Sanatate

#tartru #dentist #periaj dentar #pasta de dinti profesionala #tratamente stomatologice

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: 10 motive pentru care dentistul tau probabil te uraste

Urasti dentistul si ceea ce face el acolo cu instrumentele acelea ingrozitoare? Iata zece motive pentru care si dentistul tau probabil te uraste.

 

1.  "Urasc dentistii!"

 

Dentistii aud adesea, mai ales de la pacientii cu fobie de stomatolog si fara prea multe bune maniere: "Urasc dentistii!". Ce ar trebui sa raspunda?

  • "Multumesc pentru sinceritate!"
  • "Si eu pacientii ca tine!"
  • "Unii nu sunt chiar atat de rai!"
Mi s-a intamplat si mie ca o doamna care se voia respectabila sa-mi spuna ca uraste stomatologii si, dupa momentul de perplexitate, i-am raspuns calm ca sper sa isi schimbe opinia pana la sfarsitul tratamentului, cum de altfel s-a si intamplat, pentru ca doamna nu ura dentistii, ci fobia de dentist pe care nu si-o putea controla si reprima, dandu-i trairi extrem de neplacute in cabinetul stomatologic. Cu multa rabdare, intelegere si compasiune am reusit impreuna sa trecem peste acele episoade si sa rezolvam si problemele dentare, si fobia de dentist.
 

2. Dentistii trebuie sa trateze dintii, chiar daca acestia n-au fost spalati corespunzator

 

Una este sa vii in graba de la o masa in oras de care ai uitat si nu ti-ai luat periuta de dinti pentru un periaj dentar inainte de a intra in cabinet si alta este sa-ti scoata doctorul dintre dinti fire de marar si patrunjel de la pranz, niste resturi de carne de la cina, ca sa nu mai vorbim de placa dentara groasa care se lafaie peste tot si de halena bucala emanata pe care trebuie sa o suporte cat face tratamentul. Daca nici cand mergi la dentist nu te speli pe dinti corect si eficient, atunci cand o faci?

3. Comentariile la nota de plata a tratamentului stomatologic

 

 
Aceste comentarii fac dentistii sa se simta desconsiderati si jigniti, demonstrand ca pacientul nu-l apreciaza la justa valoare. N-am vazut pe nimeni la coada la supermarket negociind preturile sau sa mearga sa-si ia o masina sau o bijuterie scumpa fara sa aiba bani, asteptandu-se sa-i fie facuta cadou. Iar cei care vand la supermarket nu invata si nu investesc in perfectionarea lor cat investeste un doctor. Dentistul tocmai ti-a redat capacitatea de a manca si a zambi confortabil, imbunatatindu-ti calitatea vietii, deci merita tot respectul tau.

4. Nu respecti indicatiile si recomandarile date

 

Desi stomatologul ti-a spus sa nu fumezi sau sa nu atingi locul ramas dupa extractia dentara, abia astepti sa iesi afara sa aprinzi tigara ca sa te relaxezi si, odata ajuns acasa, incepi sa zgandari plaga care ti se pare in neregula, dupa care suni disperat ca-ti curge sange si nu stii ce sa mai faci.
 
Sau ai fost la control si ti s-a spus ca ai demineralizari de la excesul de bauturi acidulate si la placa bacteriana ca urmare a unui periaj ineficient si ca ar trebui sa reduci consumul sau sa folosesti paiul si sa dai o mai mare atentie periajului de seara utilizand o pasta de dinti profesionala cu fluor, iar  tu iesi fericit ca ai scapat si de corvoada asta si ignori total sfaturile, dupa care te plangi de dureri de dinti si carii care nu stii de unde au aparut. 
 
Sau ti s-a spus ca ai o lucrare veche care trebuie schimbata, iar tu amani pe motiv de vacanta, perioada incarcata, rata la banca sau altele si te trezesti cu dintii rupti in gura fara posibilitatea de a mai face altceva decat extractii si implanturi cu mult mai scumpe decat pretul lucrarii propuse initial de doctor.

5. Ingreunezi munca si asa dificila a medicului

 

Pe motiv ca te deranjeaza  pozitia scaunului, aspiratorul, zgomotul turbinei, vibratia piesei, lumina lampii, mirosul materialelor, aerul conditionat, ingreunezi munca si asa dificila a medicului.
 
Spune ce te doare si incearca sa ai incredere in cel pe mainile caruia te-ai lasat, fara a transmite teama si incordarea ta doctorului, deschide larg gura si respira pe nas, nu pe gura, ca sa nu aburesti oglinda si lasa limba jos, nu o mai pune-n cerul gurii sau misca de colo-colo, pentru ca freza aia care taie smaltul va taia si limba sau obrazul daca te tot misti, asa ca nu face miscari bruste.
 
Destul nu-ti poti controla salivatia si deglutitia, mai ales in conditii de stres, incearca sa oftezi mai putin si sa nu-ti dai ochii peste cap cand iti cere sa deschizi gura pentru a vedea mai bine ce face acolo pentru tine si spre binele tau.

6. Suni si spui "ma doare dintele la care mi-ati lucrat"!

 

 
Cand se rupe un os sau iti  luxezi o mana sau un picior accepti tratamentul si durerea indusa de acesta, la stomatolog ai vrea ca durerea sa-ti dispara instantaneu. Este si dintele un tesut viu si este foarte posibil sa apara durere postoperator chiar si dupa o banala plomba, cu atat mai mult dupa un tratament endodontic sau o extractie. De obicei, medicul prescrie medicatie antiinflamatorie care previne aceste inconveniente, trebuie insa sa si iei aceste medicamente.
 

7. Te plangi cand ti se fac radiografii

 

Atunci cand ti se fac radiografii, te plangi ca te doare, te inteapa sau ca te iradiezi, uitand ca uneori vorbesti cu orele la telefonul mobil care este demonstrat ca este mult mai daunator, iar cat despre acele mici radiografii locale, desi destul de neplacute sunt necesare pentru verificari diagnostice, deci spre binele tau.
 

8. Exclami stupefiat  cand vezi planul de tratament si evaluarea financiara "Cu banii astia imi iau masina!"

 

Nu este vina doctorului ca situatia ta este atat de grava, iar tratamentele stomatologice de buna calitate sunt scumpe pretutindeni in lume, ramanand la latitudinea ta daca investesti in sanatatea ta, a celui care face banii sau intr-o masina care consuma bani ce n-ai sa-i mai ai daca esti bolnav.
 

9. Te reprogramezi in ultimul moment sau si mai rau nici macar nu anunti ca nu ajungi la programare

 

Timpul acela era rezervat special pentru tine si doctorul nu-l poate umple instantaneu, chiar daca are pacienti care ar veni si care asteapta si doua saptamani o programare.
 
Chiar daca esti intr-o sedinta care se prelungeste sau intr-o intalnire ce nu se finalizeaza atat de repede pe cat credeai, poti trimite un SMS sa anunti ca nu ajungi sau intarzii.
 
Dar, daca renunti la sedinta la stomatolog pentru ca tocmai te-a sunat stilistul sau cosmeticiana ca are o fereastra si te incanta mai mult decat stomatologul, atunci ce sentimente poate nutri dentistul care plateste cheltuieli fixe pe timpul acela, fie ca lucreaza sau nu?
 
Ca sa nu mai vorbim de intarzierile cat jumatatea timpului rezervat tratamentului motivate "n-am gasit loc de parcare" sau "m-am intalnit cu un vechi prieten venit din America", care dau peste cap tot programul doctorului, desi cei care sunt dupa tine n-au nici o vina si vin la timp. 
 

10. Esti nemultumit cand astepti, mai ales cand ai ajuns mai devreme si desi doctorul a iesit si si-a cerut scuze

 

Uiti ca data viitoare ai putea fii tu cel de pe scaun la care molarul de minte se incapataneaza sa nu iasa sau care tocmai a lesinat din cauza emotiilor. Nu cred ca ti-ar conveni ca doctorul, la semnalul asistentei ca a venit urmatorul pacient, sa te dea jos de pe scaun cu o gaura in dinte pentru ca n-a mai avut timp si de plomba sau cu  jumatate de dinte scos si cu sangele siroind.
 
Nu uita ca doctorul lucreaza cu oameni cu perceptii si sensibilitati diferite, care uneori vin obositi si mai lesina pe scaun sau o extractie care parea banala se complica si, in loc de 60 de minute dureaza 90 de minute!
 
Bineinteles ca tu nu esti asa si ai o relatie excelenta cu dentistul tau cu care te vezi de doua ori pe an. Oricum e bine de stiut pe viitor cum sa nu-ti enervezi dentistul si sa-ti asiguri simpatia lui.
 
Uitati de stresul dintilor galbeni si patati si zambiti fericiti, alb stralucitor in ziua nuntii voastre. Mirii verii 2013 beneficiaza la Dental Diamonds Studio de o superoferta pana la 1 septembrie: "Doua albiri dentare profesionale in cabinet, cu lampa, la pretul uneia singure pentru cei ce-si unesc destinele vara aceasta".  Detalii la numarul de telefon 0744.68.76 65 (dr Lucy Visinescu). 

 

Dr Lucy Visinescu

medic specialist stomatolog
 
Dental Diamonds Studio
 
Adresa: Str Alexandru Constantinescu nr 20
Sector 1, Bucuresti
 
Telefon: 0744.687.665

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea