Sanatate

#afectiuni #par #caderea parului #tratament caderea parului

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Cum stopam caderea parului

Caderea difuza a parului, fara a lasa cicatrici la nivelul scalpului, instalata relativ rapid si care de cele mai multe ori se intinde pe o perioada limitata de timp a fost numita de medici efluviu telogen. Cauza caderii parului poate fi cel mai frecvent una din urmatoarele: carentiala, hormonala, medicamentoasa, stres psihic si fizic.

Inainte de a vorbi despre afectiunea in sine, sa aflam cate ceva despre viata firului de par. El trece prin trei etape: anagena (crestere), catagena (stagnare) si telogena (cadere).

Cea mai lunga este faza anagena, care dicteaza intr-un fel si lungimea la care poate ajunge firul de par. In medie tine 3 ani, in timp ce cea telogena are o durata de aproximativ 3 luni. Faza catagena este extrem de scurta, circa 2-3 saptamani. Oricare dintre factorii enumerati mai sus, atunci cand actioneaza, determina intrarea firului de par in faza lui de cadere, telogena. Parul va cadea doardupa ce parcurge etapa telogena, adica la 1-6 luni (medie 3 luni) dupa evenimentul stresant.

In mod normal avem pe scalp aproximativ 10% din firele de par in faza de cadere. Cand procentul devine mai mare vorbim despre boala in sine.

La randul ei, caderea parului poate fi acuta - de pana la 6 luni - si cronica, depasind acest interval.

Care sunt factorii implicati in caderea parului?

  • Boli acute, severe, episoade febrile importante, interventii chirurgicale majore generatoare de stres fizic si psihic.

  • Boli cronice (de obicei acestea duc la o cadere cronica a parului, de peste 6 luni).

  • Tulburari hormonale : sarcina, intreruperea medicatiei estrogenice, afectarea functiei tiroidei.

  • Carente nutritionale dupa diete prelungite, dupa regimuri hipoproteice indelungate. Cauza principala de cadere a parului la femeile de varsta adulta este nivelul scazut al fierului in organism. La fel, nivelul scazut al vitaminei D3 si zincului poate duce la efluviu telogen.

  • Medicatie: beta-blocante, retinoizi, anticoagulante.

  • Dermatitele de contact care determina un stress fizic la nivelul scalpului. Ele pot fi induse de reactia alergica la vopsea (parul va cadea la distanta de eveniment), de iritatia, arsura severa cauzata de aplicarea necorespunzatoare a produselor de permanentare.

Ce analize se impun?

In primul rand, daca treceti cu mana prin par si ramaneti cu mai mult de 4 fire e o problema care necesita evaluare.

Prima recomandare, mai ales daca sunteti femeie, este masurarea nivelului fierului in organism. Se recomanda evaluarea fierului de depozit, pentru ca el este oglinda fidela a deficitului. Analiza trebuie coroborata cu fierul din circulatie, capacitatea totala de legare a fierului pentru o interpretare cat mai corecta.

De asemenea, trebuie dozat nivelul vitaminei D3 si a zincului.

Functia hormonala va fi evaluata alaturi de analizele uzuale de sange, precum si alte investigatii care sa excluda boli acute sau cronice. Biopsia se impune in cazul in care nu se identifica cauza sau se pun alte probleme de diagnostic.

Cum stopam caderea parului?

Raspunsul e tare simplu, tratand cauza. Daca a fost vorba de o boala acuta, de o interventie chirurgicala, dupa perioada de cadere, parul isi va reveni la normal. Daca e vorba de o tulburare hormonala, atunci aici trebuie intervenit cu tratament endocrinologic. Cu medicatia e cam la fel. Odata ce nu mai luam medicamentul care determina caderea parului, firul de par isi va reveni la ciclul normal de evolutie.

Cand e vorba de carente, trebuie intervenit rapid. Tratamentul cu fier, zinc, vitamina D3 reface incet, incet, podoaba capilara. Evaluarea periodica a valorilor fierului va realiza o buna monitorizare a eficientei terapiei.

Totodata se poate interveni prin aplicarea de solutii care sa imbunatateasca circulatia si sa intervina pe faza de crestere a firului de par, de tipul minoxidilului. Fara aflarea si tratarea corecta a cauzei, impactul acestor substante benefice e redus.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea