Sanatate

#sfaturi frumusete #piele sezon rece # piele frig #tratamente cosmetice

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog: Cum ne protejam pielea de frig

Toamna friguroasa, iarna geroasa nu sunt cel mai bun aliat al pielii noastre. Multe afectiuni legate de piele se acutizeaza in aceasta perioada. Frigul si umezeala in sine determina inflamatii dureroase ale extremitatilor. Haideti sa aflam cum ne putem ingriji pielea functie de afectiunile de care suferim si cum putem face mai usoara trecerea prin perioada friguroasa!

Evitati dusurile si baile fierbinti care vor supune organismul deshidratarii si-l vor “curata” de stratul lipidic protector. Nu stati prea mult in apa, acordati dusului maxim 15 minute pentru a evita deshidratarea.

Pielea uscata supara tot timpul anului. Frigul insa face uscaciunea si mai severa. Dermatita atopica a copilului sau adultului devine mai severa acum, scapand de protectia pe care o dadeau ultravioletele si temperaturile crescute.

Ce e de facut? Evitati dusurile si baile fierbinti care vor supune organismul deshidratarii si-l vor “curata” de stratul lipidic protector. Nu stati prea mult in apa, acordati dusului maxim 15 minute pentru a evita deshidratarea. Tamponati cu prosopul pentru a indeparta excesul de apa si aplicati crema de ingrijire. Veti vedea ca lotiunile de corp cu textura lejera pe care le aplicati pana acum nu sunt cea mai buna optiune. Aveti nevoie de ceva mai gras, “un unguent” care sa refaca bariera hidrolipidica a pielii, iar daca ramaneti pentru varianta “lejera” optati pentru lotiuni pe baza de uree, alfa-hidroxiacizi, sorbitol glicerina puternic hidratante.

Mainile afectate de eczema (alergica, iritativa, atopica) devin un cosmar la frig. Se usuca si mai rau, se crapa, ustura, mananca. Vizitati medicul pentru a trata afectiunea si nu ignorati nicio clipa faptul ca neingrijita adecvat, eczema se reactiveaza. Aplicati creme emoliente si hidratante din categoria dermatocosmeticelor dedicate mainilor de nenumarate ori pe zi. Purtati manusi din bumbac si evitati transpiratia.

Nu folositi geluri de curatare uscata a manilor, pe care le purtam adesea in geanta. Ele dizolva si ultima farama de pelicula ce protejeaza mana si omoara 99% din bacterii, multe normale si sanatoase pe tegument. Distrug “ecosistemul normal al pielii” lasand loc microorganismelor nocive sa actioneze.

Fata sufera si mai mult la frig. Temperatura scazuta, deshidratarea accentueaza ridurile; in plus devine rosie, se descuameaza; la fel si buzele. Nu plecati fara sa aplicati o crema ceva mai grasa decat cea cu care erati obisnuit vara si cu factor de protectie minim 30. Ultravioletele nu va iarta nici pe frig!


Atentie la tratamentele cosmetice!

De asemenea, nu folositi peelinguri, gomaj, masti abrazive, solutii tonice pe baza de alcool la nivelul fetei pentru ca o fac mai susceptibila la frig. Optati pentru masti intens hidratante, pentru demachiante crema si sapunuri blande pentru copii tip “syndet”, “surgras”. Acordati o grija in plus zonei din jurul ochilor. Pielea e sensibila, lacrimarea determinata de frig si vant irita colturile ochilor. Aplicati un strat generos de crema cat mai emolienta.

La fel si buzele sufera extrem de mult in aceasta perioada. Folositi produse cat mai grase si cu factor de protectie de nenumarate ori pe zi. Atentie, frigul extrem poate creste numarul episoadelor de herpes labial. Vorbiti cu medicul daca acestea sunt frecvente.

Afectiuni agravate de frig

Nici rozaceea nu e mai fericita la frig. Orice factor agresiv ii agraveaza manifestarile; evitati pe cat se poate temperaturile extreme, protejati fata cu un fular, aplicati creme emoliente specifice rozaceei pentru a reduce roseata, aparitia vaselor de sange dilatate si a cosurilor caracteristice bolii. Urmati tratamentul prescris de dermatolog. Evitati trecerile bruste de la frig la cald si invers.

Dermatita seboreica cunoaste reactivari tot iarna si nu numai pe scalp. Cojitele, roseata devin evidente si pe fata, in zona sprancenelor, fruntii la nivelul insertiei firelor de par sau pe aripile nasului. Vizitati medicul pentru a va prescrie un tratament potrivit pentru ca problema se poate agrava.

Psoriazisul se agraveaza la frig. A fost linistit vara, cand cea mai mare parte a tegumentelor afectate vedeau soarele cu ultravioletele tamaduitoare. Acum e vremea episoadelor de exacerbare a leziunilor. Folositi creme keratolitice si emoliente si aplicati cu sfintenie tratamentul prescris.

Pernio e o afectiune specifica frigului. Apare la nivelul extremitatilor, in special maini si picioare, la circa 12-24h dupa ce ati stat in frig si umezeala. Pielea devine rosie-violacee, dureroasa, pruriginoasa, cu leziuni nodulare care pot forma vezicule in suprafata sau pot ulcera. Frigul combinat cu un deficit al circulatiei periferice e responsabil de toate manifestarile. Aplicarea unui tratament vasodilatator, care sa imbunatateasca circulatia locala precum si luarea unor masuri pentru evitarea frigului va sunt necesare.

Caldura, un potential dusman

La polul opus se regaseste o afectiune cauzata de expunerea la caldura: eritema ab igne. Pozitionarea foarte aproape de surse de caldura (resou, calorifer), repetata, cronica va duce la roseata si hiperpigmentare pe zona expusa. Cam acelasi lucru patiti daca va tineti laptopul pe picioare zi de zi sau daca aveti meserii care presupun pozitionarea langa sursa de caldura.

Ca lectie repetata de atatea ori, nu uitati ca soarele va poate cauza si iarna. Razele reflectate de zapada pe tegumente, mai ales la ski, determina arsura solara. Cancerul de piele nu cunoaste anotimp. Fotoprotejati-va!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea