Sanatate

#acnee #dermatologie #mituri acnee #machiaj acnee #creme acnee

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Mituri si adevaruri despre acnee

Considerata, in general, o afectiune caracteristica adolescentilor,  acneea le da adesea batai de cap si adultilor. De-a lungul timpului, pe marginea acestui subiect au aparut o serie de informatii nefondate din punct de vedere medical, dar care au o larga raspandire. 

1. Acneea nu este contagioasa

Mostenirea genetica, secretia crescuta de sebum, blocarea orificiilor de deschidere ale glandelor sebacee la piele, bacterii precum Propionobacterium Acnes, care dau inflamatie, sunt cauzele formarii cosurilor.

2. Acneea nu este cauzata de mizerie sau igiena defectuoasa

Spalarea fetei de doua ori pe zi cu un sapun bland este suficienta. Nici igiena dusa la extrem nu este buna. Daca spalam intens fata determinam uscaciune, iritatie si acutizam leziunile. Nu se recomanda utilizarea produselor de gomaj, peeling care irita si mai mult leziunile. Aplicarea produselor pe baza de alcool nu omoara bacteriile si face mai mult rau. Evitati stergerea leziunilor cu produse dezinfectante ca alcool sanitar, betadina, solutii tonice care pot duce la uscaciune excesiva si iritatie severa.

3. Acneea nu este influentata de alimentatie

Exista mici retineri cand vorbim despre consumul de alimente cu index glicemic crescut. Datele sunt insa insuficiente pentru a ne exprima o parere certa. O explicatie pentru fenomenul mancam carbohidrati nesanatosi si facem acnee vine din implicatiile si tratamentul ovarelor polichistice. Aceasta boala asociaza acnee. Mai nou se trateaza cu antidiabetice care scad incarcarea cu glucoza a sangelui. Dupa tratament (la fel ca si dupa o dieta saraca in glucide), acneea se reduce.

4. Produsele de machiaj pot agrava cosurile

Aplicarea unor produse grase, ocluzive, mult timp pe fata poate determina acnee cosmetica. In prezent, piata cosmeticelor a creat si produse specifice tenului cu probleme, nonacneigene, noncomedogene. Intrebati dermatologul de produsele de machiaj specifice tenului acneic.

5. Folosirea cremelor de protectie solara nu duce la acnee

E adevarat ca, daca vom recurge la un produs de protectie solara gras, pe baza de ulei, eventual cu filtru chimic avem sanse sa dezvoltam cosuri. De aceea, optati pentru produsele cu filtru fizic, pe baza de oxid de zinc sau titan si alegeti produsele de fotoprotectie dedicate tenului acneic. Sunt nenumarate astfel de produse pe piata cremelor de fotoprotectie.

6. Bronzul nu vindeca acneea

Nu va duceti la solar ca sa scapati de cosuri! Bronzul doar ascunde pe moment unele leziuni, dar cumulat determina hiperpigmentare pe zona de cosuri. In acelasi timp, foarte multe din cremele pentru tratarea acneei au la baza substante fotosensibilizante care vor determina inrosirea fetei la expunerea la ultraviolete.

7. Produsele care au la baza extract de plante medicinale nu asigura vindecare

Este adevarat ca unele plantre au dovedit o oarecare eficacitate (musetel, cimbru, brusture). Exista parerea ca ceea ce este natural este mai sanatos fata de produsele de sinteza. Atat produsele naturale, cat si cele obtinute pe cale chimica au efecte adverse. Diferenta este ca cele de sinteza au fost evaluate stiintific si cunoastem efectele adverse si interactiunile cu alte medicamente. Cele naturale pot duce la iritatii, alergii si informatiile privind interactiunile sunt limitate.

8. Acneea este o afectiune cronica, iar vindecarea nu se face peste noapte

Ingnorati produsele care asigura vindecarea in 7 zile! Indiferent de tratament, rezultatele se vad in minim 4-8 saptamani. De multe ori, este necesar un tratament de intretinere indelungat.

9. Stresul nu produce acnee

Stresul  poate contribui la aparitia leziunilor escoriate si cicatriceor (produse de manipularea cosurilor), la accentuarea secretiei de sebum, chiar daca nu produce acnee.

10. Viata sexuala activa nu ne scapa de cosuri

E adevarat ca acneea este influentata de hormonii androgeni (hormonii sexuali masculini), dar asta nu are nimic de-a face cu activitatea sexuala.

11. Analizele de sange nu sunt utile in cazul acneei, cu mici exceptii

Atunci cand trebuie investigata cauza hormonala se impun niste dozari specifice. Altfel sunt inutile. Nici examenele bacteriologice din leziuni nu au utilitate pentru ca bacteriile implicate fac parte din flora normala a pielii. Producerea autovaccinului antistafilococic pe baza recoltarilor din leziuni nu este un tratament recunoscut pentru acnee. In plus, acneea nu este o boala infectioasa, asa ca un vaccin adiministrat este complet inutil.

12. Medicamentele agraveaza acneea

Acneea poate fi indusa sau agravata de unele medicamente (cortizonice, hormonale, unele vitamine).

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian