Sanatate

#tuse #gripa #febra #deshidratare #boala mana-picior-gura

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Cum se manifesta "boala mana-picior-gura", frecventa in cazul tinerilor

Boala “mana-picior-gura” este o infectie virala care afecteaza cel mai adesea tinerii. Este contagioasa si debuteaza cu manifestari de tip gripal, apoi cu eruptie la nivelul celor trei zone care o denumesc.
 


Care este cauza bolii?

Afectiunea este determinata de un virus (Coxsackie) si se transmite prin contact direct cu secretiile nazale, de la nivel bucal, prin picaturile fine pe care le punem in miscare in timp ce vorbim, prin materii fecale sau de la mama la fat.

Virusul patrunde rapid si se localizeaza la nivelul mucoasei digestive, apoi se raspandeste spre ganglionii limfatici si piele.

Perioada de incubatie este de aproximativ 3-6 zile, iar la 7 zile de la debut, viremia scade prin interventia anticorpilor, persoana nemafiind contagioasa. Cei mai afectati sunt copiii pana in jurul varstei de 10 ani, dar boala se poate regasi si in populatia adulta.

 

Cum se manifesta boala?

In primele 12-36 de ore de la debut manifestarile se reduc la febra joasa, gat rosu, tuse, lipsa poftei de mancare, stare generala de rau, foarte asemanatoare gripei. Boala este mai severa in cazul copiilor fata de adulti. La nivelul mucoasei bucale se descriu vezicule pe fond rosu, care se rup foarte rapid lasand suprafata denudata. Leziunile, in general 5-10 la numar, se pot localiza oriunde, inclusiv pe limba.


La nivel tegumentar afecteaza mainile, picioarele si fesele. Mainile sunt cel mai afectate, mai ales palmar si in zona degetelor. Leziunile sunt rosii, eliptice, paralele cu liniile pielii si se transforma in vezicule care dispar in 5-7 zile. Se pot extinde la nivelul bratelor; leziuni asemanatoare intalnim pe talpi, in zona de fese, iar la unele persoane se pot raspandi imbracand un aspect atipic, cu vezicule mai mari care se rup lasand suprafete de piele denudate. Descuamarea se intalneste mai ales in zona de palme si talpi.

 

Care sunt complicatiile bolii?

Cea mai frecventa complicatie este deshidratarea, mai ales din cauza imposibilitatii de a inghiti prin afectarea oro-faringiana; in rest, parcursul bolii este unul bland; doar formele severe, la imunodeprimati, pot merge spre meningita, encefalita, pneumonie.

Descuamarea pielii, uneori cu desprindere unghiei dupa formarea de vezicule pe patul unghial poate fi una din complicatii.

Infectia in primul trimestru de sarcina poate duce la avort spontan, retard in cresterea intrauterina.

Nu exista un tratament tintit care sa omoare virusul; putem ameliora manifestarile.

Importanta este corectarea deshidratarii. Altfel, pentru a calma disconfortul cutanat, putem aplica lotiuni anti-pruriginoase; antiinflamatoarele tip paracetamol, ibuprofen sunt utile in faza de debut a afectiunii. Pentru calmarea leziunilor bucale este recomandata medicatia antiulceroasa administrata sublingual (sucralfat care face o pelicula pe suprafata zonei ulcerate grabind vindecarea).

Cum prevenim boala?

Preventia se face prin respectarea unor reguli de igiena de baza. Spalarea frecventa a mainilor, dezinfectarea zonelor cu trafic intens si izolarea persoanelor contagioase (circa 7 zile) sunt esentiale. Alaptarea la san s-a dovedit a fi factor protector pentru infectie.

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei - telefon: 021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes - telefon: 021.317.95.03
E-mail: simian.ioana@gmail.com
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea