Sanatate

#medicament #cancer bucal #proteina #ulcere bucale

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Un nou medicament contra cancerului bucal?

Rezultatele cercetarilor efectuate la Universitatea din Colorado, in Centrul de Studii Oncologice, de profesorul Xiao-Jing Wang si colaboratorii sai par sa conduca spre descoperirea unui medicament contra cancerelor orale.

Studiile efectuate pe soareci in laborator arata ca o anume proteina, "SMAD 7", protejeaza mucoasa bucala a pacientilor care efectueaza radioterapie si sunt expusi riscului unor leziuni bucale cu potential cancerigen si chiar potenteaza vindecarea acestora.

Leziunile mucoaselor bucale postradioterapie pot fi atat de dureroase incat sa impiedice ingestia de alimente sau lichide, cu scaderea aportului nutritional si implicit a rezistentei organismului.

S-a dovedit in 70% din cazurile cu radioterapie, in special in zona superioara a corpului, prezenta unor leziuni mucozale mai mult sau mai putin dureroase, cu potential cancerigen, pentru care nu exista tratament decat paleativ.

Cercetatorii americani au reusit prin studiile de inginerie genetica sa dezvolte in mucoasa bucala a soarecilor de laborator aceasta proteina rezistenta la radiatii

Wang si colaboratorii, inclusiv Qinghong Zhang, dr Refaeli Yosef, dr Raben David, desfaaoara activitati de cercetare in continuare cu scopul de a dezvolta SMAD 7 ca un agent terapeutic pentru mucoasa orala umana.

Astfel au constat ca, adaugand o peptida cu lant scurt, au reusit sa permita acestei proteine sa treaca prin membranele celulare si sa interactioneze cu culturile bacteriene, astfel incat, aplicat pe mucoasele bucale lezate ale soarecilor, nu doar ca au impiedicat dezvoltarea altor leziuni, dar au contribuit si la vindecarea ulcerelor bucale existente, activand si stimuland celulele normale, fara stimularea celulelor canceroase.

Dr Wang se arata optimist in directia crearii unui medicament pe care pacientii sa-l poata autoadministra local pentru vindecarea leziunilor bucale cu potential cancerigen sau pentru prevenirea aparitiei acestora in cazul radioterapiei, imbunatatind astfel tratamentul pacientilor cu cancere.

De asemenea studiul permite urmarirea declansarii si evolutiei cancerelor bucale, depistarea unor oportunitati de tratament si a unor biomarkeri pentru terapii experimentale.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea