Sanatate

#cauze acnee #mituri acnee #tratament acnee #acnee

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: De ce facem acnee?

Acneea este o afectiune inflamatorie, si nu una infectioasa,  cu cauze multiple, care impreuna contribuie la formarea cosurilor. Acesta este si motivul pentru care examenele bacteriologice din leziuni, efectuarea antibiogramei si tratamentele antibiotice sunt inutile.


Acneea ne poate afecta la orice varsta, cu un varf in perioada pubertatii; o intalnim si la copilul nou-nascut, dar si la varstnic. 5% din adultii cu varsta in jur de 45 de ani au acnee.

Mecanismul de producere al acneei a fost indelung cercetat. La baza lui stau factorii genetici care determina 4 procese:
 

1. Secretie crescuta de sebum. De aceea acneea apare la pubertate, atunci cand devin active glandele sebacee sub influenta hormonilor sexuali; acnee avem si la nou-nascutul care mosteneste temporar hormonii mamei.

 

2. Ingrosarea cu astuparea deschiderilor la piele ale glandelor sebacee. Formarea de puncte albe sau negre este explicata tocmai de acest proces.

 

3. Prezenta unei bacterii anaerobe (Propionobacterium Acnes) in profunzimea glandelor sebacee. Aceasta bacterie se gaseste in mod normal in flora cutanata. Nu este o bacterie “luata” de undeva, nu implica contagiozitate.

4. Eliberarea de factori inflamatori in piele.


Acneea apare pe zonele bogate in glande sebacee, de aceea o regasim pe fata, torace anterior, posterior, scalp. Sebumul secretat de glande se elibereaza in mod normal la nivelul pielii, realizand o pelicula protectoare care previne deshidratarea.

 

In momentul in care deschiderea la piele a glandelor sebacee este blocata de keratina, sebumul se acumuleaza creand un mediu propice pentru existenta bacteriei Propionobacterium Acnes. Acumularea de sebum in glande cu astuparea  acestora da nastere comedoanelor (puncte albe sau negre). In momentul in care intra in activitate bacteria, aceasta elibereaza diferiti mediatori, interactioneaza cu sistemul imun si produce inflamatie. Se formeaza astfel cosurile rosii, umflate, dureroase, care par ca au acumulat puroi. De fapt, nu vorbim de puroi, ci de sebum, keratina si alte detrisuri rezultate in urma inflamatiei.

Sunt cativa factori interni sau externi care inrautatesc acneea.

1. Factorii hormonali. Implicati direct sunt hormonii androgeni, adica testosteronul. Acestia cresc activitatea glandelor sebacee si productia de sebum si declanseaza mai departe mecanismul acneei. Sarcina, boala ovarelor polichistice, hiperplazia de glande suprarenaliene antreneaza modificari hormonale si acnee. De exemplu, secretia crescuta de insulina si rezistenta la insulina din boala ovarelor polichistice influenteaza in rau acneea.

2. Medicamente precum cortizonicele, litiu, contraceptivele, iodurile pot da acnee.

3. Dieta bogata in carbohidrati poate influenta acneea; implicarea alimentatiei este inca un subiect de cercetare. Ca si explicatie, acest tip de dieta implica secretie crescuta de insulina, rezistenta la insulina, asemanatoare cu cea din boala ovarelor polichistice, si mai departe acnee.

4. Stressul, prin descarcarea unor hormoni, poate agrava acneea. Ati observat ca se secreta mai mult sebum atunci cand ne stresam?

5. Unele produse cosmetice, incluzand si produsele aplicate la nivelul scalpului. Cand va cumparati un produs cosmetic, verificati inscriptionarea “non-acneigen, non-comedogen”. Feriti-va sa aplicati la nivelul fetei produse care contin lanolina, petrolatum, uleiuri vegetale etc.

6. Transpiratia excesiva contribuie la hidratarea si infundarea glandelor sebacee cu formarea de cosuri.

7. Purtarea de bentite, ruscac, orice frictionarea si blocare mecanica a glandelor sebacee poate genera pe acel loc cosuri.

8. Ultravioletele provenite fie de la soare, solar pot agrava acneea.

Mai sunt o serie de factori despre care se credea ca produc acnee, cand, de fapt, nu au nicio implicare.

1. Igiena necorespunzatoare, pielea murdara. Situatia sta putin altfel: spalarea excesiva a fetei poate irita si agrava leziunile de acnee. Spalarea fetei de doua ori pe zi este recomandata, niciodata mai mult.

 

2. Alimentatia bogata in grasimi nu e cauza de acnee.

3. Cosmeticele, cu conditia sa cumparam acele produse sigure, care au fost testate pentru efectul acneigen si comedogen.

Atitudinea corecta in tratarea acneei este discutia deschisa cu medicul dermatolog; solicitati doar informatii corecte si bine documentate, optati pentru tratamente care se fac dupa un anumit protocol si care si-au dovedit in timp eficacitatea. Cand va duceti la medic, discutati toate nelamuririle pe care le aveti cu privire la afectiune. Nu solicitati mai multe analize decat sunt necesare. In cazul acneei, lista de analize este restransa la evaluarea hormonala.

Date contact:
Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei - 021 9896
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes - 021 317.95.03
simian.ioana@gmail.com
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea