Sanatate

#rozacee #creme fotoprotectie #tratament rozacee #acneea adultului

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Tot ce trebuie sa stii despre rozacee, acneea adultului

Rozaceea este o afectiune frecventa, caracterizata de inrosirea episodica, apoi permanenta a fetei, edem, papule si pustule, afectare oculara sau modificari ale diferitelor segmente ale fetei. Diagnosticul se pune prin examen clinic, biopsia fiind rar necesara pentru a exclude afectiuni ca policitemia vera, boli de tesut conjunctiv, fotosensibilitate, mastocitoza, sindrom carcinoid.

Tipuri de rozacee

  • Rozacee eritematotelangiectazica: eritem, vase de sange dilatate mai ales pe partile convexe ale fetei, respectand zona perioculara. Tenul e sensibil, se descuameaza, nu suporta usor orice produs cosmetic, poate fi responsiv la alimente calde sau reci, condimente, alcool, modificari de temperatura, stres emotional.
  • Rozacee papulo-pustuloasa: eritem la care se adauga leziuni inflamatorii foarte asemanatoare acneei, pe fond de piele grasa, sensibila (arsura, usturime) si vase de sange dilatate. Lipsesc insa comedoanele inchise sau deschise (punctele negre, albe).
  • Rozacee fimatoasa: nasul, urechile, barbia au un aspect boselat, marit de volum.
  • Rozacee oculara: senzatie de arsura, corp strain/nisip in ochi, roseata.

Care sunt cauzele afectiunii

Cauza rozaceei este necunoscuta. Factorii de mediu si mostenirea genetica lucreaza la aspectul bolii. Cresterea numarului de vase de sange si dilatarea lor, fenomenele inflamatorii perivasculare sunt parte a influentelor in evolutia sa. Eliberarea de radicali liberi de oxigen din neutrofile, celulele-cheie ale fenomenelor inflamatorii din rozacee, precum si a unor factori proinflamatori sunt parte a interventiilor care duc la evolutia rozaceei.

In afara de acestea, medicatia poate determina boala. Pe langa amiodarona, vitaminele B6-B12, cortizonicele administrate topic, inhalator duc la rozaceea cortizonica. Studiile actuale vin sa darame mitul implicarii Helicobacter Pylori sau Demodex foliculorum in evolutia bolii. Acestea se gasesc in aceeasi proportie si pe fata indivizilor sanatosi.

Principala problema a rozaceei este insertia sociala. Pari ca ai baut toata viata, desi tu nu ai nimic de-a face cu alcoolul. Daca vreti sa stiti cum arata rozaceea, ganditi-va la Bill Clinton sau printesa Diana.

Profilul persoanelor cu rozacee

Rozaceea e frecventa pe la 30-50 de ani, la persoanele cu pielea deschisa la culoare, cu o usoara superioritate a femeilor.

Ce-i de facut cand avem rozaceea?

Tratamentul se adapteaza fiecarui tip in parte. Trebuie respectate insa o serie de masuri generale:

  • Evitarea oricarui factor pe care il consideram agravant (bauturi calde sau reci, condimente etc.)
  • Fotoprotectie, SPF minim 30. Rozaceea e mai frecventa la fototipul 1 si 2 cu piele deschisa la culoare.
  • Evitarea cremelor, cosmeticelor grase, optand pentru cele "water based" hidrofile.
  • Dermatocorticoizii la nivelul fetei sunt complet interzisi.

Scopul tratamentului este imbunatatirea aspectului cutanat cu reducerea complicatiilor.

Pentru forma eritematotelangiectazica, posibilitatile de terapie sunt reduse, aproape absente. Se incearca tratament cu betablocante, clonidina, naloxona, ondansetron, oximetazolina. Multe sunt inca in stadiul de evaluare, ele rezolva temporar aspectul, insa evolutia dupa oprirea terapiei nu e una pozitiva. Laserul vascular rezolva prin sclerozare vasele de sange superficiale, subtiri, dar nu si eritemul de fond.

Pentru forma papulo-pustuloasa se prefera medicatia sistemica cu tetracicline, asociata cu aplicarea locala de preparate pe baza de metronidazol, acid azelaic 15-20%. Rezultatele sunt similare pentru tratamentul local cu acid azelaic sau metronidazol. Se mai opteza pentru tretinoin, peroxid de benzoil sau substante imunosupresoare ca tacrolimus si pimecrolimus. Acestea din urma sunt utile pentru switch-ul postaplicarea de dermatocorticoizi.

Contraceptivele orale au dovedit usoara ameliorare la persoanele care au inregistrat o inrautatire a afectiunii ritmata de ciclul menstrual. Medicatia sistemica cu isotretinoin este utila, dar cu rezultate mai slabe decat in cazul acneei vulgare.

Merge pentru formele recalcitrante de boala, iar recurenta la oprirea medicatiei e importanta, optandu-se pentru tratament prelungit in doze mici. Dapsona e utila tot pentru formele recalcitrante de boala la pacientii care nu pot urma tratament cu isotretinoin.

Forma fimatoasa a afectiunii se trateaza prin interventie chirurgicala, laser Co2, dermabraziune mecanica, dupa o cura prealabila cu isotretinoin.

In general, boala raspunde la terapie, mai ales in forma papulo-pustuloasa. Se poate inregistra o ameliorare semnficativa, altfel evolutia rozaceei fiind cronica si progresiva.

Pacientii trebuie sa evite factorii declansatori: frig, cald, bauturi calde sau reci, condimente, emotii, produsele topice care irita pielea sau medicatia care poate agrava rozaceea.

Totodata, trebuie incurajata folosirea produselor non-comedogene, a factor de protectie solara la expunerea la soare sau vant. Camuflajul cosmetic bazat pe culoarea verde pare a fi util. La fel cum si ceaiul verde, conform unui studiu realizat pe un grup mic de pacienti, ar fi benefic.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea