Sanatate

#boala venerica #gonoree #tratament gonoree #antibiotice gonoree

Expertul Acasa.ro, dr Horia Beti: Gonoreea, cea mai frecventa boala venerica - de la simptome la tratament

Gonoreea sau blenoragia, uretrita gonococica, a fost botezata astfel in anul 130, provenind din cuvintele grecesti “gonos” - samanta si “rhoea” - scurgere - si rebotezata in 1784 de la cuvintele “blenos” - mucus si “rhegnyai” - care inseamna tot scurgere.

Agentul patogen este un microb care face parte din familia Neisseria cu multi membri, dintre care doar doi produc boli la oameni: gonococul si meningococul.

Infectia se poate produce la nivelul uretrei (60%), colului uterin (20%), anorectale (10%), faringiene (1%), ovare si alte localizari (9%).

La barbati, manifestarile clinice sunt foarte zgomotoase si apar la 2-3 zile dupa contact. Intai apar mancarime si usturime la nivelul canalului uretral, urmate de aparitia unei secretii la inceput alb-galbuie, ulterior galben-verzuie si cremoasa care pateaza lenjeria. Senzatia de arsura permanenta si usturimi din ce in ce mai mari la urinat ar trebui sa conduca pacientul la dermatolog si nu la farmacie.

La femei, manifestarile clinice sunt mult mai discrete: usor prurit, usoara usturime dupa urinat, o secretie vaginala necaracteristica; practic 80% din cazuri pot trece neobservate si deci nediagnosticate.

De asemenea, infectia la nivel anorectal si faringian este mai frecvent asimptomatica.

Diagnosticul este, in general, usor de pus cand manifestarile sunt evidente. Pentru cazurile asimptomatice sau pentru confirmare diagnostica se efectueaza examene bacteriologice si serologice.

Tratamentul se face cu antibiotice, antiinflamatoare si dezinfectante de cai urinare. Tratamentul trebuie initiat cat mai rapid, sa fie complex si mentinut cat este necesar, iar in aceasta perioada contactul sexual este interzis, iar pacientul trebuie sa consume multe lichide.

O problema foarte importanta este dezvoltarea rezistentei la antibiotice, care poate duce la cazuri partial vindecate, la purtatori “sanatosi”, asimptomatici, la complicatii cu evolutie lenta si pe termen lung, cu implicatii la un moment dat in sarcina si la nou-nascut.

Tratamentul trebuie sa fie cat mai rapid, eficient, sa nu mascheze o alta infectie veneriana si sa nu favorizeze aparitia altor agenti patogeni. Trebuie retinut faptul ca boala nu da imunitate, adica poate sa reapara dupa fiecare contact infectant. Obligatoriu se trateaza si partenerul sau partenera, dupa caz.

Complicatiile la cazurile netratate sau insuficient tratate sunt grave cu evolutie de lunga durata si cu rezolvari terapeutice dificile.

Date de contact:
Dr Horia Beti
Medic primar dermatovenerolog
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa:
Calea Grivitei nr. 3, Sector 1
Tel.: 021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Horia Beti

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea