Sanatate

#aspirina #sport #role #cancer #bauturi alcoolice #cantar #bicicleta #prevenire cancere

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: 9 moduri de a reduce riscul de cancer

Desi boala canceroasa face anual milioane de victime, exista moduri de a reduce riscul de cancer, ce actioneaza in special asupra factorilor predispozanti pe care ii putem controla, spre deosebire de cei genetici,cu care ne nastem.

Regimul de viata sanatos este o realitate pe care nu o putem ignora daca vrem sa traim pana la adanci batraneti.

1. Spuneti adio fumatului!

Renuntati la fumat sau macar reduceti numarul tigarilor, pentru ca fumatul este responsabil pentru 30% din decesele cauzate anual de cancere. In SUA, anual 160.000 de oameni mor din cauza cancerului de plamani.

Ca nefumator, evitati sa va expuneti fumului de tigara, in special in spatiile inchise, slab sau deloc ventilate si ganditi-va de doua ori inainte de a lva asa prietenii sa fumeze in casa sau in masina dumnevoastra.

2. Controlati-va periodic greutatea!

Kilogramele in plus si predispozitia la ingrasare duc la cresterea riscului de cancer, fiind responsabile de 14% din decesele cauzate anual de cancere, in special de esofag, pancreas, san, endometru, rinichi. De aceea este indicat sa va controlati regulat greutatea si sa luati masuri, daca este cazul.

Sursa foto: easternshoremedicalweightloss.com

3. Fiti activi!

Faceti miscare cel putin 30 de minute pe zi, chiar daca nu mergeti la sala sau nu faceti sport de performanta. Orice fel de miscare este benefica, fie ca este plimbare in parc, dans, zumba, gimnastica, gradinarit sau urcatul scarilor. Renuntati la lift, la masina proprie pentru orice deplasare, luati-va bicicleta, role sau de ce nu, un caine! Este un excelent prieten care va mobilizeaza, responsabilizeaza si va transmite energie pozitiva.

4. Mancati sanatos!

Consumati alimente anticancerigene, care contin substante ce previn aparitia cancerelor, asa cum sunt licopenii din tomate sau pepeni. Evitati carmea si mancarurile procesate, care contin conservanti, consumati cat mai multe legume si fructe in stare proaspata.

5. Reduceti consumul de alcool!

Alcoolul, in special cel rafinat, creste riscul de cancere orale, faringiene sau esofagiene, mai ales cand se combina cu fumatul. Consumat in cantitati moderate, vinul poate fi benefic sanatatii prevenind bolile cardiovasculare, iar berea, prin stimularea diurezei, faciliteaza eliminarea toxinelor din organism. Atentie insa, cu moderatie!

Sursa foto: drugfreeinfo.org

6. Evitati stresul de orice fel!

Stresul este un factor predispozant major in cancere, adesea ducand la obiceiuri nesanatoase printre care fumatul, alcoolismul, alimentatia tip fast-food, automedicatia.

Iata de ce repausul, recrearea, meditatia si respectarea timpului de odihna si somn ar trebui sa faca parte din viata fiecaruia.

7. Mergeti periodic la medic!

Faceti controalele anuale ale starii de sanatate, pentru a depista cancerele in stadii precoce si a preveni evolutia lor fulminanta, cum se intampla in cazul cancerelor cavitatii bucale, ce evolueaza asimptomatic pana in stadiile terminale.

Astfel, o simpla analiza a sangelui, un test Babes-Papanicolau, o colonoscopie sau o mamaografie pot depista un cancer in stadiu precoce si permit instituirea unui tratament care sa evite complicatiile si chiar decesul.

8. Tineti cont de bolile ereditare!

Informati-va despre bolile parintilor, fratilor si rudelor de sange, pentru a preveni evolutia si complicatiile bolilor transmise ereditar printre care si unele cancere, cum sunt cel de san, endometru sau colon.

9. Atentie la aspirina!

Aspirina administrata zilnic, pe langa alte efecte benefice in prevenirea infarctului miocardic si a bolilor cardiovasculare, reduce si riscul de cancer de plaman, esofag sau colon. Persoanele cu afectiuni gastrice trebuie sa fie atente atunci cand iai aspirina, caci le poate accentua simptomatologia.

Ar fi bine si frumos ca o simpla pilula administrata zilnic sa ne fereasca de riscul de cancer. Din pacate insa, nu este asa si cel mai sigur mod de prevenire a imbolnavirilor este un regim de viata sanatos.

Uitati de stresul dintilor galbeni si patati si zambiti fericiti, alb stralucitor in ziua nuntii voastre. Mirii verii 2013 beneficiaza la Dental Diamonds Studio de o superoferta pana la 1 septembrie: "Doua albiri dentare profesionale in cabinet, cu lampa, la pretul uneia singure pentru cei ce-si unesc destinele vara aceasta".  Detalii la numarul de telefon 0744.68.76 65 (dr Lucy Visinescu). 
 

Dr Lucy Visinescu

medic specialist stomatolog
 
Dental Diamonds Studio
 
Adresa: Str Alexandru Constantinescu nr 20
Sector 1, Bucuresti
 
Telefon: 0744.687.665
E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea