Sanatate

#prosoape # infectii bacteriene #cabine de dus #ciuperca piciorului #tratament antimicotic

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog: Canicula favorizeaza aparitia ciupercii piciorului

Ciuperca piciorului sau piciorul de atlet este cea mai frecventa micoza care vizeaza spatiile interdigitale, degetele, cu extensie spre talpa. Se poate intalni incepand cu varsta pubertatii, este rara la copii. Zona interdigitala este rosie, descuamata, cu fisuri, vezicule, asociaza senzatie de mancarime, arsura, usturime, miroase urat. Uneori pot sa apara mici ulceratii, care se pot complica cu infectii bacteriene. Pielea de pe partile laterale ale talpii, centru se poate ingrosa, asociind descuamare, iar unghiile pot fi atinse de ciuperca.

Cum o luam?

Cel mai frecventa este implicat un dermatofit: Trichophiton Rubrum, dar pot fi implicate si alte ciuperci. Peste acestea se adauga suprainfectia bacteriana sau cu Candida. Sursa de infectie este in exterior: prosoape, cabine de dus, piscine, saune, dusumeaua salilor de sport sau contactul cu leziunile infectate ale unei alte persoane.

Transpiratia excesiva creeaza conditii de dezvoltare, la fel ca si purtarea unor sosete din material textil, incaltari din plastic sau din materiale care nu permit piciorului sa respire.

La barbati exista riscul fixarii infectiei si la nivelul zonei inghinale prin imbracarea pantalonilor.

Sistemul imunitar slabit sustine infectia.

Cum am mentionat mai devreme se poate complica cu infectii bacteriene. Ciupercile secreta substante care distrug bacterii normale la acest nivel si creeaza conditii pentru fixarea altora. De la o simpla ciuperca a piciorului se poate ajunge la celulita, erizipel, osteomielita. Prezenta ciupercilor si bacteriilor ca si organisme straine poate declansa reactii alergice cu eruptii pruriginoase la distanta de locul afectat.

Cum se diagnosticheaza?

Ciuperca piciorului este depistata prin efectuarea unui examen micologic. Acesta este necesar pentru a diferentia de alte afectiuni care pot avea mai mult sau mai putin un aspect similar: eczeme, psoriazis, eritrasma si alte infectii bacteriene, candidoze, sifilis, eritem polimorf. Uneori este necesara fungigrama pentru a identifica tipul de antimicotic potrivit.

Cum se trateaza?

Tratamentul afectiunii este local sau sistemic, cu medicamente antimicotice. Nu va tratati singuri, exista clase de antimicotice la care ciuperca poate sa nu raspunda si incercarile sa fie un continuu esec. Pentru formele extinse, pentru cele cu vezicule, pentru picioarele cu circulatie deficitara se poate opta pentru tratamentul sistemic.

Cremele se aplica timp indelungat, intre doua-sase saptamani si dupa ce infectia aparent a trecut pentru ca fungi mai pot exista. Recurentele apar fie din cauza reinfectie, fie din cauza opririi prea devremea tratamentului. Este bine sa mai aplicam crema doua saptamani dupa ce manifestarile cutanate au trecut. Uneori este necesara aplicarea de creme cu acid salicilic, uree, care sa ajute la indepartarea scuamelor si la patrunderea cremelor medicament in piele. Asocierea cu antibiotice poate fi necesara, de aceea vizita la medicul care va diagnostica corect infectia este imperioasa.

Cum prevenim?

  • Pastrati picioarele uscate, mai ales in spatiile interdigitale! Incercati sa stati cu picioarele goale acasa.
  • Purtati sosete din materiale naturale (bumbac, lana) sau sintetice din materiale speciale care indeparteaza transpiratia.
  • Schimbati sosetele cat mai des; puteti adauga un varf de lingurita de acid boric in ciorap dimineata.
  • Evitati pantofii din vinilin, cauciuc, cautati modele care asigura o buna ventilatie.
  • Protejati-va picioarele cu papuci la sauna, bazin de inot, cabina de dus etc. Nu imprumutati pantofii!

 

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

Web: simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea