Sanatate

#transpiratie #psoriazis #scabie #boli piele #dermatite #boli axile #papiloame #parfumuri #sapunuri

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Bolile de piele in regiunea axilara

Zona de subrat beneficiaza de un teren propice pentru multiple afectiuni cutanate. Umezeala si caldura locala, lipsa ventilatiei sunt suficiente pentru o zona si asa cu piele subtire si foarte sensibila. Iata cateva din “bolile de piele” ale axilei.

Dermatitele pot fi atat iritative, cat si alergice. Deodorantele, parfumurile, sapunurile, imbracamintea pot irita pielea determinand roseata, usturime, mancarime fix la locul de contact. Daca adaugam in plus lama de ras sau ceara, nu facem decat sa agravam manifestarile. In cazul dermatitelor alergice reactia pielii se extinde dincolo de locul de contact cu produsul aplicat. La urmatoarea aplicare a aceluiasi produs, manifestarile se repeta.

Intertrigo este un proces infectios al zonei de pliu, fie el axilar, inghinal etc. Poate fi determinat atat de bacterii, cat si de ciuperci.

Frecvent apare eritrasma pe aceasta zona. Este data de o bacterie care populeaza pliul si determina o zona rosie/portocalie/maro, cu margini de culoare mai intensa, mici scuame in suprafata, bine delimitata, care mananca si ustura. Orice alta bacterie poate popula acesta zona. Foliculite, infectiile firului de par nu ocolesc axila, mai ales dupa ras, epilat. La capitolul ciuperci, candida prefera zona umeda, neaerisita a subratului. Ea da roseata, un aspect umed lucios, cu mici leziuni rosii, satelite in periferie. Repetata, poate pune problema unui context de boli, cum ar fi diabetul. Orice alta ciuperca isi poate gasi localizare aici.

Dermatita seboreica, pitiriazisul versicolor pot da leziuni axilare. Prima da roseate cu scuame grase in suprafata, ultimul da pete bej, maro sau deschise la culoare cu scuame fine in suprafata.

Papiloamele, fibroamele moi sunt mici excrescente de piele pe care le intalnim la subrat. Sunt usor traumatizabile, se pot irita, infecta. Se indeparteaza rapid prin electrocauterizare.

Pigmentarea zonei axilare poate fi consecinta mai multor procese. Ea poate sa apara in urma proceselor inflamatorii repetate, cauzate fie de infectii, fie de dermatitele alergice sau iritative. Exista un tip aparte de pigmentare, cu aspect de pudrat cu praf de carbune, “catifelat”, numit acantozis nigricans. El se regaseste si in zona inghinala, cervicala, palme. Este asociat cu rezistenta la insulina, diabetul, obezitatea, poate fi mostenit, poate aparea in cancere sau dupa unele medicamente, dezechilibre hormonale (tiroida, suprarenale).

Hidrosadenita supurativa este o afectiune aparte a zonei axilare. Apare sub forma unor noduli, cordoane foarte dureroase, infiltrate, elimand secretii sero-purulente si lasand cicatrice urate la vindecare. E recurenta. Mostenirea genetica, varsta, sexul feminin, obezitatea, fumatul sunt factori de risc. Pare a avea implicarea hormonilor sexuali, de aceea apare doar dupa pubertate. Este destul de severa si pune probleme de tratament.

Scabia (raia) prefera si ea zona calda a subratului. Leziunile insa sunt diseminate pe tot corpul.

Psoriazisul are leziuni si subrat. Exista asa zisele forme inversate de psoriasis care afecteaza doar pliurile (sani, inghinal, spatele genunchilor, retroauricular, ombilic). Alte boli intalnite, mai rare, sunt pemfigusul vulgar si cel familial la capitolul de afectiuni care dau bule pe piele. Tot rar, mai ales la femei apar in zona axilara, dar si inghinala, perimamelonara mici leziuni galbene sau rosii care par ca acopera deschiderea glandelor, pruriginoase, cu inflamatie secundara cunoscute ca boala Fox-Fordyce.

Dermatita atopica, xeroza cutanata care traduc uscaciunea excesiva tegumentara pot duce la leziuni foarte pruriginoase, intretinute de scarpinat in axile. Utilizarea unor sapunuri, deodorante care usuca si mai rau pielea creste severitatea.

Dupa cum vedeti axilele sunt o enciclopedie de boli de piele. Cam totul porneste de la transpiratia excesiva. Odata indepartata, mai mult de jumatate din bolile de mai sus s-ar vindeca.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

E-mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea