Tipul cel mai grav de reactie este cea data de hipersensibilitatea la latex sau de reactia alergica imediata la latex. Simptomele sunt mult mai serioase si acestea include urticarie, crampe la stomac, conjunctivita, spasme si tremuraturi, dureri in piept, scaderea brusca a tensiunii arteriale si dificultate in respiratie.

In cazul in care aveti una dintre aceste simptome asociate cu alergie la latex, ar trebui sa avertizati medicul si sa mergeti imediat la un serviciu de urgenta pentru administrarea intravenoasa de medicamente antihistaminice si corticosteroidice.

Daca va stiti ca sunteti alergic la latex sau la orice altceva, spuneti medicului dumneavoastra stomatolog pentru a nu va expune riscului unei reactii alergice si consecintelor acesteia.

Reactiile alergice grave se pot solda cu soc anafilactic si exitus in lipsa unui tratament de urgenta corespunzator. Mentionati toate alergiile avute, inaintea inceperii unui tratament!

 

Date de contact:
Tel 0744.68.76.65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu