Sanatate

#sauna #epilat #piscina #foliculite #inflamatie #aparat de ras

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic dermatolog: Cum pot fi prevenite infectiile firului de par frecvente vara

Foliculitele apar din cauza unui proces inflamator la radacina firului de par. Pot fi superficiale sau profunde, in functie de localizare. Sunt cauzate de agenti infectiosi, procese traumatice sau de ocluzia (acoperirea) foliculului pilos. O serie de masuri simple pot preveni aparitia foliculitelor.

Foliculitele superficiale
se prezinta cu roseata, uneori pustule (acumulari de material alb, puroi) in jurul firului de par, cruste, mancarime, disconfort, durere. Se vindeca relativ rapid.

Foliculitele profunde afecteaza intreg foliculul pilos si formeaza noduli, abcese, care sunt dureroase, putand evolua spre cicatrice.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de foliculite?

Foliculitele superficiale

Foliculitele stafilococice apar cu roseata, acumulare de puroi, mancarime la nivelul firului de par. Uneori, veziculele de puroi formate se rup lasand cruste in suprafata. Sunt cel mai adesea superficiale. Stafilococul traieste pe pielea noastra, iar pentru a putea produce infectia pe firul de par este nevoie de o poarta de intrare, de mici traumatisme date de ras, scarpinat, smulgerea firelor de par.

Foliculitele cu Pseudomonas sunt cunoscute ca si foliculitele care apar la expunerea in sauna/ saloane de spa.

Sursa foto: bellamar-schwetzingen.de

La baza sta clorinarea si nivelul pH-ului diferit al mediului care permite dezvoltarea acestor bacterii. Apar la 24-48 de ore de la expunere. In formele severe pot merge cu dureri articulare, gastro-intestinale, febra si se rezolva in circa 7-14 zile. Orificiile de deschidere ale firelor de par sunt rosii, iar leziunile sunt mai extinse pe zonele de contact prelungit cu apa, mai precis acolo unde va acopera imbracamintea.

Pseudofoliculita barbii apare din cauza faptului ca parul ras creste sub piele. In afara procesului inflamator initial se poate complica cu formare de noduli, cicatrice.

Foliculita cu pitirosporum este produsa de aceeasi ciuperca care da matreata si dermatita seboreica. Afecteaza toracele, radacina membrelor, gatul, uneori fata. Apare mai frecvent la tineri.

Foliculitele profunde

Sicozisul barbii cuprinde intreg firul de par, cu formare de noduli durerosi, care lasa cicatrice. Sunt implicate atat bacteriile, cat si ciupercile.

Furunculele reprezinta tot o forma de foliculita profunda.

Se mai descriu forme specifice de infectii profunde la cei infectati HIV, cauzate de scaderea apararii imune.

Care sunt cauzele foliculitelor?

Bacteriile, ciupercile si virusurile pot da foliculita. Cea mai intalnita este foliculita stafilococica. Cum am spus mai devreme, trebuie sa existe un proces traumatic la nivelul firului de par ca punct de initiere a infectiei sau procesului inflamator: frictiune, raderea sau smulgerea firelor de par, eczeme, acnee, transpiratie excesiva, ocluzie, traumatisme. De multe ori predomina inflamatia, insa cauza procesului nu este cunoscuta (foliculite idiopatice).

Factorii de risc pentru foliculite sunt dati de:

  • un sistem imun slabit, precum in cazul celor care sufera de HIV/SIDA, diabet, boli de sange, transplant de organe;
  • tratamente prelungite cu antibiotice, care permit altor agenti infectiosi sa se dezvolte;
  • tratamente prelungite cu corticosteroizi;
  • conditii preexistente: acnee, dermatite;
  • purtarea de imbracaminte care nu permite pielii sa respire;
  • obezitatea;
  • sauna si baile in piscine incalzite;
  • traumatismele la nivelul pielii;

Orice foliculita se poate complica cu infectii extinse cu formare de furuncule, abces, cu pierderea firelor de par sau cicatrice urate.

Cum se diagnosticheaza?

In general, medicul va pune diagnosticul de foliculita prin simpla examinare a pielii. Pentru aflarea cauzei sunt necesare culturi pe medii specifice (examene bacteriologice, micologice, culturi de virus). Unele forme recurente, atipice, necesita biopsie.

Cum le tratam?

Foliculitele se trateaza local sau sistemic. Cele profunde nu vor raspunde mai deloc la aplicarea tratamentelor locale. Pentru foliculita, barbii se recomanda schimbarea lamei de ras/curatarea dupa fiecare barbierit. Pe zona afectata va fi utilizata alta lama de ras.

Pentru pseudofoliculita barbii, adica fire crescute sub piele, se recomanda folosirea aparatului de ras care nu va taia la nivelul pielii firul de bar. In cazul in care se opteaza tot pentru lama de ras se recomanda inmuierea barbii, urmata de un masaj usor cu un burete care sa indeparteze firul de par de contactul cu pielea, sa faca un usor gomaj si sa subtieze stratul superficial de piele. Firele de par vor fi rase in sensul lor de crestere, preferandu-se gelul de ras in locul cremei. Dupa ras se va aplica o lotiune hidratanta si calmanta.

Pentru formele de foliculite cauzate de pitirosporum, de multe ori tratamentul local sau sistemic rezolva problema, dar recurentele sunt frecvente. De aceea se recomanda profilaxie, prin aplicarea tratamentului local mai rar, timp indelungat.

Unele forme de foliculite profunde (furuncul, carbuncul) necesita incizia si drenajul leziunii.

Cum le prevenim?

  • In primul rand, se recomanda o igiena corespunzatoare. Daca suferiti de foliculita, nu imprumutati prosoapele, asternuturile
  • Incercati sa nu radeti parul pe zona afectata, decat atunci cand procesul infectios/inflamator a trecut si sunteti complet vindecat.
  • Evitati lama de ras si folositi aparatul daca firele de par cresc sub piele. Daca faceti frecvent foliculite pe zona de ras, schimbati aparatul de ras la fiecare utilizare. Aveti grija sa nu va taiati.
  • Evitati imbracamintea prea stramta, sub care transpirati si care poate irita firele de par.
  • Aveti grija in ce bazine de inot incalzite, saune va bagati!

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea